Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Better World 4 aug 2018

Hier krijgen kinderen buiten les en leren ze alles over planten en bomen

Dit vinden wij nou een goed initiatief: Project Learning Tree (PLT) vindt het belangrijk dat kinderen zo veel mogelijk buiten zijn. Daarom geven ze buiten les en leren ze kinderen alles over planten, bomen en de natuur in het algemeen. Vraag jij je ook weleens af of het wel goed is voor kinderen om ze uren achtereen min of meer op te sluiten in een klaslokaal? Waar ze braaf op een stoel moeten blijven zitten en dingen moeten leren uit een boek?

Met Project Learning Tree mogen ze meer naar buiten en krijgen ze interactieve lessen, middenin de natuur. Daardoor leren de kleine wereldverbeteraars meteen alles over bomen, planten en natuurbehoud.

Kinderen krijgen buiten les

Project Learning Tree (PLT) is een initiatief van het Sustainable Forestry Initiative (SFI). Die organisatie zet zich ondermeer in voor educatie op het gebied van natuur. Voor wie het programma is ontwikkeld? Alle schoolkinderen vanaf de basisschool tot en met de brugklas. Het kan op elke onderwijsinstelling worden ingezet.

Kinderen zelf laten nadenken

Kids leren bijvoorbeeld over de waterkringloop en het planten van bomen. Ook zijn ze volop in beweging en willen de docenten kinderen vooral zélf laten nadenken.

Onderwijzen met de natuur

Het mooie is dat de reguliere lessen op school zoals rekenen, taal en handvaardigheid, allemaal aan de buitenlessen gekoppeld kunnen worden. In feite wordt de natuur gebruikt om kinderen te onderwijzen. Niet alleen buiten, maar ook binnen, in de klas.

Moeder Natuur als docente

Maar waarom vindt PLT het zo belangrijk om kinderen naar buiten te sturen en te onderwijzen over het milieu? “Omdat Moeder Natuur een geweldige docente is en omdat buiten spelen en leren goed is voor de hersenen en lichamen van kinderen”, aldus de organisatie.

Daar komt nog bij dat kinderen tegenwoordig een schokkend aantal uren doorbrengen met hun blik op de tv, iPad, computer of zelfs mobiele telefoon (ja: zelfs op die leeftijd!).

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe digitalisering onze kinderen ziek, dom en ongelukkig maakt

Meer buitenspelen

Zo zouden kinderen bijna 8 uur per dag spenderen aan media op het gebied van entertainment. Maar 6% van de kinderen in Amerika tussen de 9 en 13 jaar speelt zelf buiten. “We lopen het risico dat die gehele generatie geen interesse meer heeft in de werking van de natuur en wat er voor nodig is om gezond en productief te blijven”, aldus PLT.

Gezonde levensstijl en werking van het brein

Het lesprogramma is dus niet alleen goed om kinderen over de natuur en duurzaamheid te leren: ze maken ook kennis met een gezonde levensstijl en de werking van hun brein. Wij zien alleen maar voordelen en hopen dat dit lesprogramma ook gauw naar Nederland wordt gehaald.

Laten we onze kinderen dit leren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hier krijgen kinderen buiten les en leren ze alles over planten en bomen
Sluiten