Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 15 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wow! Deze app kijkt door wolken om ontbossing tegen te gaan

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: een app die door wolken heen kijkt om ontbossing tegen te gaan. 

Het Wereld Natuur Fonds schrijft dat er jaarlijks 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos verdwijnt. Dit komt overeen met 17 voetbalvelden per minuut. Dit is ontzettend veel en een groot probleem, want bomen zijn een cruciale bron van zuurstof en ook het thuis van vele dieren, planten en mensen.

Gelukkig bestaan er initiatieven als de Global Forest Watch.

Vanaf de bank ontbossing tegengaan

Global Forest Watch is een app die in 2014 is gelanceerd. Met deze app kunnen bossen en oerwouden op de hele wereld gemonitord worden. Zo is er precies te zien waar en hoeveel ontbossing er plaatsvindt. Het toffe aan deze applicatie is dat iedereen bij de data kan. Zo kan jij ook vanaf je bank in de gaten houden hoeveel bomen er wereldwijd gekapt worden.

Must see: deze short movie laat de link tussen vlees eten en ontbossing zien

De afgelopen jaren bleek dit systeem effectief te zijn. Er werden via de app veel meldingen van ontbossing gemaakt die uiteindelijk ook bij beleidsmakers terechtkwamen en er iets aan konden doen. Ook wisten mensen die illegaal bomen kapten dat dit gemonitord werd, waardoor zij dit minder deden en het aantal gekapte bomen omlaag ging.

Radiogolven meten of bomen verdwijnen

Er was alleen één probleem. De Global Forest Watch app kon geen goed beeld  leveren op het moment dat het heel bewolkt was. De traditionele satelliet technologie die gebruikt werd, was namelijk niet in staat om door wolken of rook heen te kijken. Bomenkappers maakten hier slim gebruik van door juist op de momenten dat het hard regende en erg bewolkt was bomen weg te halen. In landen als Indonesië, waar het bijna altijd het regenseizoen lijkt, deed het systeem het dus niet zoals het zou moeten doen.

Maar, goed nieuws: de app heeft een update gehad, waardoor die nu ook door wolken heen kan kijken. Dit gebeurt via satellieten die radiogolven naar de aarde sturen en zo kan gemeten worden of er bomen verdwijnen.

Hoe slim zijn bomen eigenlijk? Deze documentaire laat het zien

En hoe minder bomen verdwijnen, hoe beter. Het is niets voor niets dat landen als Noorwegen en Frankrijk ontbossing verboden hebben gemaakt. Nu de rest van de wereld nog!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️