Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 2 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Must see: deze short movie laat de link tussen vlees eten en ontbossing zien

Het is niet altijd makkelijk om grote wereldproblemen te begrijpen. Vaak lijken ze erg ver-van-je-bed en is het moeilijk om je een beeld te vormen bij wat er nou écht gaande is op grote schaal. Gelukkig zijn er heel wat videomakers en grafische ontwerpers die complexe materie op een visuele, hapklare manier kunnen weergeven. Kijk maar naar deze korte film, die de link tussen vlees eten en ontbossing laat zien.

De korte film is gemaakt door Greenpeace, die op deze manier hoopt om mensen bewust te maken van de massale ontbossingen ten voordele van vleesproductie. En is dit soort informatie niet iets waar we allemáál van tijd tot tijd herinnerd aan moeten worden?

Vlees eten en ontbossing: een duidelijke link

We zetten het daarom nog eens even op een rijtje. Om vlees te produceren (voor menselijke consumptie) is ruimte voor vee nodig. Meestal worden hier bossen voor gekapt of verbrand. Immers: de vleesproductie brengt meer geld in het laatje dan bomen.

Ook interessant: De 4 lessen die we nú moeten doorvoeren na het zien van de film van David Attenburough

Daarnaast is er ook nog eens éxtra ruimte nodig om soja te kweken: dit is in veel voedselindustrieën het hoofdvoedsel voor het vee. De impact van het kappen van deze bossen is enorm.

Om je een idee te geven: in 2020 alleen al is naar schatting al 3,5 miljoen hectare van de Amazone verbrand. Laat dat maar even bezinken…

Waarom is dat problematisch?

Je zou je kunnen afvragen waarom grazende koeien per definitie zoveel slechter zijn dan bebossing.

Ten eerste is boskap problematisch omdat het een groot deel van de biodiversiteit op aarde wegneemt (veel dieren verliezen immers hun natuurlijke habitat) en biodiversiteit is juist zo belangrijk voor een goede gezondheid van de aarde.

Lees ook: Hoe de aarde eruit zou zien zonder broeikasgassen in de atmosfeer

Ook produceren koeien methaan. Dit is een heel sterk broeikasgas. Het is zo’n 100 keer sterker dan CO2. Methaan komt vrij uit mest én uit de boertjes die koeien laten bij het verteren van het eten. Gemiddeld stoot een koe zo’n 200 tot 500 gram methaan per dag uit en dat is enorm vervuilend.

Daarnaast maken heel wat vleesproducenten ook nog eens gebruik van vervuilende pesticiden. Kortom: willen we op een schone, gezonde planeet leven, dan is dit systeem niet langer houdbaar.

Een monster in mijn keuken

Greenpeace is erin geslaagd om deze problematiek samen te vatten in een kortfilm van slechts 2 minuten: ‘There’s a monster in my kitchen‘.

In de prachtig geïllustreerde animatie wordt tot slot ook een oplossing voor het probleem aangereikt:

We’ll eat more plants and veggies and we’ll swap meat for… bean stew or barbecue tofu!

Tja, hoe complex de problemen ook lijken, zo simpel kan de oplossing zijn… Stuur jij de video ook even naar al je vrienden en familie?

Bekijk hier ‘A Monster in my Kitchen’ van Greenpeace:

Meer over vlees eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️