Waarom houden maar weinig vakantieliefdes stand? Een psycholoog legt het uit
Mooi weer, vakantie, feestjes, jurkjes, drank,… In de zomer zijn alle ingrediënten – meer dan ooit – aanwezig om de liefde van je leven te ontmoeten. Zomerliefdes zijn dan ook niet voor niets een ding. Maar hoe komt dat vakantieliefdes in de praktijk bijna nooit blijvend zijn?
We vroegen het aan psycholoog Silke Heylen.
Zo ontstaan vakantieliefdes…
Het zit zo: in de zomer nemen we veel vaker deel aan sociale activiteiten: barbecues, feestjes op het strand, surf camps etc. Dit soort dingen maken dat we veel sneller ‘vrienden van vrienden’ zullen ontmoeten en een interessant (of like minded) iemand zullen ontmoeten. Psycholoog Silke Heylen bevestigt: “In de zomer zitten mensen in een bepaalde sfeer waardoor ze makkelijker verliefd worden.”
Dat komt onder meer omdat ook omdat mensen er aantrekkelijker uitzien in de zomermaanden. Een surfer met een gebruinde huid en een gitaar ziet er nu eenmaal nét iets spannender uit dan diezelfde persoon die in de winter zit te werken achter zijn computer.
Tip: Call Me By Your Name op Netflix: over de impact van een eerste grote liefde
Daarnaast zijn er in de zomer ook meer seksuele prikkels (want: korte broeken en bikini’s) en hebben we doorgaans meer vrije tijd. Dat maakt van de zomer een gouden formule voor meer zin in seks, zoals we eerder schreven. Ons betere humeur en de alcohol helpen natuurlijk ook.
Kortom: de zomer is dé tijd bij uitstek voor het ontmoeten van nieuwe mensen, om anderen in een aantrekkelijker daglicht te zien en voor meer zin in seks. Geen wonder dat zomerliefdes zo vaak voorkomen!
…en zo verdwijnen ze weer
Nu goed, hoe komt dan dat die zomerliefdes vaak van korte duur zijn? Dat zit zo: wat mensen zoeken in een zomerliefde is veelal iemand die er goed uitziet en een partner in crime voor al je zomeractiviteiten.
Silke Heylen voegt daaraan toe: “Mensen zijn op vakantie minder kritisch in het selecteren van een partner, waardoor ze amper in vraag stellen of de ander wel écht matcht met jouw persoonlijkheid”.
Of die persoon dezelfde waarden, normen en toekomstplannen heeft, is bij zomerliefdes dus minder sterk aan de orde. Je wil immers in de eerste plaats onbezonnen genieten van de zomer, zonder dat je je al te veel zorgen wil maken over de toekomst.
Ook interessant: De ultieme liefdeslessen van 1500 gelukkig getrouwde mensen
Helaas komt er aan elke onbezonnen zomerperiode een eind. Wanneer jij en je fling dan weer plots aan het werk moeten en de zomerse onbezonnenheid wegvalt, is het vaak moeilijk om de romantiek tussen jullie in stand te houden.
Een zomerliefde is immers gebaseerd op zomer, vakantie, fysieke aantrekkingskracht en fun. Niet op ernstige gesprekken, lange werkdagen en steun vinden bij elkaar in moeilijke tijden.
Heylen: “Neem daar ook nog eens het aspect afstand bij en je begrijpt waarom zomerliefdes zo vaak van korte duur zijn. Op vakantie ontmoet je natuurlijk vaak mensen die in het buitenland wonen, en eenmaal thuis is het vaak een hele uitdaging om contact te houden met iemand die in een ander land woont. Je moet al heel verliefd zijn en heel veel motivatie hebben om zo’n lange afstandsrelatie te laten werken”.
Hoe houdt een vakantieliefde wel stand?
In alle eerlijkheid zit ‘m daar misschien ook wel de charme van een zomerliefde in. Want hoewel zomerliefdes misschien wel iets oppervlakkiger zijn dan een langdurige relaties, zijn ze wél heel erg spontaan en onbezonnen. En is dat voor één keertje ook niet gewoon heel erg aangenaam?
Wil je kost wat kost toch dat je zomerliefde standhoudt, probeer dan door de looks te prikken en op zoek te gaan naar iemand die dezelfde idealen als jij deelt. Durf het over de toekomst te hebben en probeer uit te zoeken of jullie connectie verdergaat dan een paar biertjes op het strand.
En of je zomerliefde nou blijvend zal zijn of niet: probeer vooral te genieten van de zomer en leg jezelf niet te veel druk op. Want daar dient de zomer toch juist voor?
Meer over liefde?
- De 10 gevoelens die je krijgt als je echte liefde voelt, aldus een psycholoog
- Alain de Botton over hoe de romantiek de liefde heeft verpest
- Dit zijn de verschillende fases van het liefdesbewustzijn