Bedenk je deze dingen wanneer je een paniekaanval voelt opkomen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2FAA-2-1.jpg)
Er zijn maar weinig dingen zo angstaanjagend als het krijgen van een paniekaanval. Alsof ze nog niet naar genoeg zijn van zichzelf, komen ze meestal ook nog eens aanwaaien op totaal ongepaste momenten. Al lijkt het dat je op zo’n moment totaal de controle verliest, zijn er tóch een aantal manieren om met je paniekaanval om te gaan. The School of Life somt ze voor ons op.
Bij een paniekaanval kunnen angstgevoelens bijna de vorm krijgen van een groot monster. Hoewel het je fysiek niet écht kwaad kan doen, geloven we tijdens paniekaanvallen toch oprecht dat de angst ons volledig zal verlammen.
Gelukkig is er een manier om de paniekaanval te begeleiden.
Zo ga je om met paniekaanvallen
Probeer deze punten in je achterhoofd te houden wanneer er je een paniekaanval voelt opkomen.
Het overkomt iedereen
Zelfs de meest deftige, standvastige mensen kunnen te maken krijgen met paniekaanvallen. Helaas wordt er amper over gepraat, omdat mensen zich lijken te schamen. Toch is er absoluut niets mis met dit soort aanvallen. Ze wijzen louter op het feit dat je een gevoelig en nadenkend persoon bent in een chaotische, complexe, ongeorganiseerde wereld.
Lees ook: Zo zet je gevoelens van angst om in enthousiasme
Tip: verberg nooit je paniekaanvallen maar spreek er openlijk over. Voel je er niet schuldig over en communiceer openlijk wat je ervaart. Weg met die taboes. Vraag desnoods om hulp of instrueer degenen naast je (collega’s of vrienden) wat ze kunnen doen om je te kalmeren bijvoorbeeld.
Accepteer de angst
Hoewel het voelt alsof de aanval je zal verlammen, zal het daar nooit toe in staat zijn. Het beste is dan ook om de angst te accepteren, niet om er tegen te vechten.
Dit vind je misschien ook interessant: Last van paniekaanvallen? Zo voorkom je ze in de toekomst
Tip: beeld je in dat je aan het drijven bent op woeste golven, maar dat je je gewoon moet laten meedrijven. Hou in je achterhoofd dat de golven jou nooit kunnen verscheuren, hoe naar het ook aanvoelt.
Denk later na over je paniekaanvallen
Wanneer de storm weer is gaan liggen, neem dan de tijd om na te denken over je paniekaanval. Idealiter doe je dit met een goede vriend(in) of therapeut. Wellicht heeft je paniek te maken met een herinnering van lang geleden waarin je verschrikkelijk werd gekwetst.
Tip: ga terug naar het verleden en probeer te begrijpen waar de paniek vandaan komt.
Word even heel pessimistisch
Truth is: iedereen gaat dood. In kosmische tijd heeft je levensduur zelfs maar de lengte van een zweepslag. Misschien voel je je tijdens een paniekaanval wel alsof alles er intens toe doet, maar in feite doet niets er echt toe. Zodra je dood bent, zal het lijken alsof je nooit hebt bestaan. Waarom zou je dan nu zoveel gewicht hangen aan die paniekaanval?
Dit vind je vast ook interessant: Omring jezelf eens met vervelende mensen
Tip: gebruik een forse dosis relativeringsvermogen en plaats je leven in een breder perspectief. Gebruik hierbij volgend zinnetje als mantra: this too shall pass.
Vermijd geen activiteiten omwille van je paniekaanvallen
Tot slot wordt aangeraden om geen dingen te vermijden die je bang maken. Laat de paniek je niet herleiden tot wie je bent!
Tip: besef dat je de angst niet de macht wil geven om jouw doen en laten te dicteren.
Bekijk hieronder de video van The School of Life
How To Cope With Panic Attacks
Panic Attacks – feelings of overwhelming worry – are a hugely normal and highly survivable feature of being an ordinary human being. What we need is simply a few rules as to how to handle them when they wash over us.
Luister nu ook naar Bedrock
Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.
Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!
Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!