Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 22 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Dé 7 afknappers in de zoektocht naar een liefdespartner (aldus psychologen)

Aantrekkelijk, slim, sportief, attent, ambitieus en oja grappig natuurlijk. Je moet wel met je lief kunnen lachen. Onze lijst met waar we naar op zoek zijn in de liefde is soms eindeloos. Maar weet je ook wat je níet in iemand zoekt en waar mannen en vrouwen op afknappen? Onderzoekers zochten uit wat de 7 meest genoemde afknappers zijn bij toekomstige liefdespartners.

Voordat je verder leest, bedenk eens wat voor jou afknappers zijn voor een toekomstige liefde. En kun jij raden wat er op nummer 1 staat volgens het onderzoek?

Dealbreakers mogelijk belangrijker dan voorkeuren

Fantaseren over je toekomstige liefde is natuurlijk het leukste om te doen in positieve vorm. Je ziet iemand voor je waar je samen mee op vakantie gaat, die je verrast en waar je lange gesprekken mee hebt tot diep in de nacht.

Zo word je de ware liefde van jezelf (en laat je ongezonde relatiepatronen achter je)

Maar volgens onderzoek van Csajbók & Berkics (2022) zouden dealbreakers meer invloed kunnen hebben dan je voorkeuren. Met andere woorden, wat we niet willen in een relatie kan belangrijker zijn, dan wat we wel willen.

Wat zijn die dealbreakers dan volgens de wetenschap, waar knappen mannen en vrouwen het meeste op af?

De 7 grootste afknappers voor toekomstige partners

Dit zijn ze:

1. Niet ambitieus

Ons werk is belangrijker dan ooit en dat blijkt ook uit waar we naar op zoek zijn in een partner. Besluiteloze, doelloze potentiële partners zijn zeer onaantrekkelijk volgens het onderzoek.

Welke persoonlijkheidstypes passen bij elkaar in de liefde volgens de psychologie?

Vooral in langdurige relatie is een partner zonder ambitie een no go. Als het gaat om casual dating of scharrelen maakt het een stuk minder uit of je fling ambitie heeft of niet.

2. Onaardig

Deze ligt voor de hand: met een chagrijnige partner die snel boos wordt, is weinig leuks te beleven. Onaardig zijn wordt nog minder aantrekkelijk gevonden dan nummer #3 in de lijst, en dat wil wat zeggen…

3. Onhygiënisch

Dit is toch ieders gruweldate: iemand die naar zweet ruikt, een slechte adem heeft of stinkende voeten, bah! Geur is heel belangrijk voor een potentiële toekomstige liefdespartners.

Op date? Met deze 3 vragen ontrafel je de hechtingsstijl van je (eerste) date

Zowel voor mannen als vrouwen is niet fris ruiken en slechte persoonlijke verzorging een grote afknapper. Dit geldt voor zowel korte termijn als lange termijn relaties.

4. Arrogantie

Wij wisten het al, maar altijd fijn als onderzoek het bevestigd: het ego mag thuisblijven bij de volgende date. Alleen maar over jezelf praten, opscheppen, en jezelf beter vinden dan de rest: er zijn maar weinig mensen die arrogantie aantrekkelijk vinden.

Volgens onderzoekers gaan de meeste mensen nog liever met hun schoonouders kamperen, dan dat ze met een arrogant persoon een drankje moeten drinken. Opvallend: volgens het onderzoek hebben mannen hebben minder bezwaar tegen arrogantie dan vrouwen.

5. Aanhankelijk

De nachtmerrie voor mensen met bindingsangst: een super aanhankelijk persoon. Ook uit het onderzoek komt dit als echte no go naar voren. Echter is het wel zo dat andere dealbreakers uit dit rijtje problematischer worden gevonden en aanhankelijkheid als het minst erg wordt gezien.

6. Onaantrekkelijk

Ja, deze had je zelf ook kunnen bedenken. Je bent op zoek naar een aantrekkelijke partner, dus niet naar een onaantrekkelijke partner. Er zit wel verschil tussen hoe mannen en vrouwen dit zien.

Zelfsabotage in de liefde: 7 signalen dat je je relatie saboteert

Mannen knappen af op onaantrekkelijk partners voor korte én lange relaties, voor vrouwen was het vooral een issue in korte termijn relaties.

7. Agressief

De grootste dealbreaker uit het onderzoek is een gewelddadige, agressieve partner. Dit is voor vrouwen een eigenschap waarbij alle alarmbellen gaan rinkelen en red flags naar buiten komen. Samen het onhygiënisch zijn dit de belangrijkste afknapper voor potentiële partners.

Conclusie: heb je eigen wensenlijstje goed voor ogen, maar weet ook heel duidelijk waar je niet naar op zoek bent in een relatie. Zo weet je sneller of een potentiële partner geschikt is en vind je misschien eerder een nieuwe liefde die echt bij je past.

Happy searching!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️