Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 22 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

3 tips om mentaal een sterker mens te worden

Wil jij beter leren omgaan met tegenslagen en zonder angst je dromen volgen? Mentaal sterker worden, heeft een groots effect. The School of Life legt uit hoe het je lukt om mentaal sterker te worden en elke dag in dankbaarheid te leven.

Zo wordt jouw mentale power nog groter dan de biceps van Arnold Schwarzenegger.

Destructieve gedachten

In het filmpje van The School of Life wordt gesteld dat social media zorgt voor symptomen van depressie zoals eenzaamheid en vermoeidheid. Misschien dat jij zelf ook avondenlang door je feed scrolt en denkt: waarom hebben zij wel altijd geluk? Dit soort gedachten zorgen er uiteindelijk voor dat je mentaal minder sterkt wordt.

Er zijn 3 soorten destructieve gedachten die ons mentaal minder sterk maken:

1. Ongezonde gedachten over onszelf

We hebben medelijden met onszelf. Soms een rotdag hebben, kan natuurlijk maar als jij elke dag leeft in pity, lijk je het ook aan te trekken. Als jij altijd denkt: waarom moet mij dit altijd overkomen!? Dan focus jij je alleen maar op het probleem wat je weg doet zinken in zelfmedelijden. Zo vind je geen oplossing. Je kan altijd (kleine) stappen zetten om je leven beter te maken.

Zo bereid je je mentaal voor op een grote verandering in je leven

2, Ongezonde gedachten over anderen

We denken dat andere mensen de controle hebben over ons en geven zo onze kracht weg. Als je bijvoorbeeld zegt dat je tot laat moet werken, geef je iemand anders de verantwoordelijkheid over jou. Misschien zijn er inderdaad consequenties als je niet overwerkt, maar er is nog altijd een keuze. Het is jouw verantwoordelijkheid hoe je reageert op anderen en daarmee omgaat.

3. Ongezonde gedachten over de wereld

Als je hard werkt, verdien je ook succes toch? Helaas is de wereld geen weegschaal. Als je verwacht dat succes zomaar in je schoot geworpen wordt omdat je het zogenaamd ‘verdiend’ ga je misschien teleurgesteld worden. De wereld owned je helemaal niks. Zelfs niet als je altijd iedereen voor laat bij het zebrapad.

Hoe train je je brein om mentaal sterk te worden?

Mentale power, is bijna hetzelfde als fysieke kracht. Je moet het blijven trainen. Als je mentaal sterkt wilt zijn, heb je goede gewoontes nodig. Oefen bijvoorbeeld met het uiten van dankbaarheid. Maar geef ook oude patronen op. Gun iedereen zijn succes en leef niet in afgunst. Vervang bijvoorbeeld de ongezonde gedachten die hierboven beschreven zijn, naar gezonde gedachten.

Zo blijf je mentaal sterk als je (tijdelijk) niet kunt sporten

Oncomfortabele emoties zoals verdriet of boosheid mogen gewoon doorvoelt worden en daarna losgelaten worden. Leer om te gaan met die discomfort. Stop ook met vergelijken van jezelf met anderen. Niemand staat boven of onder jou. Je bent je eigen persoon en de enige met wie je jezelf kunt vergelijken, is de persoon die jij gisteren was.

Ook moet je accepteren dat het leven niet ‘fair’ is. Hoeveel je ook hebt doorgemaakt, het betekent gelukkig niet dat je moet blijven lijden. Jouw wereld is wat jij ervan maakt. Dus wat kies jij?

Benieuwd naar de video van The School of Life? Bekijk ‘m hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️