Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 24 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

The Sex Issue: ochtend- of avondseks? Wat experts zeggen over ‘de beste tijd’

Vaak wordt aangenomen dat seks iets is dat ‘s avonds plaatsvindt: in een romantisch verlichte slaapkamer en om vervolgens verstrengeld in elkaars armen in slaap te vallen. Maar is avondseks wel the way to go? Valt er niet ook heel wat te zeggen voor ochtendseks?

Natuurlijk zijn er altijd voor- en tegenstanders van zowel ochtendseks als avondseks, net als het natuurlijke onderscheid tussen ochtend- en avondmensen. Toch zijn er een aantal argumenten die pleiten waarom ochtendseks minstens even waardevol kan zijn – in tegenstelling tot het beeld van seks dat we er vaak op nahouden.

Ochtendseks: de voordelen

Vanuit fysiologisch standpunt zien wetenschappers in ieder geval een duidelijk patroon: de meeste lichamen vertonen ‘s ochtends namelijk hogere niveaus van testosterone en oestrogeen. Dat zijn twee hormonen die onze seksuele behoefte aanwakkeren. Concreet betekent dat dus dat we ‘s ochtends van nature uit een groter verlangen hebben naar seks.

Mannen krijgen door hun verhoogde testosteronniveaus sneller een erectie en geraken sneller in the mood. Vrouwen ervaren tijdens de REM-slaap dan weer verhoogde bloeddoorstroming in de vagina, waardoor vrouwen ontwaken met een lichaam dat klaargemaakt is voor seks.

Lees ook: Hoe hormonen je mood beïnvloeden (en hoe je ze in balans kunt houden)

Daarnaast spelen ook energieniveaus een rol. Want in tegenstelling tot ‘s avonds – wanneer veel mensen uitgeput zijn en met een hoofd vol zorgen in bed kruipen – hebben mensen ‘s ochtends veel meer energie.

Met zo’n goed gevulde energietank is het nou eenmaal veel gemakkelijker om aanwezig en gefocust te zijn, ook op seks. Dat creëert ook weer ruimte om nieuwe dingen uit te testen, waardoor je minder snel in een seksuele routine valt.

En de nadelen?

Op basis van voorgaande argumenten zou je je kunnen afvragen waarom mensen überhaupt nog seks in de avond hebben. Dat zit ‘m wellicht voornamelijk in psychologische factoren.

Zo linken veel mensen ochtenden bijvoorbeeld aan stress en drukte. Deze associatie – tussen ochtenden en hectiek, stress en rushing – maakt het moeilijker om tijd te maken voor seks. Avonden daarentegen zijn een moment om te ontspannen, wanneer dagelijkse taken zijn afgerond en wanneer je niet de tijd in de gaten moet houden.

Must read: Je wilt wél seks, niet aan de pil, maar geen baby’s. Hoe doe je dat?

Sommige mensen worden daarnaast ook meer (en dus soms té) zelfbewust van seks in de ochtend. Meer licht, minder make-up, niet fris gewassen zijn en ongepoetste tanden maken het idee van seks wellicht minder aantrekkelijk.

Conclusie

Kortom: er valt wat te zeggen voor zowel ochtend- als avondseks. Iedereen heeft hierin een andere voorkeur, en bij vrouwen fluctueert de seksuele drive dan ook nog eens naargelang de hormonale menstruatiecyclus. Dat maakt het moeilijk om één enkel optimaal moment voor seks te benoemen.

Wij zijn vooral voorstander van luisteren naar je lichaamsbehoeften en van lekker doen waar jij zin in hebt: of dat nu ‘s ochtends of ‘s avonds is.

Meer over seks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️