Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 25 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

De Netflix Original Okja over de vleesindustrie is minder fictief dan we zouden willen

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: de fictieve-maar-net-iets-te-reële film ‘Okja’.

Het is nu ruim een jaar geleden dat de Zuid-Koreaans-Amerikaanse actiefilm in première ging op het filmfestival in Cannes, en sindsdien is er veel over geschreven. Door dierenactivisten, maar ook door andere kijkers wordt de film neergezet als een afspiegeling van de werkelijkheid die laat zien hoe grote bedrijven niet alleen dieren, maar ook mensen uitbuiten en voor de gek houden.

Okja

De film gaat over een veertienjarig meisje, Mija, dat een genetisch gemanipuleerd beest (het lijkt nog het meest op een nijlpaard) als huisdier heeft. Het meisje houdt van Okja, maar een grote multinational heeft heel andere plannen met ‘m: hij zal een revolutie zijn voor de vee-industrie. Minder ontlasting, minder kosten, lekkerder vlees – althans, dat zeggen ze. Het duurt dan ook niet lang tot Okja wordt weggehaald uit zijn veilige omgeving.

Tijdens Mija’s avontuur om haar geliefde huisdier te redden van de slacht, belandt ze in een wirwar van bureaucratie en mensen van wie ze niet weet of ze nou leugens vertellen of niet (spoiler: de meeste wel). Okja lijkt daarmee een afspiegeling te zijn van hoe huidige multinationals hun macht misbruiken én hoe de vleesindustrie eraan toegaat. Voor wie dat weet, wordt de film ineens meer dan zomaar een spannende actiefilm met een schattig reuzenvarken – maar wel een film die je gezien moet hebben.

Want waarom zouden we wel geven om de emoties van onze honden, maar niet om de emoties van varkens die al dan niet gigantisch zijn? Okja laat perfect zien hoe belangrijk de band tussen mens en dier is, en hoe slecht het is om (machts)misbruik van dieren te maken.

Okja | Official Trailer [HD] | Netflix

Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal and Paul Dano star in this drama about a girl who must keep a powerful company from abducting her pal, a gentle beast. Now streaming on Netflix.

Zien? Je kunt Okja bekijken op Netflix. En o ja, houd wat tissues gereed.

Meer Netflix-documentaires over voedsel en duurzaamheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
De Netflix Original Okja over de vleesindustrie is minder fictief dan we zouden willen
Sluiten