Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 16 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

​​De hormonen van een vrouw: hoe zit dat nou precies? Een korte uitleg

Vrouwen en hormonen: er wordt veel over geschreven én gesproken. Hormonen hebben namelijk heel wat invloed op ons lichaam en geest. Hoe we ons voelen, hoe we eruit zien, waar we zin in hebben of juist niet en hoe we ons gedragen, hoe ons lichaam eruit ziet en nog veel meer. Daarnaast zien vrouwen er hormonaal gezien flink anders uit dan mannen. Hoe zit dat precies?

Hormonen en vrouwen: hoe zit dat precies?

Hormonen en vrouwen: hoe zit dat?

Voor we het gaan hebben over vrouwen en hormonen en even een korte recap naar hormonen in het algemeen. Het zijn stofjes die het lichaam zelf aanmaakt en een grote invloed hebben op het lichaam. Bijvoorbeeld op de stofwisseling, maar ook de voortplanting, groei, spijsvertering, emoties, gedrag en gevoel.

Ook lezen: Hoe hormonen je mood beïnvloeden (en hoe je ze in balans kunt houden)

Hormonen kunnen organen en weefsels aanzetten of juist afremmen, tenminste als deze specifieke receptoren hebben. “Want,” zo schrijft Gezondheidsplein, “pas als het hormoon aan de receptor kleeft, worden bepaalde processen in gang of stop gezet.”

Hormonen (bij vrouwen én mannen) worden aangemaakt in allerlei klieren: de hypofyse, schildklier, bijnier, alvleesklier, thymusklier of eierstok. Vanuit hier gaan ze zo de bloedbaan in en belanden ze in organen of cellen waar ze invloed op hebben.

De soorten hormonen en de functies

Hormonen hebben elk dus een andere functie. Zo hebben mannen en vrouwen niet dezelfde hormonen of in dezelfde hoeveelheden.

Zo hebben vrouwen meer van het geslachtshormoon oestrogeen en progesteron (een zwangerschaps- en geslachtshormoon) en mannen meer van het geslachtshormoon testosteron.

Oestrogeen: het vrouwelijke hormoon

Even over oestrogeen: het is de verzamelnaam van zogeheten vrouwelijke hormonen. De belangrijkste daarvan zijn estriol, estradiol en estron.

Ook interessant: Dit is hoe je hormonen je beïnvloeden tijdens je menstruatiecyclus

Oestrogeen speelt – zoals je wellicht weet – een belangrijke rol in de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken. Denk aan de menstruele cyclus, de groei van borsten en een zwangerschap bijvoorbeeld.

Maar ook mannen hebben dus oestrogeen, echter in mindere mate. Net zoals er bij vrouwen ook testosteron in het lichaam is, alleen bij de één meer dan bij de ander.

Andere hormonen

In de podcast Bedrock Talks spraken collega Lisanne en ik met hormoon-expert Anja van Boheemen over de functie en rol van hormonen in onze lichaam, en dan met name bij vrouwen. Zij vertelde dat, wanneer we het over hormonen hebben, we voornamelijk praten over geslachtshormonen, zoals oestrogeen.

Maar ons lichaam kent nog veel meer soorten hormonen, zoals het stresshormoon cortisol, het slaaphormoon melatonine of het opslaghormoon insuline om er maar een paar te noemen.

Met andere woorden: ons lichaam is een spinnenweb aan hormonen! Luister hier de hele podcastaflevering van Bedrock Talks over hormonen terug.

Hormonale disbalans

En, legt van Boheemen uit in de podcast, veel vrouwen kampen met een structurele hormonale disbalans. Dat komt door voeding (want ja, óók dat heeft invloed op je hormoonhuishouding), het slikken van de pil (na de podcast uitzending ben ik direct gestopt met het slikken van de anti-conceptie pil!) en onze omgeving.

Als er zoveel factoren invloed hebben op je hormoonhuishouding, dan is het ook niet zo gek dat ze regelmatig uit balans zijn dus.

Vind je vast ook interessant: 8 dingen die je kunt eten om je hormonen in balans te krijgen

En da’s eigenlijk niet zo goed nieuws, want een hormonale disbalans kan zorgen dat je meer vet op slaat, je niet lekker in je vel zit, last krijgt van acne, haaruitval, hoofdpijn, slapeloosheid, onvruchtbaarheid, minder energie of problemen met je geheugen.

Daarom is het heel belangrijk en vooral fijn voor jezelf als je hormonen wél in balans zijn. Hoe die je dat?

Krijg je hormonen in balans

Vooral voor vrouwen is het belangrijk dat hormonen gebalanceerd zijn, omdat vrouwen simpelweg meer merken van een hormonale disbalans. Gelukkig komt het allemaal neer op hetzelfde; wil je je hormonen in balans houden? Ga dan voor een gezonde levensstijl.

Dat heb je gelukkig redelijk makkelijk zelf in de hand! Op deze manieren hou je – als vrouw – je hormonen in balans:

  • Ga voor verse en onbewerkte voeding. Skip producten met suiker en koolhydraten (deze zorgen voor een insulinepiek), dus pas op met ‘lightpproducten’. Zorg daarom het liefst voor verse en biologische groente en fruit die niet bewerkt zijn.
  • Eet specifieke voeding zoals groenten, fruit, zaden, noten, peulvruchten, vette vis, gevogelte. En skip juist voeding als suiker, zout, koffie, varkensvlees en yup, ook alcohol. Deze hebben juist een ongunstige invloed op je hormoonhuishouding. Het drinken van voldoende water is heel belangrijk voor de hormoonbalans in je lichaam. Zo kunnen herstelprocessen goed verlopen en afvalstoffen beter worden afgevoerd.
  • Vermijd stress zoveel mogelijk. We schreven het al vaker, maar er zijn weinig dingen zo slecht voor het lichaam en de geest als stress. Tenminste, als dit langdurig aanhoudt. Het is goed om te weten dat je stress wel degelijk kunt voorkomen. Je omgeving en werk spelen daarbij een grote rol. Meer horen over stress? Voor een Bedrock Talks spraken we met stress-expert Thijs Launspach.
  • Zorg voor voldoende slaap. Het klinkt voor de hand liggend, maar toch is het óntzettend belangrijk om te zorgen voor een goede nachtrust. In weer een andere podcastaflevering van Bedrock Talks vertelt slaapexpert Hans Hamburger waarom we slaap onderschatten in onze maatschappij en waarom voldoende slaap zo belangrijk is. Je lichaam krijgt ‘s nachts onder andere de tijd om te herstellen.
  • Beweeg! Lichaamsbeweging is voor veel lichaamsfuncties belangrijk en dat geldt dus ook voor je hormoonhuishouding. Dagelijks een half uur sporten en een aantal keer in de week intensief sporten wordt aangeraden. Pas wel over voor té hard sporten, want dat is ook weer niet gezond. Dit is waarom hard sporten slecht is voor je lichaam.

Met andere woorden: hormonen spelen een hele grote rol in het welzijn van de mens, en dat geldt nog meer voor vrouwen. Maar met een gezonde levensstijl kom je al een heel eind!

More hormones:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️