Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Liefde & Seks 4 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom eerlijkheid zo belangrijk is in een relatie (juist in het begin)

Bij Bedrock laten we ons maar al te graag inspireren; zo ook vandaag. De oprichter van The School of Life, Alain de Botton, heeft ons geïnspireerd om wat eerlijker tegen elkaar te zijn. Eerlijkheid duurt niet alleen het langst; het is ook nog eens essentieel voor een gezonde relatie. Dit is waarom eerlijkheid zo belangrijk is in een relatie. Al helemaal aan het begin.

In de zoektocht naar de ware willen we nog wel eens wat achterhouden voor de ander of iets net verdraaien om de ander te pleasen. Dit wil je voorkomen.

Pas op met pleasen 

Stel je voor: je bent op date met iemand die je aantrekkelijk vindt, je zou graag een tweede date willen en probeert nu het gesprek zo te laten lopen dat de ander dat ook wil. Wat doe je?

Als het aan De Botton ligt, schuilt er een groot gevaar in deze situatie. Volgens hem zullen veel mensen de ander proberen te pleasen. We worden het eens met alles wat de ander zegt en verzwijgen de zaken die niet overeenkomen.

Stel dat de ander kunst stom vindt, heel graag tennist en het liefst thee drinkt. Volgens De Botton zullen we dan snel geneigd zijn om te zwijgen over onze obsessie met kunst, onze afkeer voor sport en onze koffieverslaving.

We zullen misschien niet direct liegen over onze hobby’s en behoeftes, maar houden ongelijkheden wat sneller voor ons. Zo ben je niet ‘oneerlijk’ tegen de ander, maar heb je er wel voor gezorgd dat er een grote overeenstemming tussen jullie blijft bestaan.

Must read: Zo kun je stoppen met pleasen (we delen 4 tips)

De ander pleast jou

Natuurlijk is bovengenoemde ook van toepassing op de ander. Wanneer je merkt dat er veel overeenstemming tussen jullie is, is het goed om te beseffen dat de ander jou misschien wel pleast.

Het gevaar van pleasen

Een gevolg van het pleasen is dat jullie allebei een versie van elkaar laten zien die eigenlijk niet helemaal (of helemaal niet) klopt. Met dit verkeerde beeld in ons hoofd gaan we samenwonen, trouwen we en krijgen we kinderen.

En als we dan eenmaal samen zijn, begint de waarheid zich langzaam te tonen. We blijken toch niet zo van sport te houden, we willen juist naar een museum en zijn de thee spuugzat. Zo komen we er geleidelijk achter dat we toch niet voor elkaar bestemd zijn.

Must read: Waarom ‘jouw waarheid’ het waard is om te delen

Of nog erger: de waarheid kan zich ook juist niet ontrafelen. Volgens De Botton zijn we dan gedoemd om de rest van ons leven onszelf voor te doen als iemand anders.

Hoe je eerste date moet verlopen

De Botton legt uit dat we dit hele probleem in één keer kunnen oplossen door bij onze eerste date al meteen eerlijk te zijn. Geef je mening over dingen, laat jezelf kennen, ben kritisch en ga niet zomaar mee in het verhaal van de ander.

De Botton zegt hier ook bij dat het goed mogelijk is dat je iemand afschrikt met je mening en dat er geen tweede date komt, maar dat is volgens hem juist goed. Een extra date zou enkel tijdverspilling zijn bij de zoektocht naar de ware. Eerlijkheid in je relatie duurt uiteindelijk het langst.

Hoe je eerlijk kan zijn

Om eerlijk te kunnen zijn naar de ander, wil je eerst eerlijk zijn naar jezelf. Volgens De Botton is de eerste stap naar eerlijkheid: zelfacceptatie.

Onze mening, persoonlijkheid, waarden en verlangens horen bij ons en dat is goed. We zijn niet perfect en we hoeven ons daar zeker niet voor te schamen.

Must read: Zo speel je het eerlijkheidsspel en leer je jezelf (en anderen) écht kennen

Wanneer we beseffen dat we goed zijn zoals we zijn, is het niet langer nodig om onszelf anders voor te doen op onze eerste date. Zo kunnen eerlijk zijn naar onszelf en naar de ander.

Eerlijkheid in relaties in ongelofelijk belangrijk. Een eerlijke houding is niet alleen fijn zijn voor de ander, maar ook voor jezelf. Wanneer je eerlijk bent hoeft je je niet voor te doen als een ander en kom je er snel achter of iemand echt bij je past.

Zo hou je je relatie gezond:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️