De 4 lessen die we nú moeten doorvoeren na het zien van de film van David Attenborough
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2FSchermafbeelding-2020-10-13-om-14.14.16.png)
Als je ook maar een béétje interesse hebt in de klimaatcrisis dan is het je vast niet ontgaan: David Attenboroughs nieuwste documentaire, A Life on Our Planet, is sinds 4 oktober (op dierendag!) te bekijken op Netflix.
Door de coronacrisis krijgen belangrijke onderwerpen als het klimaat jammer genoeg wat minder aandacht in de media. En dat is slecht nieuws, want óók het klimaat is een dreigend probleem dat we niet mogen vergeten. Des te welkomer was David Attenboroughs nieuwste film: A Life on Our Planet.
A Life on Our Planet op Netflix
In A Life on Our Planet benadrukt bioloog (en televisiemaker) David Attenborough wat voor zootje de mens heeft gemaakt van onze planeet. De 94-jarige Brit doet dit op een persoonlijke, rake manier.
Gelukkig geeft hij ook mee hoe we onze aarde nog kunnen redden. Kortom: A Life on Our Planet is een must-watch voor iedereen die begaan is met de toestand van onze aarde.
Lessen die we nú moeten doorvoeren
Attenborough eindigt de documentaire met de woorden: “Lange tijd heb ik de toekomst gevreesd, en u ook misschien. Maar het is duidelijk geworden dat het niet alleen een doemscenario is. We hebben een kans om het goed te maken”. Hoe dan?
1. Krijg minder kinderen
Om het klimaat te helpen moeten we de bevolkingsgroei vertragen zodat er meer ruimte vrijgemaakt wordt voor de rest van de levende wezens op de aarde. Een mogelijk oplossing bestaat er in om minder kinderen te krijgen (Attenborough suggereert maximum twee per gezin), maar ook mensen uit de armoede helpen en gezondheidszorg en onderwijs overal ter wereld optimaliseren.
Onderzoek heeft immers aangetoond dat mensen kiezen voor minder kinderen in landen die beter ontwikkeld zijn. Japan is daarvan een mooie illustratie. De levensstandaard in Japan is in de laatste helft van de 20ste eeuw namelijk snel gestegen.
Als gevolg daarvan zag men een daling in het aantal geboortecijfers. In 1950 had een Japans gezin meestal 3 of meer kinderen, in 1975 was het gemiddelde twee. Sindsdien is de bevolkingsgroei in Japan stabiel en zijn de cijfers sinds de het millennium nauwelijks veranderd.
Dit wijst op het belang van levensstandaard in de context van bevolkingsgroei. Door armoede aan te pakken, overal ter wereld goede gezondheidszorg te voorzien en met name meisje zo lang mogelijk op school te houden, zal de bevolkingsgroei automatisch afgeremd worden.
Ook interessant: Als kinderen contact verliezen met de natuur, hoe gaan ze er dan ooit voor vechten?
2. Eet meer plant based
Daarnaast moeten we de ruimte die we gebruiken voor landbouwgrond verminderen zodat deze ruimte plaats kan maken voor wilde natuur.
De makkelijkste manier om dit te doen is door het veranderen van onze eetgewoonten. Als we allemaal een plant based dieet zouden volgen, zou slechts de helft van het land dat we nu gebruiken benut kunnen worden. Met een plant based dieet bedoelt Attenborough trouwens geen vegan dieet, maar een dieet dat in de basis (bv. 70 procent) bestaat uit plantaardige ingrediënten. Kan je nagaan!
3. Vermijd palmolie
Een ander belangrijk punt in de documentaire is de boskap. In het belang van de aarde moeten we ontbossing zo snel mogelijk stoppen! Bossen zijn namelijk de beste uitvinding van de natuur om koolstof uit de atmosfeer te halen en zijn centra van biodiversiteit.
Een oplossing bestaat er in om gewassen als soja en palmolie alleen te kweken op land dat al lang geleden is ontbost (en dus geen nieuwe gebieden meer te ontbossen). Wij als consument kunnen dan weer bewust kiezen voor palmolievrije producten.
Tip: Deze producten met palmolie kan je makkelijk vermijden
4. Bewaak de diversiteit van ecosystemen
Om de biodiversiteit op de planeet te herstellen, is het van belang dat er een grote variatie aan ecosystemen (zoals koraalriffen, duinen, bossen etc) in leven wordt gehouden. Een belangrijk voorbeeld daarvan zijn onze oceanen. Om de gezondheid van de oceanen (met bijhorende koraalriffen en vispopulaties) te garanderen, is een wereldwijd netwerk van visvrije zones noodzakelijk.
Dat is een beslissing die van hogerop moet komen, maar als consument kun je alvast bewust(er) omgaan met visconsumptie. Als je volledige stoppen met vis eten te drastisch vindt, helpt het bijvoorbeeld om je in te lezen in duurzame visvangst. Meer over dat onderwerp vind je hier.
Als we met zijn allen ijveren om deze lessen om te zetten in te praktijk, dan bestaat de kans dat we de rijke, gezonde en prachtige wereld die we hebben geërfd kunnen herstellen. Doe jij mee?
Bekijk hieronder de volledige trailer:
Meer Netflixtips?
- NetflixTip: ‘Disclosure: Trans Lives On Screen’ nuanceert transgender-beeldvorming in de media
- Netflixdocu Athlete A brengt vreselijke praktijken in de sportwereld aan het licht
- NetflixTip: een selectie van de beste LGBTQ+ series, documentaires en films