Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 4 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Het verband tussen de biologische klok van vrouwen en slapeloosheid

Recent onderzoek suggereert dat verschillen in de biologische klok van vrouwen en mannen kunnen verklaren waarom meer vrouwen last hebben van slapeloosheid. De studie – onder leiding van Diane Boivin – vond dat de biologische klok van vrouwen minstens een uur voorloopt op die van mannen.

Tot op heden zijn er maar weinig studies die hebben gekeken naar de biologische klok bij vrouwen versus mannen. Daar komt bij dat veel van deze studies niet controleerden voor hormonale schommelingen, als gevolg van de menstruatiecyclus of anticonceptiva zoals de pil. De onderzoekers van de McGill Universiteit rekruteerden daarom enkel vrouwen die in dezelfde fase van hun menstruatiecyclus waren (bevestigd door het meten van progesteron in het bloed) en die niet aan de pil waren.

Het onderzoek

Zowel de mannen als vrouwen die deelnamen aan het onderzoek verbleven in kamers zonder ramen, zonder klokken, of iets anders dat aan kon wijzen welke tijd van de dag het was.

Ook interessant: Is er een verband tussen je karakter en slapeloosheid?

Tijdens de eerste twee nachten hebben de onderzoekers gemeten wat het slaapritme van de deelnemers was, om er zeker van te zijn dat ze allemaal soortgelijke bedtijden hadden en geen slaapstoornissen. De drie dagen hierna schakelden de deelnemers steeds tussen 60 minuten wakker zijn en 60 minuten slaaptijd.

Meten is weten

Je biologische klok bepaalt wanneer het tijd is om te slapen. Maar hoe weet je wat de instellingen hiervan zijn? Om te achterhalen wat de biologische ritmes van de deelnemers waren werden verschillende metingen gedaan.

Tip: Wanneer je je agenda afstemt op je biologische klok, kan dit je veel gezondheidsvoordelen bieden

Zo werd onder andere gemeten wat de lichaamstemperatuur van hun buik was, en het level van melatonine; ofwel het slaaphormoon. Ook werd gekeken hoe lang het duurde voordat de deelnemers in slaap dommelden en hoe diep ze sliepen.

Vrouwen en slapeloosheid

Wat blijkt? Vrouwen hadden meer last van slapeloosheid dan mannen. Vrouwen werden eerder wakker en waren meer geneigd om ’s avonds laat wakker te blijven. Boivin suggereert dat dit te maken heeft met de biologische klok van vrouwen. Gemiddeld genomen stond deze een uur voor vergeleken met die van mannen. Hun alertheid piekte ook een uur eerder en ze voelden zich ’s nachts vaker moe.

De studie legt niet uit wat de oorzaak van deze verschillen is, maar Boivin denkt dat de geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron een rol spelen.

Het hersengebied primair verantwoordelijk voor het reguleren van de biologische klok – de suprachiasmatische nucleus – bevat receptoren voor deze hormonen.

Meer over slaap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️