Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 14 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Doorzettingsvermogen is aan te leren (en al aan jonge kinderen)

Er zijn twee soorten mensen: mensen die nooit opgeven en mensen die dat wel doen – wat overigens ook niet altijd erg is. Het lijkt misschien alsof doorzettingsvermogen een karaktereigenschap is die de één ‘gewoon’ wel heeft en de ander niet. Toch is het niet helemaal aangeboren, volgens onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology: doorzettingsvermogen wordt ook deels met de paplepel ingegoten. Voor het onderzoek werden ruim tweehonderd kinderen van tussen de 13 en 18 maanden bestudeerd. Eerst keken zij toe hoe een volwassene een kubus opende om er iets uit te halen.

Sommige kinderen kregen te zien hoe dat lukte binnen tien seconden, andere zagen meer problemen (en dus doorzettingsvermogen) bij de volwassene. Een 3de groep kreeg helemaal geen voorbeeld te zien.

Nutteloze knop

De kinderen moesten vervolgens iets vergelijkbaar doen: ze kregen speelgoed dat muziek zou moeten maken als je op een knop zou drukken. In werkelijkheid was dat onmogelijk omdat het geluid gedeactiveerd was, maar de onderzoekers konden zo wel meten hoe lang het kind het zou proberen.

Tip: The Boy Who Harnassed the Wind op Netflix is een les in doorzettingsvermogen

Je kunt het resultaat nu natuurlijk al wel raden: de kinderen die hadden toegekeken hoe de volwassene er ruim een minuut over deed om een puzzel op te lossen, duwden vaker op de knop dan degenen die hadden gezien dat het allemaal heel gemakkelijk ging.

Maar liefst twee keer zo vaak, zelfs. Volgens de onderzoekers zorgt zulk doorzettingsvermogen bij kinderen op de langere termijn zelfs voor een betere voorspelling van academische successen dan bijvoorbeeld hun IQ.

Dit kun jij ook wel

Volgens de studie krijgen kinderen dus meer doorzettingsvermogen als ze volwassenen vaker moeite zien doen. En dat terwijl we vaak de neiging hebben om kinderen juist te laten zien hoe gemakkelijk iets is: ‘Kijk eens! Dit kun jij ook wel.’

Must read: Waarom je door enkel een positieve mindset geen zelfvertrouwen krijgt (en hoe je dit dan wel krijgt)

De onderzoekers hopen dan ook dat ouders hiervan leren dat het goed is om af en toe aan kinderen te laten zien dat dingen ook hen veel moeite kosten. ‘In moderne culturen leren kinderen meestal dat volwassenen al precies weten hoe het moet.

Daardoor nemen ze misschien aan dat alles ons makkelijk aan komt waaien’, schrijven ze in het tijdschrift Science. Maar we weten natuurlijk allemaal dat dát niet waar is.

Meer over persoonlijkheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Doorzettingsvermogen is aan te leren (en al aan jonge kinderen)
Sluiten