Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 17 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Op deze manier kom je weer in de gezonde flow van sporten

Lang niet gesport omdat de sportscholen dicht waren? Eerlijk is eerlijk, dat is best een legit excuus. Het kan ook door hele andere redenen komen (lees: druk werk- en sociaal leven) dat het sporten er even bij in is geschoten. Toch is de flow van het sporten weer oppakken sowieso een goed idee, want hier zullen je lichaam én brein heel blij mee zijn. Maar hoe doe je het?

Zo kom je weer in de gezonde flow van sporten.

Goed gevoel na elke sportsessie

Wanneer je niet meer gewend bent om jezelf in het zweet in te werken, is die eerste keer dat je weer gaat sporten toch altijd wel een dingetje. Wat als mijn conditie enorm verslechterd is? Wat als ik weer terug moet naar de lichte gewichten? Helemaal niet gek dat dit soort gedachten door je hoofd schieten, maar probeer er niet te veel waarde aan te hechten.

Deze work-out is een geweldige booster voor je brein

Alleen al het feit dat je besloten hebt om het sporten weer op te pakken is iets om trots op te zijn. Daarnaast zal je je gegarandeerd zó goed voelen na elke sportsessie. Wanneer je dat weer gaat ervaren, kom je weer in die lekkere flow. Deze 4 tips helpen daar ook bij.

1. Begin rustig en bouw op

Na die eerste keer sporten, ben je waarschijnlijk weer zo enthousiast dat je élke dag wil gaan. Toch moet je hiermee uitkijken, want als je lange tijd minder actief bent geweest liggen blessures al snel op de loer.

Begin bijvoorbeeld met twee of drie dagen in de week een work-out en bouw het op als je merkt dat je meer aankan. Begin ook niet met de kilo’s gewichten of aantal hardlooprondjes waarbij je gestopt bent, maar neem een stapje terug en luister naar je lichaam.

2. Zet een doel aan het begin van je work-out

In de verte een groot doel zetten over wat je wil bereiken met je sportprestaties, bijvoorbeeld een marathon lopen, kan heel motiverend zijn maar ook best overwhelming.

Beter is het dan om aan het begin van je work-out een intentie te bepalen. Wat wil je vandaag bereiken? Dit kan een specifiek doel zijn, zoals ‘vandaag wil ik 50 lunges doen’, of een globaler doel als ‘vandaag wil ik mij sterk voelen’.

3. Ontspan je lichaam

Laten we eerlijk zijn, de pandemie heeft er bij iedereen ingehakt. Het is logisch dat je lichaam daarom veel stress vasthoudt en je gespannen bent. Probeer hier op te letten tijdens het sporten. Vermijd verkrampte houdingen en houd je schouders bijvoorbeeld goed naar beneden.

Het is ook heel logisch als je lichaam wat stijver is dan je gewend bent. Steek dan wat extra tijd in het stretchen van je spieren. Eindig je work-out met een korte yogasessie of meditatie, zodat niet alleen je lichaam maar óók je geest ontspant.

4. Invest in rest

Zit je eenmaal in die lekkere sportflow, dan wil je daar ook graag in blijven. Hiervoor is goed uitrusten key. Geef je spieren de tijd om weer te herstellen en slaap goed. Eet ook voldoende eiwitten en omega 3 om je lichaam een handje te helpen bij het herstelproces.

Eerst sporten en dan ontbijten of is het nou juist andersom?

Inspiratie nodig voor een work-out en geen zin om de deur uit te gaan? Deze intensieve full body thuis work-outs doe je gewoon in je woonkamer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️