Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 1 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat zijn de verschillende oorzaken van onvruchtbaarheid en wat kun je er tegen doen?

Stel, je hebt een kinderwens. Maar je krijgt na een reeks onderzoeken van je arts te horen dat de kans op een natuurlijke zwangerschap niet mogelijk is, of in ieder geval sterk verminderd kans is. Dan baal je als een stekker! Het romantische beeld van een zwangerschap en dat mooie plaatje van een gezinnetje wordt ineens blurry. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen, die de kans om zwanger te worden kunnen vergroten.

Afhankelijk van de oorzaak, kun je samen met je arts en partner kijken naar een passende behandeling. De meest voorkomende oorzaken voor verminderde vruchtbaarheid zijn stoornissen met de eisprong (24 procent), slechte kwaliteit van het sperma (20 procent), stoornissen in de interactie tussen sperma en slijm van de baarmoeder (15 procent) en problemen met de eileiders (11 procent). In 30 procent van de gevallen blijft de oorzaak onverklaard.

Verschillende behandelingen

Er zijn al heel veel kindjes geboren door middel van OI (hormoonbehandeling voor vrouwen om de regelmatig van de cyclus te verbeteren), IUI (kunstmatige inseminatie, waarbij het sperma direct in de baarmoeder wordt gespoten – al dan niet in combinatie met hormoonbehandeling), IVF (eicellen worden in het lab bevrucht en teruggeplaatst in de baarmoeder) en ICSI (vorm van IVF, waarbij slechts één zaadcel per eicel wordt gebruikt en deze rechtstreeks wordt geïnjecteerd in het plasma van de eicel).

Zo’n traject kan behoorlijk zwaar zijn en kan impact hebben op je geest, je lichaam, je zelfbeeld, je sociale omgeving én je relatie. Zeker als je te maken krijgt met teleurstellingen van mislukte pogingen. Daarom kiezen ook veel stellen er bewust níet voor. Toch blijven er dan ook nog talloze dingen over, die je kunt doen om het proces van zwanger worden te ondersteunen.

Voeding, beweging en ontspanning

Uit onderzoek blijkt dat je levensstijl een belangrijke rol speelt bij vruchtbaarheid. Door met zorg om te gaan met dingen als voeding, beweging en ontspanning kun je voorkomen dat er spanningen in je lichaam ontstaan. Nu zijn er honderden (misschien wel duizenden!) boeken geschreven over dit onderwerp, maar wij lichten hieronder een paar dingen uit.

Lees ook: Hoe blijf je positief als je niet meteen zwanger wordt? Mijn persoonlijke tips

Het is aan te raden om zo clean mogelijk te eten, dus vooral veel groenten en fruit. Het liefst biologisch, want dat is gegarandeerd pesticiden-vrij. Het is ook goed om af te wisselen tussen (wilde) vis, peulvruchten, (biologisch) vlees en ei. Koffie en geraffineerde suikers kun je uiteraard beter laten staan. Ook de inname van sojaproducten en koemelkproducten wordt aangeraden te minimaliseren, of te schrappen. En van sigaretten en alcohol is ook nog niemand vruchtbaarder geworden.

Vitamines en mineralen

Zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt om de kans op bloedarmoede te verkleinen. IJzer zit bijvoorbeeld in volkorenbrood, vlees en vegetarische keuzes met toegevoegd ijzer. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.

Daarnaast is het verstandig om alvast foliumzuur en vitamine B11 en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent. Alkalische voedingsmiddelen bevorderen op een natuurlijke manier de afscheiding van de vrouw. Denk bijvoorbeeld aan citroen, kersen, komkommer, courgette, broccoli, kool, wortelen, uien, olijven, bamboescheuten en aardappelen.

Must read: Maak je lichaam zwangerschapsproof met de tips van een hormoon-expert

Er wordt ook beweerd dat natuurlijke voedingssupplementen zoals maca, bijenpollen, propolis en royal jelly een gunstige invloed zouden kunnen hebben op de vruchtbaarheid. Ze zouden de kans op zwangerschap bij vrouwen met endometriose verhogen en de spermakwaliteit van mannen verbeteren. En sommige voedingsmiddelen zoals avocado’s, bananen, meloen, vijgen, asperges, knoflook, amandelen en oesters zouden een opwekkend effect kunnen hebben op je libido. Baadt het niet, dan schaadt het niet, toch?

Stressmanagement

Struggles met onvruchtbaarheid kan stress opleveren voor zowel de vrouw als de man. En als je niet uitkijkt, kom je in een vicieuze cirkel van stress terecht, waardoor je nóg meer problemen krijgt met zwanger worden. Daarom is het belangrijk om je stresslevel, mentale gestel en emotionele gezondheid onder controle te houden, door middel van sporten, yoga, ontspanning en massages.

Doe vooral waar jíj je fijn bij voelt en niks waar je extra stress van krijgt. Geen van deze dingen garanderen een zwangerschap, maar als het jouw vruchtbaarheid met een paar procent verhoogt, is de kans dat je zwanger wordt natuurlijk wel iets groter. En zo komt jouw droom toch weer een klein beetje dichterbij.

Meer over zwangerschap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️