Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 17 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

De 10 gevoelens die je krijgt als je echte liefde voelt, aldus een psycholoog

Wanneer je een flirt hebt, is het soms moeilijk om te bepalen of er sprake is van een onschuldige flirt en chemie of échte liefde. Je vindt iemand leuk en interessant, zoveel is duidelijk. Maar wanneer weet je of iemand echt jouw match is? Volgens klinisch psycholoog Bobbi Wegner is dat te bepalen aan de hand van 10 gevoelens.

Want hoewel iedereen liefde anders zal ervaren en uiten, zijn er toch wetenschappelijke manieren om liefde te onderscheiden van lust, aantrekkingskracht of hechting.

Echte liefde in 10 gevoelens

Ga het maar eens na bij je huidige flirt of bij je (ex-)partner: kan jij deze gevoelens allemaal afvinken?

1. Je gevoel gaat verder dan lust

Bij echte liefde is het belangrijk om te beseffen dat je gevoel verder gaat dan lust. Dat wil zeggen dat er méér in het spel is dan fysieke aantrekkingskracht alleen.

Meer lezen over dit onderscheid? Liefde of lust: zo herken je het verschil

2. Je bent bereid tot risico’s

Kenmerkend aan echte liefde is dat het je angst voor het onbekende wegneemt. Sterker nog: je bent bereid om je open te stellen aan een onbekende. Zit de kans erin dat je met een gebroken hart achterblijft? Bij echte liefde neem je dat risico er graag bij.

3. Je voelt je op je gemak bij de persoon

Wanneer de flirtfase (of honeymoon-fase) voorbij is, maakt echte liefde plaats voor gevoelens van hechting en voel je je waarschijnlijk meer op je gemak bij de ander. Dit gaat verder dan de eerste spannende gevoelens die kenmerkend zijn aan daten, waarbij je jezelf stiekem een tikkeltje interessanter wil maken dan je in werkelijkheid bent.

4. Het voelt gewoon goed

Liefde valt niet altijd te verklaren met redelijke argumenten. Echte liefde voelt gewoon goed aan, dat voél je meer dan dat je het weet.

5. Je voelt je compleet

In een gezonde relatie waarbij het draait om echte liefde, voelen partners geen behoefte om delen van zichzelf op te geven. Echte liefde laat toe dat twee mensen gewoon zichzelf kunnen zijn, waardoor je je als een compleet individu voelt, zélfs zonder elkaar.

Lees ook: Hoe weet je of dit de ware is? Stel jezelf deze vragen…

6. Je accepteert goede en slechte kanten

Liefde is geen kwestie van alleen maar te focussen op elkaars goede kanten. Echte liefde gaat dieper dan dat en draait juist om het accepteren dat de ander niet perfect is, zonder daar de relatie voor te verbreken.

7. Je kiest bewust voor iemand

Nadat je accepteert dat iemand niet perfect is, kies je er bewust voor om met iemand samen te blijven. Dat maakt van echte liefde op lange termijn een bewuste keuze.

8. Je hebt er vertrouwen in dat de liefde blijft duren

Ondanks de moeilijkheden en de imperfecties van jullie beiden, kenmerkt echte liefde zich door een vertrouwen dat de liefde van blijvende duur is. Dat gevoel van vertrouwen is trouwens een proces van lange duur.

9. Je overwint obstakels samen

Geen enkele langdurige relatie verloopt vlekkeloos en zonder problemen. Is dat erg? Nee, echte liefde is immers in staat om die obstakels te overwinnen. Sterker nog: hoe meer je relatie te verduren krijgt, hoe sterker je wordt als stel.

Ook interessant: Dit zijn de verschillende fases van het liefdesbewustzijn

10. Je zou zonder kunnen, maar wilt dat niet

Partners in een relatie waar sprake is van echte liefde, worden niet compleet afgeschrikt door het idee van alleen te zijn.

Meer over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
De 10 gevoelens die je krijgt als je echte liefde voelt, aldus een psycholoog
Sluiten