Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 16 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Sporters opgelet: kan je ook te veel eiwitten eten?

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Eiwit verzadigt en speelt een belangrijke rol in het in stand houden én aanmaken van spierweefsel. Daarom zijn eiwitten onder meer zo populair bij sporters. Maar kun je ook te veel eiwitten eten?

Spoiler: hoewel eiwitten ontzettend belangrijke lichaamsfuncties vervullen, is het geen goed idee om ze té veel te consumeren.

Overdrijven is nooit goed

In het algemeen geldt namelijk dat te veel van iets in ons lichaam nooit goed is: het lichaam verlangt naar een gezonde balans tussen verschillende stoffen.

Must read: Wat een veganist wil dat jij weet over proteïne

Eiwitten dienen dus gebalanceerd te worden met koolhydraten en vet: die 3 stoffen noemt men de macro’s, of macronutriënten. Een teveel aan eiwitten (en een tekort aan de anderen) kan tot negatieve effecten op de gezondheid leiden.

Risico’s van teveel eiwitten eten

Een teveel aan eiwitten kan zich op verschillende manieren uiten op de algemene werking van je lichaam.

1. Gewichtstoename

Eet je standaard te veel eiwitten, waardoor je logischerwijs ook meer calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt? Op lange termijn kan dit gewichtstoename veroorzaken.

Ook interessant: De reden waarom je maar niet kan stoppen met snoepen (ook al heb je niet eens trek)

Erg onlogisch is dat ook niet, als je weet dat aan veel eiwitshakes suiker wordt toegevoegd. Ook eiwitrijk vlees (zoals rood vlees) is van nature heel eiwitrijk. Meer lezen? In deze studie wordt dieper ingegaan op dit verband.

2. Constipatie

Een mogelijk gevolg van het overconsumeren van eiwit is constipatie. Dit is vooral het geval wanneer een overconsumptie aan eiwitten vervangend zijn voor vezels (zoals granen en groenten). Geen goed idee als je weet dat vezels ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering.

Lees ook: Waarom je altijd een vezelrijk dieet wilt aanhouden

Onthoud ook hier weer dat een gezonde balans tussen alle voedingsstoffen de beste oplossing is en elimineer nooit vezels uit je dieet.

3. Nierschade

Eiwitten (bijvoorbeeld in de vorm van vlees) bevatten bijproducten van stikstof. Onze nieren breken deze normaal gezien zonder moeite af, maar in bij grote hoeveelheden eiwit krijgen onze nieren het moeilijker.

Dat kan zelfs zo hoog oplopen dat dit leidt tot nierschade. Opletten dus, zeker als je van nature gevoelige nieren hebt. Vergeet in geen geval niet om voldoende water te drinken, zeker als je veel sport en veel eiwitten consumeert.

Ook lezen: Heb je plantaardige proteïnepoeder nodig als vegan?

4. Geur van je adem

Een niet onbelangrijk effect is daarnaast dat teveel eiwitten consumeren een invloed kan hebben op de geur van je adem. Dit is vooral het geval wanneer je veel eiwitten eet als vervanging van koolhydraten (zoals in het populaire ketodieet).

Die geur is afkomstig van de ketonen die je lichaam produceert bij een tekort aan koolhydraten. Geen pretje…

Wil je meer tips voor een evenwichtig dieet? Beluister dan zeker onze podcast van voedingsdeskundige Anne de Meulmeester. Zij heeft het er in de podcast onder meer over hoe je voeding kunt inzetten als medicijn.

Meer over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️