Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Meer balans in je leven? Deze tool helpt je een gezonde balans te creëren

We willen het allemaal: een succesvolle carrière, een druk sociaal leven, lekker in ons vel zitten, onszelf kunnen ontwikkelen, een opgeruimd huis én tijd voor onszelf. Maar we weten ook allemaal dat hierin een goede balans vinden makkelijker gezegd is dan gedaan. De tool ‘Wheel of Life‘ kan je hierbij helpen.

Met de Wheel of Life kan je even uitzoomen om je leven van een afstandje te bekijken. Dan wordt het duidelijk naar welke aspecten je leven te veel overhelt.

Wat is de Wheel of Life of het Levenswiel?

Vaak focussen we ons zo op één aspect van ons leven – onze carrière, onze gezondheid, onze familie – dat we de andere onderdelen vergeten. Waarschijnlijk is het voor ons allemaal herkenbaar: wanneer je bijvoorbeeld on a roll bent op werk met een project met veel verantwoordelijkheden, heb je het ‘te druk’ om te sporten.

Maar hoe succesvol ben je nou echt, als je andere onderdelen uit je leven te weinig tijd en aandacht geeft? Dat is waarom de Wheel of Life zo’n populaire tool is onder coaches. Bij dit Levenswiel kijk je naar álle aspecten van je leven, om zo uit te vogelen op welke onderdelen het goed gaat en welke aandacht nodig hebben.

Hoe werkt de Wheel of Life?

De Wheel of Life is niet geheel verrassend een cirkel, waarbij elk taartpunt voor een andere categorie in je leven staat. Deze categorieën bestaan vaak uit:

  • Je gezondheid (zowel fysiek als mentaal)
  • Relaties
  • Sociaal leven
  • Financiën
  • Carrière
  • Persoonlijke groei

Deze vrouwen geven een frisse blik op de ‘werk-privé’-balans

Je kunt ervoor kiezen om bepaalde aspecten op te splitsen. Zo kun je Relaties onderverdelen in ‘liefde’, ‘familie’ en ‘vrienden‘. Je kunt natuurlijk ook aspecten toevoegen die belangrijk voor je zijn, zoals ‘ontspanning’, ‘spiritualiteit’ en ‘maatschappelijke bijdrage’. Je kunt op Google of Pinterest templates vinden waarbij de categorieën zijn ingevuld of waarbij je ze zelf nog moet invullen.

Elk van deze categorieën geef je een cijfer, van 1 (zeer slecht) tot en met 10 (zeer goed). De 1 ligt het dichtst bij het midden en de 10 bij de rand van het Levenswiel. Nadat je elke categorie een cijfer hebt gegeven, zie je in één oogopslag welke aspecten van je leven aandacht nodig hebben.

Let erop dat je de Wheel of Life zo eerlijk mogelijk invult. Je hebt er alleen jezelf mee als je je op sommige onderdelen beter wil voordoen dan je eigenijk bent.

Aan de slag

Natuurlijk is iedereen anders. Waar de één graag wil groeien in zijn of haar carrière, vindt de ander relaties belangrijker. Daarom is het verstandig om voor elke categorie te bedenken wat jouw ideale score zou zijn. Zo ontdek je welke aspecten in je leven prioriteit hebben.

Waarom een werk-privé balans onzin is (en wat je veel beter zou kunnen doen)

Wanneer je laag scoort op relaties, terwijl je ideale score wel hoog is, is het duidelijk waar je de komende periode aan wil werken. Gebruik het Levenswiel eens in de zoveel tijd om daadwerkelijk te zien of je vooruitgang boekt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️