Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 17 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Val je lastig in slaap? Deze 4 simpele rituelen kunnen je helpen

Lig je eindelijk in bed na een lange dag, lukt het opeens niet om in slaap te vallen. Heel frustrerend, helemaal als je bedenkt dat je je slaap écht nodig hebt. Zo is voldoende nachtrust cruciaal voor je immuunsysteem en voor je brein. Heb je moeite met in slaap vallen, dan kunnen bepaalde rituelen je hierbij helpen. Deze hoeven helemaal niet groots en meeslepend te zijn, maar zijn vaak juist effectief door hun simpelheid. 

Dit is hoe je de kracht van rituelen in kan zetten om makkelijker in slaap te vallen.

4 simpele slaaprituelen

Rituelen bestaan al eeuwen en dat is niet zonder reden. Je lichaam en hersenen houden van rust en regelmaat en al helemaal voor het slapengaan. Ook zal je lichaam de rituelen gaan herkennen, waardoor het zich automatisch gaat voorbereiden op de nacht. Met deze 4 simpele rituelen val je sneller in slaap.

1. Korte slaapmeditatie

Een meditatie hoeft helemaal niet lang te zijn, zelfs 5 minuten kunnen al het verschil maken. Sluit hiervoor je ogen en adem diep in door je neus en uit door je mond. Probeer je gedachten terug te brengen naar je ademhaling als je merkt dat deze afdwalen.

De wetenschap is om: we slapen écht slechter bij volle maan

Liever een geleide meditatie? Probeer dan de serie ‘beter slapen meditaties‘ van Bedrock.

2. Geef jezelf een handmassage

Door jezelf te masseren kom je automatisch in een ontspanningsmodus. Masseer bijvoorbeeld je handpalmen en ga ook al je vingers langs.

Probeer je gedachten bij de massage te houden en niet te veel te denken en wat je morgen nog allemaal moet doen. Gebruik tijdens de massage een ontspannende olie, zoals eentje met lavendel of kamille.

3. Plan een dagelijks piekerkwartiertje

Piekeren gebeurt het vaakst op het moment dat we nét willen gaan slapen. Dit komt omdat je de hele dag bezig bent en dan in bed opeens heel veel tijd hebt om je hele leven eens even te analyseren. En elke piekeraar weet dat dit funest is voor je nachtrust.

De oplossing? Een dagelijks piekerkwartiertje. Schrijf een paar uur voordat je gaat slapen al je twijfels, angsten en problemen op. Beperk dit tot maximaal 6 onderwerpen. Ga vervolgens één voor één alle onderwerpen af en bedenk of je er iets aan kan doen. Zo ga je proactief met je problemen om.

Zitten er ook onderwerpen tussen waar je niets aan kunt doen? Probeer deze dan los te laten, je kunt er immers niets aan veranderen.

4. Lees een paar bladzijdes

Een simpel, effectief, maar lastig ritueel is een uur voor je gaat slapen alle schermen uitdoen. Hierbij helpt het om je telefoon en laptop ook echt aan de andere kant van de kamer neer te leggen, zodat je toch niet stiekem nog even een paar appjes checkt.

Om de schermverleiding te kunnen weerstaan, helpt het ook om een paar bladzijdes uit een boek te lezen. Én wie weet steek je er ook nog wat van op! Lees bijvoorbeeld één van deze 5 all time favorite boeken voor een flinke dosis inspiratie.

Deze 5 dingen kunnen ervoor zorgen dat je minder goed in slaap valt

Welterusten!

Bedrock Talks over slapen

Slapen is zo standaard dat je er bijna niet bij stilstaat dat het een enorme impact heeft op je doen en laten en vooral op ontzettend veel hersenfuncties. We denken dat de kracht van slaap onderschat wordt.

We zijn zo druk bezig met gezonde voeding en genoeg bewegen, maar ondertussen maken we allemaal veel te weinig uren door onder de wol. En dat heeft direct gevolgen op bijvoorbeeld je mentale welzijn, alertheid en focus. We hebben een bijzonder gesprek met slaapwetenschapper Hans Hamburger over het belang van een goede nachtrust.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️