Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 21 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Zo implementeer je meditatie in je dagelijkse routine

Mediteren valt al lang niet meer onder de noemer ‘voor spirituele gekkies’, nee: meditatie wordt opgenomen in het leven van veel verschillende mensen: jong, oud, CEO’s, op scholen, het wordt aangeboden op kantoren en op zowat elk festival is er wel iets van een meditatiehoek te vinden. Meditatie heeft namelijk ontzettend veel voordelen. Toch blijft het implementeren van mediteren in je dagelijks leven best lastig.

Ze zeggen weleens: je zou elke dag een uur moeten mediteren en wie daar geen tijd voor heeft, zou dagelijks wel 2 uur moeten mediteren. Je begrijpt: meditatie is ontzettend goed voor ons mentale én fysieke welzijn en wie daar geen prioriteit aan geeft, zou er nog meer aandacht een moeten schenken. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Meditatie dé tool voor groei en gezondheid

We schreven al eerder wat de voordelen zijn van meditatie: je krijgt een duidelijkere focus, ontwikkelt meer compassie, raakt minder snel gepikeerd, ervaart minder stress en bovenal: je traint je brein ermee.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken wijzen de bijna eindeloze lijst aan voordelen van meditatie uit. Niet zo gek dus dat mediteren wereldwijd steeds populairder wordt en het tegenwoordig zelfs op kantoren wordt aangeboden.

10 meditatietechnieken (vind de vorm die bij jouw doel past)

Ook in sport- en yogascholen worden bijna overal wel meditatielessen aangeboden. En da’s fijn, want zelf mediteren kan (al helemaal voor de beginner) knap lastig zijn. Hoe implementeer je meditatie in je dagelijks leven zodat je niet steeds een meditatieklas hoeft te volgen om toch met meditatie bezig te zijn?

Mediteren implementeren in je dagelijks leven

Wie dagelijks bezig wilt zijn met meditatie (en dat raden wij of nou ja eigenlijk vooral de wetenschappelijke onderzoeken sterk aan), doet er goed aan om te weten dat je heus niet een uur per dag uit hoeft te trekken om op je meditatiekussen te zitten.

1 minuut lichaamsscan

Wie begint met mediteren kan elke ochtend beginnen met zijn lichaam te scannen terwijl je nog in bed ligt. Gewoon even blijven liggen en je lichaam afgaan: hoe voel ik mij? Welke sensaties gaan er door mijn lichaam? Zo begin je de dag fris en mindful: uit je hoofd en in je lichaam.

Het hoeft maar een minuutje te duren, en zeg nou zelf: wat is nou een minuut op je hele dag?

De fijnste muziek(lijsten) voor tijdens je meditatie

Een korte meditatie

Wie denkt dat mediteren uren duurt, heeft het dus mis. Wie klaar is voor een meer serieuze meditatie kan zijn dag beginnen met een korte, simpele meditatie. Again: al is het maar een paar minuten om uit je hoofd te gaan, je gedachten te laten voor wat het is, en je hart en je lichaam te voelen. Hier een paar van onze eigen korte, fijne meditaties:

Mediteren terwijl je bezig bent

Mediteren kan zo low key zijn als je het zelf maakt. Je kan zeker rustig op je meditatiekussen zitten en de tijd nemen voor een meditatie van 20 – 60 minuten, maar je kan ook mediteren terwijl je iets anders doet.

Een makkelijk voorbeeld? Mediteren terwijl je wandelt of eet bijvoorbeeld. In plaats van diep verzonken te zijn in je gedachten terwijl je een rondje door het park loopt, probeer je écht aanwezig te zijn. Loop langzaam langs de bomen. Hoeveel zie je er? Welke boom is het? Wat voor schors zit er op? Zitten er vogels in de takken? Hoe voelt je lichaam? En de aarde onder je voeten?

Hoe weet je of je een meditatie goed doet? Probeer op deze dingen te letten

Hetzelfde kan je toepassen met eten, wat ook wel mindful eten wordt genoemd. Ruik je eten eerst goed (zo kan je lichaam ook meteen alvast wat speeksel aanmaken), voel de textuur en kauw uiteindelijk nauwkeurig op je hap. Neem de smaken, geuren en texturen helemaal in je op. Bedenk je waar je eten vandaan komt, hoe het ooit is gezaaid, geoogst en op jouw bord terecht is gekomen. Wedden dat het eten hierdoor ook nog eens lekkerder smaakt?

Mediteren met je ogen open

Mediteren met je ogen dicht is waarschijnlijk de meest gangbare manier van mediteren. Maar het maakt het mediteren ook een stuk makkelijker, je hebt immers een stuk minder prikkels van buitenaf.

Probeer eens te mediteren je ogen open. Dat kan als je in de trein zit, achter je bureau of net voor je gaat eten. Pas dan leer je meditatie écht toe te passen in de praktijk.

Meer weten over de kracht van meditatie? In deze podcastaflevering van Bedrock Talks gaan we in gesprek met een expert op het gebied van meditatie!

https://www.bedrock.nl/meditatie-wereld-verbeteren/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️