Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Body 4 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

De wetenschap is om: we slapen écht slechter bij volle maan

Het is weer zover: een onrustige nacht vol bizarre dromen of eindeloze plafonddiensten. En ja hoor, wanneer je de maanstand checkt, wordt het duidelijk. Volle maan. Toch was de wetenschap er tot voor kort niet over uit of deze slapeloze nachten écht veroorzaakt worden door een volle maan. Maar, daar is nu verandering in gekomen. 

Vanuit de astrologie wordt al langer beweerd dat een volle maan invloed heeft op je nachtrust. Zo zouden energieshifts (of mood swings) te maken hebben met de transitie van de maan. Om de 2,5 dag verschuift de maan namelijk naar een nieuw sterrenbeeld die zijn eigen energie met zich meebrengt. Daardoor kan er bij een volle maan een bepaalde rusteloosheid ontstaan.

Eerder schreven we op Bedrock dat de wetenschap dit astrologisch oogpunt nogal betwistte. Toch schrijft de Volkskrant nu dat er wetenschappelijk bewijs is voor de werkelijke krachten van de volle maan.

Kortere nachten

Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Argentinië sloegen de handen ineen om het effect van de volle maan op de slaap uitgebreider te onderzoeken. In Science Advances schrijven zij hoe 100 inheemse Argentijnen en 400 Amerikaanse studenten een polsbandje om kregen. Dit polsbandje zou meten wanneer de proefpersonen sliepen.

Wat bleek? In de 5 nachten voor een volle maan vielen de proefpersonen 30 tot 80 minuten later in slaap. Ook sliepen zij gemiddeld 45 minuten korter dan de andere nachten.

Lees ook: Kan de maanstand invloed hebben op je menstruatie? Een expert geeft antwoord

Deze resultaten zijn opvallend, want eerder dachten onderzoekers dat de slaapkwaliteit tijdens een volle maan wordt beïnvloed door het extra licht van de maan. En dit gold inderdaad ook voor de groep proefpersonen uit de Argentijnse inheemse volkeren die geen elektriciteit gebruiken. Maar nu komt het: de Amerikaanse proefpersonen, die ’s avonds wel kunstmatig licht hadden, ervaarden eveneens slaapproblemen tijdens een volle maan.

Wat is dan de verklaring?

Oke, het maanlicht zelf is dus niet allesbepalend. Wat is dan wel de verklaring voor deze kortere nachten? De onderzoekers hebben nog geen harde bewijzen, maar ze vermoeden dat het met de evolutie te maken heeft.

Ook interessant: Deze invloed heeft de maan op het gedrag van planten en dieren

In donkere nachten konden onze voorouders namelijk geen hand voor ogen zien. Alleen tijdens de lichtere nachten rondom een volle maan was het gunstig om wakker te blijven, zodat er gezocht kon worden naar eten. Ook sociale gelegenheden (full moon party!) vonden daarom plaats tijdens een volle maan.

Volle maan ritueel

Het is dus bewezen dat mensen slechter slapen tijdens een volle maan. Aangezien een voorbereid mens voor twee telt, hebben wij alvast even alle komende volle manen voor jou op een rijtje gezet.

En natuurlijk, een onrustige nacht is niet fijn. Maar probeer ook even stil te staan bij die heldere volle maan. Laat de emoties die opkomen toe en reflecteer erop. Zo kun je je weer klaarmaken voor een nieuwe periode van groei. Hoe je dit stap voor stap kunt doen vertelt onze Maannomade in dit volle maan ritueel.

Lees meer over de volle maan:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De wetenschap is om: we slapen écht slechter bij volle maan
Sluiten