Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 15 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom mediteren extra belangrijk is nu de wereld op z’n kop staat

Dat de wereld het afgelopen jaar flink op z’n kop stond, is nog een understatement. Weet jij nog hoe jij een jaar geleden reageerde op die plotselinge lockdown? Er maar het beste van maken, thuis sporten, nieuwe hobby’s ontdekken, dagelijks mediteren, gezond koken?

Waar we een jaar geleden nog flink wat energie hadden om de quarantaineperiode positief in te vullen, is dat momenteel bij heel wat mensen sterk verminderd. We zijn nu eenmaal al een beetje meer gewend geraakt aan die bizarre pandemie, en bijna automatisch zwakken onze goede voornemens mee af.

Nog steeds op z’n kop

Toch mogen we niet uit het oog verliezen dat de wereld nog steeds op z’n kop staat en dat dat zo mogelijk nog steeds een effect heeft op onze innerlijke rust. Want geef toe: het is en blijft bizar dat we ons plots moeten houden aan een avondklok, dat we onze vrienden niet mogen knuffelen en dat je niet naar de sportschool kan wanneer je je eens goed wil afreageren.

101 gedachten in je hoofd tijdens het mediteren? Dat is juist goed!

Om die reden is het nog steeds belangrijk om actief op zoek te gaan naar tools om rust te vinden, zoals meditatie. Hoewel meditatie niet voor iedereen werkt (de ene kiest liever voor een rondje hardlopen of journallen), toont het ene na het andere onderzoek aan hoe vruchtbaar de effecten ervan zijn.

Mediteren: altijd een goed idee

Mediteer je niet zo vaak, maar wil je het misschien toch wat vaker gaan doen? Misschien overtuigen deze voordelen van mediteren je om vanaf nu toch maar vaker een meditatiemomentje in te plannen:

1. Mediteren is een copingmechanisme voor angst

De meeste mensen hebben af en toe te maken met angsten, al dan niet onder de vorm van een acute paniekaanval. Meditatie is wat dat betreft een geweldige tool om te leren omgaan met angsten en piekergedachten. Meditatie leert je in het nu staan en zet je met behulp van ademhalingstechnieken met beide voeten op de grond.

Bedrock Talks: over de kracht van meditatie met Josine van Vegchel

2. Meditatie geeft je een gevoel van controle

Meditatie leert je focussen op je ademhaling, wat een krachtig wapen is om jezelf een gevoel van controle te geven. Dat gevoel van controle is erg welkom in tijden van onzekerheid en op momenten dat de pandemie uitzichtloos lijkt.

3. Meditatie verbetert slaapkwaliteit

Door te mediteren word je jezelf bewust van negatieve gedachtepatronen die je uit je slaap houden. Dit heeft een positieve invloed op je slaapkwaliteit, zeker bij mensen die door te piekeren vaak minder goed slapen.

Kortom: meditatie is nog steeds een ontzettend nuttige tijdsbesteding die nu – meer dan ooit – nog steeds erg belangrijk is. Overtuigd? Met deze geleide meditaties kun je vandaag nog beginnen.

Als je kinderen laat mediteren als ze iets stouts hebben gedaan, gebeuren er bijzondere dingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️