Cruelty free vrijen? Het kan met deze eco-friendly condooms
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fcharles-bX36zLlMVWU-unsplash.jpg)
Seks is leuk, fijn en goed voor je. Het kan stress tegengaan, het is goede beweging voor je lijf, en je slaapt ook nog ‘s beter na een potje rollebollen. Allemaal redenen om er extra van te genieten. Maar sta je ook wel ‘s stil bij de condooms die je gebruikt? Natuurlijke condooms maken namelijk dat de seks naast goed en fijn voor jezelf is, ook nog ‘s goed is voor de wereld om je heen.
Yep, je leest het goed: natuurlijke condooms. Zo’n product waarvan je niet stilstaat bij de herkomst ervan of de manier waarop ze gemaakt zijn. Dat geeft niks, dat doen wij graag voor je. Dit is waarom je er volgende keer liever een eco-friendly condoom bij pakt.
Productie van condooms
Net zoals bij chocolade, koffie en thee wordt er ook bij condooms gebruikt gemaakt van producten die niet altijd op een eerlijke manier worden gemaakt. De latex of het rubber komt vaak van plantages waarbij het er niet altijd even eerlijk aan toe gaat.
Daarnaast worden tijdens de productie van condooms vaak dierlijke ingrediënten gebruikt, namelijk het melkpoeder caseïne, wat maakt dat zelfs je vrijpartij niet vegan is. Shocking.
Ook komt er bij de productie van een condoom – zoals zoveel producten die machinaal worden geproduceerd – CO2 vrij.
Waarom natuurlijke condooms?
Een aantal redenen om ‘s te kijken naar een meer eco-vriendelijke optie voor de condoom. En lucky us, dat bestaat! Wij vonden online het merk FAIR SQUARED, een merk dat ervoor zorgt dat je je eco wise geen zorgen hoeft te maken over je volgende sekspartij.
Zoals we net al zeiden, wordt voor de productie van veel condooms latex of rubber gebruikt dat niet heel fair wordt geproduceerd. FAIR SQUARED pakt dit anders aan.
Duurzaam rubber
Het natuurrubber dat wordt gebruikt voor de productie van de condooms is afkomstig van een plantage in Zuid India. De New Ambadi-plantage in Tamil Nadu, om precies te zijn.
Op deze eco-friendly plantage wordt er niet alleen voor gezorgd dat er duurzaam met de natuur en de rubberbomen wordt omgegaan (door o.a. de biodiversiteit te stimuleren), ook wordt er geen caseïne (melkeiwit) gebruikt. Iets wat de meeste producenten wel gebruiken bij de productie van condooms. De condooms zijn dan ook gecertificeerd door de Vegan Society.
Ook interessant: Is het vrouwencondoom een goede vervanger voor de pil?
Goede leefomstandigheden
Ook met de medewerkers op de plantage wordt goed omgegaan. Zo krijgen ze voorlichting over milieuvriendelijke productie en leven in het algemeen, maar worden ze ook goed behandeld.
Door de fair trade prijzen voor elke kilo aan rubber worden de leefomstandigheden van het personeel én hun kinderen verbeterd. Denk aan medische kosten, studies volgen en een pensioen.
CO2-neutraal
Maar daar houdt het niet bij op. De natuurlijke condooms zijn naast fair ook nog ‘s CO2-neutraal. Dat pakt het merk aan door de uitstoot van de productie (wat 0,08 kilo per condoom is) volledig te compenseren door nieuwe bomen te planten.
Eco-friendly seks
De eco-friendly condooms komen net als gewone condooms in allerlei soorten en maten: je bestelt ze in original, extra thin of extra sensitive. Een pakje van 8 condooms kost €8,95.
Naast dat seks gewoon heel leuk is, is het nu dus ook helemaal cruelty free, vegan én duurzaam. Toch fijn om te weten als je weer onder de lakens duikt.
Meer over seks
- Waarom het zo belangrijk is om met je vriendinnen over seks te praten
- Milieuvriendelijk zijn tussen de lakens? Zo doe je dat
- Een gezond seksleven bereik je zo
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!