Maaike Kooijman
Maaike Kooijman News 8 okt 2018

Goed nieuws: Noorwegen is het eerste land dat ontbossing verbiedt

Wist je dat er per minuut (!) meer dan 40 voetbalvelden aan bos gekapt worden? In 2016 verdween er in totaal een oppervlak ter grootte van ongeveer vier keer Nederland aan regenwoud. We gebruiken die bomen voor hout en papier, en het door ontbossing vrijgekomen land voor de productie van palmolie en soja. O ja, en om vee op te laten grazen, zodat we daar later biefstuk van kunnen eten.

Dat ontbossing slecht is voor de wereld, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Niet alleen sterven er zo heel veel diersoorten uit omdat hun leefomgeving verdwijnt, maar ontbossing zorgt ook voor milieuvervuiling.

Milieuvervuiling door ontbossing

Normaal halen bomen CO2 uit de lucht. Maar als bos verbrand wordt, komt er juist koolstof vrij, dat CO2 wordt als het in aanraking met zuurstof komt. Het Intergovernmental Panel on Climate Change berekende dat zo’n 12 procent van alle CO2-uitstoot van de mens door ontbossing komt – meer dan al het verkeer samen. Dat was overigens in 2009, en sindsdien zijn we alleen maar meer gaan kappen.

LEES OOK: Zweden heeft nu de meest ambitieuze klimaatwet ter wereld

Hoog tijd dat we daar iets aan doen, alleen is dat individueel best wel lastig. Daarom kunnen we hulp van overheden goed gebruiken. En Noorwegen geeft het perfecte voorbeeld: het wordt het eerste land dat ontbossing verbiedt.

Noorwegen bant ontbossing

Dat betekent niet alleen dat het in eigen land geen bossen meer kapt, maar vooral ook dat je in Noorwegen straks geen producten meer kunt kopen die bijdragen aan ontbossing. Het grootste brein achter het plan is de Rainforest Foundation Norway, die er jaren over hebben gedaan om de regering er ook van te overtuigen.

Het land maakt ook budget vrij om te investeren in de bescherming van het regenwoud en biodiversiteit. Er ging eerder bijvoorbeeld al 250 miljoen naar een project dat regenwoud in Guyana beschermt en 1 biljoen naar Brazilië, waar zich meer dan de helft van al het regenwoud bevindt. En o ja, met hulp van Noorwegen werd Liberia het eerste Afrikaanse land dat gestopt is met bomen kappen in ruil voor hulp.

Nee, we zijn er nog lang niet, maar met zulke initiatieven gaat het wel de goede kant op. Go Noorwegen!

Meer lezen over duurzaamheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Goed nieuws: Noorwegen is het eerste land dat ontbossing verbiedt
Sluiten