Fleur Broeders
Fleur Broeders Liefde & Seks 3 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Welke persoonlijkheidstypes passen bij elkaar in de liefde volgens de psychologie?

En dan ben je plots verliefd. Soms op iemand die jou volledig aanvult en de andere keer met de complete opposite. Iedereen heeft karaktereigenschappen waar je je tot aangetrokken voelt, maar of diegene bij je persoonlijkheidstype past, dat is altijd de vraag. Volgens de psychologie zijn er combinaties die perfect bij elkaar zouden moeten passen. Wij laten de koppels aan je zien.

Goed om mee te beginnen: dit betekent niet dat andere combinaties tot een ongelukkige relatie leiden. Iemand die totaal niet bij jou past kan jou toch volledig aanvullen en die perfecte match is geen garantie tot succes.

We hebben het hier over 4 persoonlijkheidstypes in de liefde en de combinatie, waarvan deskundigen zeggen dat het goede bouwstenen zijn voor die liefdevolle relatie.

4 persoonlijkheidstypes voor in de liefde

Het gaat dus om 4 persoonlijkheidstypes. Deze komen uit het boek Why him? Why her? van Helen Fisher. Zij is expert op het gebied van mensenkunde. In haar boek onderscheidt ze 4 verschillende persoonlijkheidstypes waar relaties op gebaseerd zijn. Hier zijn dan weer combinaties uit te halen. Als eerste leggen we deze persoonlijkheidstypes natuurlijk voor je uit:

De Ontdekkingsreiziger

Het eerste type is de Ontdekkingsreiziger. Deze mensen zien liefde als een echt avontuur. Ze zijn vaak impulsief, onafhankelijk, nieuwsgierig en leven vaak in het moment. Andere kenmerken: vaak opzoek naar nieuwe dingen; bereid risico’s te nemen; zitten vol spontaniteit; barsten van de energie en positiviteit; en ze zijn flexibel en aanpasbaar.

Is dít de reden dat je geen liefde vindt?

De Leider

Dan hebben we de Leider, en nee, ze zijn niet per definitie dominant. Ze zijn wel erg analytisch en ze leggen de nadruk op logica en een gezond verstand. Balans is belangrijk voor de Leiders, maar ook: vastberaden en zelfverzekerd zijn; emoties onder controle houden; verlangens uiten; en het behalen van perfectie.

De Bouwer

Een ander persoonlijkheidstype is de Bouwer. Belangrijke waarden voor deze mensen zijn familie, vrienden en hun band met anderen. Denk aan kalme en sociale mensen. Ze zijn geen grote fans van risico’s en vermijden deze meestal.

Andere kenmerken: erg kalm en zelfverzekerd; volhardend en loyaal; op hun gemak met tradities en vaste regels; en het talent om een goed sociaal netwerk op te bouwen en te onderhouden.

De Bemiddelaar

Als laatste hebben we de Bemiddelaar. Deze mensen zijn expressief, empathisch en idealistisch. Vergis je niet, want ze zijn erg gevoelig. Wel met een rijke fantasie en een grote ruimdenkendheid. Geen stille waters, wel diepe gronden. Hun emotionele behoeftes zijn belangrijk.

De 6 verschillende liefdes volgens de oude Grieken

Wat ook belangrijk is: het in staat zijn de oppervlakte te zien (intuïtief); fantasierijk en gevoelig; altijd vriendelijk naar anderen toe; in staat zijn gevoelens te uiten en niet te verbergen; en goed kunnen omgaan in sociale situaties.

Wie past bij wie in de liefde?

Uit het onderzoek van Fisher kwamen 3 combinaties die de beste koppels zouden vormen. Hieronder de verschillende liefdesmatches uitgelegd.

Ontdekkingsreiziger x Ontdekkingsreiziger

De eerste combi is de Ontdekkingsreiziger met een andere Ontdekkingsreiziger. Zij vullen elkaar meestal het beste aan. Mensen die een relatie zoeken op basis van emotie en passie in het moment passen erg goed bij elkaar. Stel je bent een Bemiddelaar of Bouwer, dan kom je niet op een lijn te liggen met de Ontdekkingsreiziger.

De dubbele reiziger zorgt dus voor een explosieve match:

  • De relatie kent voortdurende ups en downs; saai zal het niet worden
  • Veel herschikking en verplaatsing van plek na plek; het avontuur blijven opzoeken
  • Uiteraard ook een intense hoeveelheid aan liefde

Zo weet je of je te maken hebt met liefde op het eerste gezicht

Bouwers x Bouwers

Ook deze dubbele match past vaak goed bij elkaar. Dit is een koppel die veel waarde hecht aan familie en vrienden en daar ook echt de tijd in willen steken. Samen een stabiele en kalme toekomst opbouwen, daar richten ze zich samen op. Controle hebben op het leven is belangrijk voor hun en dat werkt dan ook het best met iemand die deze behoefte deelt.

Veel sensatie en risico’s ga je niet vinden bij deze safe-players. Ze houden ervan om alles kalm aan te doen en delen een rustig leven met hun partners.

Leiders x Bemiddelaars

Dit zijn twee verschillende die een sterke basis bij elkaar kunnen vinden. De een is van nature analytisch, direct en perfectionistisch en de ander is gevoeliger, empathischer en emotioneler. Ze vullen elkaar erg goed aan. De Leiders worden aangetrokken tot de behoeftes van de Bemiddelaars en natuurlijk ook andersom.

Ontmoet de liefde van je leven (sneller) op deze plekken in Nederland

Kan natuurlijk ook zijn dat ze neigen naar hetgeen wat ze normaal niet voelen of ervaren in hun eigen leven. Hoe dan ook, opposites attract en bij deze combinatie is er een grote kans van slagen in de liefde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️