Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 22 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Zó blijft de aantrekkingskracht in je relatie sterk (aldus Esther Perel)

Er is over weinig onderwerpen zoveel geschreven als over de liefde. Het is iets zo ongrijpbaars, moois en kwetsbaars, dat we er niet over uitgesproken én geschreven raken. Ook is er naar de liefde ook eindeloos (wetenschappelijk) onderzoek gedaan. Daarom delen we met liefde de lessen die ‘s werelds meest bekende relatie- en sekstherapeut Esther Perel opdeed uit haar eigen onderzoeken. Bijvoorbeeld over hét geheim om de aantrekkingskracht in je longterm relatie te behouden.

Esther Perel ken je wellicht van haar boeken en wereldbekende TED Talks over ‘erotische intelligentie‘. Als psychotherapeut begeleidt ze al jaren duizenden verschillende koppels over de hele wereld, en uit die sessies kreeg ze een aantal duidelijke inzichten.

Wat we verwachten van de liefde

Perel deed jaren onderzoek naar verschillende onderwerpen binnen de liefde. Zo legt ze vaker uit in haar werk dat de zoektocht naar liefde of het onderhouden van een gezonde liefdes relatie tegenwoordig niet altijd makkelijk is. We verwachten tegenwoordig immers heel wat van een liefdespartner.

Niet alleen zoeken we een partner die veiligheid biedt en ons laat voelen alsof we altijd ‘thuis’ kunnen komen, we zoeken in deze zelfde persoon óók iemand die ons lust en gepassioneerde seks biedt. En die twee samen? Die staan volgens de Vlaamse Perel per definitie al haaks op elkaar.

Verwacht jij te veel in een relatie? Hier het antwoord

Lust en veiligheid dat is juist het tegenovergestelde van elkaar. Hoe kunnen we die twee dan toch van één persoon verlangen? Tel daar nog bij op dat we het liefst met ons liefde dezelfde interesses delen, samen op reis gaan, sporten, vrienden maken, etc…

Je begrijpt: we verwachten veel te veel van deze ene persoon, en dat maakt de zoektocht of de verwachtingen een relatie hartstikke onrealistisch. Je kan immers niet over alles hetzelfde denken, dezelfde dingen leuk vinden, non-stop samen zijn én het spannend houden. Het zijn stuk voor stuk ingrediënten om een gezonde relatie op den duur om zeep te helpen, aldus Perel.

Van verliefdheid naar voor lief nemen

De liefde en wat we verwachten van een persoon is complex en paradoxaal. En (gelukkig) de reden waarom Perel diep in het onderwerp is gedoken, en ondermeer onderzoek deed naar wanneer de aantrekkingskracht tussen geliefden het sterkst is.

Stel je voor: je bent net samen met je geliefde en de wereld om jullie heen lijkt te verdwijnen wanneer jullie samen zijn. Je voelt je begrepen, gezien, wilt zoveel mogelijk tijd samen spenderen en jullie seksen de sterren van de hemel. Ofwel: je bent knetterverliefd.

Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Alleen: verliefdheid is tijdelijk en zal langzaam wegsijpelen. Na een jaar lang op een roze wolk te hebben geleefd, ga je vanzelf ook de minder leuke en meer menselijke kanten van je liefje zien. Je zult merken dat de spanning vanzelf ietsjes minder wordt en je onbewust de aanwezigheid van je partner voor lief gaat nemen.

Nu zijn er tal van manieren om een duurzame en gezonde relatie aan te blijven houden, zoals elkaars behoeftes leren begrijpen en deze ook bij jezelf onderzoeken. Je verlangens durven uitspreken én tijd maken voor jezelf.

Hoe de aantrekkingskracht sterk blijft

Vooral het laatste punt blijkt ontzettend belangrijk. Perel deed namelijk een aantal belangrijke bevindingen als het aankomt op aantrekkingskracht tussen twee personen. Wat blijkt?

We vinden onze geliefde het meest aantrekkelijk als deze terugkomt van weggeweest te zijn. Dát moment is wanneer er weer passie en vuur ontstaat en je je geliefde weer helemaal kunt ‘zien’ en waarderen.

De 4 grootste liefdeslessen die we krijgen van relatie-expert Esther Perel

Met andere woorden: je creëert weer een vlammetje wanneer je de kans hebt gehad om de ander te missen en om weer naar de ander te kunnen verlangen. Wanneer je zoveel tijd samen spendeert dat je elkaar (onbewust) voor lief gaat nemen, dan doet de aanwezig van je geliefde je vanzelf minder.

Kortom

Het is dus uiterst belangrijk om tijd te blijven nemen voor jezelf, niet alleen omdat je een individu bent en je wilt blijven ontwikkelen (ook los van je partner), je vriendschappen wilt blijven onderhouden, sporten wilt blijven doen, nieuwe dingen wilt blijven leren, maar óók omdat het een van dé ingrediënten is om relatie gezond te houden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️