Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 8 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe slim zijn bomen eigenlijk? Deze documentaire laat het zien

Bomen zorgen voor zuurstof, maken ons rustig en zien er boven al indrukwekkend uit. Tot zover waren we op de hoogte van de voordelen van bomen. Maar, bomen blijken een stuk nuttiger én intelligenter dan dat.

In de nieuwe documentaire In de ban van het bos van VPRO Tegenlicht leren we er meer over.

De intelligentie van bomen

In de nieuwe documentaire die vanavond verschijnt op NPO2, wordt er uitgebreid stil gestaan bij de intelligentie van bomen. Dat is maar goed ook, want bossen maken de aarde én het klimaat leefbaar voor de mens en stimuleren de biodiversiteit. Annie Proulx is bestellerauteur, Pullizerprijs winnares en houdt van bomen. In haar roman Schorshuiden schrijft ze over de ontbossing in haar thuisland, in Noord-Amerika.

Zelf woont ze in het westen van de Amerika, net buiten Seattle. Een plek waar nog een stukje bos over is. In de nieuwe documentaire vertelt ze over wat het bos en bomen voor haar betekenen. Dat doet ze niet zomaar: in haar boek wijst ze op de relatie die de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika hadden met het bos, vóór het gekolonialiseerd werd en de bossen werden aan één stuk door werden gekapt.

Lees ook: Waarom je aan forest bathing zou moeten doen (wij hebben 7 voordelen voor je)

In de ban van het bos
Bron: VPRO Tegenlicht VPRO Tegenlicht

Ontbossingen gaan door

Toch blíjft de mensheid kappen (want: meer hout en geld). Een oplossing? Het dubbele aantal bomen plaatsen van het huidige aantal; het zou betekenen dat de schade die de gehele transportsector aanricht aan de atmosfeer, zou kunnen worden opgeheven, leren we in de documentaire.

Dat we veel kunnen leren van de bomen en het bos wisten de oorspronkelijke bewoners van Amerika al lang. In de documentaire wordt hoogleraar bosecologie, Robin Wall Kimmerer, in het bosgebied gevolgd. Hier doet ze onderzoek met haar studenten.

Ook interessant: Frankrijk gaat alle ontbossing in het land verbieden

Robin heeft zelf roots in de Potawatomi-stam en combineert haar afkomst met wetenschappelijke methodes om een beter inzicht te krijgen in de plek die mensen in kunnen nemen in de niet-menselijke wereld. Zij leert haar studenten luisteren naar wat de levensvormen die al miljoenen jaren langer leven dan wij, ons te vertellen hebben.

Communicatie tussen bomen

In de docu komt ook Suzanne Simard aan het woord – die tegen de wetenschappelijke mores van haar tijd in onderzoek deed naar de communicatie tussen bomen. Yes, je leest het goed (wie denkt dat het hier gaat om iemand die een íéts te grote micro-dosis LSD heeft genomen, heeft het dus mis).

Zij legde complexe systemen bloot waarin bomen met elkaar praten, elkaar waarschuwen en leert ons het bos te zien als gemeenschappen die meer aan ons verwant zijn dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Ze vertelt: “De gedachte aan een leven zonder bomen is een hel. Wij horen in de natuur, en de gedachte dat we er los van staan heeft ons juist in de situatie gebracht waar we nu inzitten.” In de docu zie je wat je hier aan kan doen!

Benieuwd naar de documentaire (geregisseerd door Tomas Kaan)? Je ziet ‘m vanavond om 21.05u op NPO2. Gemist? Bekijk ‘m terug wanneer je wilt via deze link

Meer leren van de natuur?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️