Redactie
Redactie Psyche 28 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

Zo speel je het eerlijkheidsspel en leer je jezelf (en anderen) écht kennen

Gemiddeld liegen we anderhalve keer per dag. We liegen tegen onszelf, tegen onze vrienden en collega’s. We liegen om onszelf beter te voelen, om straf te vermijden of uit gewoonte. Liegen maakt de wereld soms makkelijker of mooier. Het mag niet, maar de beloning is groot. Er wordt wat af gelogen, maar nergens wordt zoveel gelogen als in romantische relaties. Omdat partners denken dat ze elkaar altijd de waarheid vertellen kunnen ze moeilijk zien of de ander liegt. Bij andere relaties schijnt liegen veel makkelijker waar te nemen.

Een vriend die er verschillende vrouwen op na hield deed op een dag een cursus waarin hij leerde dat het beter was om altijd de waarheid te vertellen. Hij kreeg zelfs een opdracht mee om die week alleen maar de waarheid te zeggen, hoe pijnlijk die ook was.

Precies in die week zat zijn vriendin voor haar werk een paar maanden in het buitenland. In het weekend kwam ze vaak naar Nederland, maar niet altijd. ‘Misschien heeft hij stiekem wel een ander,’ zei een huisgenote van haar. Ze lachte. Ze vond het zelfs zo’n gekke gedachte dat ze ter plekke haar vriend belde en giechelend vroeg of hij misschien een minnares had. ‘Ja,’ zei hij eerlijk. Niet lang daarna gingen ze uit elkaar.

Relatie gebaseerd op leugens

Toen ik de vriendin – die in dat buitenland is blijven wonen en daar heel gelukkig is geworden met een andere man – jaren later sprak, moest ze er nog steeds om lachen. Ze vond zichzelf zo naïef dat ze toen had gebeld. En achteraf was ze ook zo blij dat het zo was gelopen.

Lees ook: Waarom we minder vaak moeten liegen (zelfs als dat iemands gevoelens kwetst)

Zij en haar ex waren na al die jaren nog steeds goed bevriend. Hun vriendschap bestond uit allerlei leugentjes en onwaarheden, maar juist daardoor had die vriendschap zo lang stand gehouden, dachten ze.

Het grote eerlijkheidsspel

Omdat liegen in een relatie tot grote problemen kan leiden, is het verstandig om het liegen, jokken, verzwijgen of verdraaien van de waarheid eens te stoppen. Niet voor altijd, want relaties waarin af en toe gelogen wordt zijn vaak beter af dan waarin je elkaar ongepeperd de waarheid vertelt.

Je kunt het waarheidsspel met z’n tweëen spelen, maar ook met vrienden. De opdrachten en vragen zijn uiteraard suggesties, want je kunt er zelf nog allerlei vragen bij verzinnen. De vraag: ‘Heb je een ander?’ zou ik in dit spel achterwege laten.

 1. Keer je tas/rugzak binnenstebuiten. Geen tas bij de hand? Leeg dan al je zakken. Laat de andere spelers zien wat er in je tas of zak zit en geef een korte toelichting waarom je dit met je meedraagt.
 2. Hoe lang ben je? Hoe veel weeg je?
 3. Vraag een van je medespelers (of allemaal) om een beschrijving van jou te geven. Hoe zien zij jou? Wat bewonderen ze aan je? Wat zouden ze je willen adviseren te veranderen? Wat vinden ze leuk aan je?
 4. Wanneer heb je voor het laatst gehuild? En waarom?
 5. Wat weten de andere spelers niet over jou?
 6. Waar ben je het meest bang voor?
 7. Op welke beroemdheid was je in je jeugd verliefd?
 8. Als er een film over je leven wordt gemaakt, welke filmster zou dan de hoofdrol spelen omdat de gelijkenis het grootst is? (Op welke filmster vinden de andere spelers jou lijken?)
 9. Welk beroep zou je het allerliefst uitoefenen als je een ander beroep moest kiezen?
 10. Noem je vier beste eigenschappen op.
 11. Noem je een-na-slechtste eigenschap op.
 12. Welke beslissing in je leven zou je nu anders doen?
 13. Op welk onderdeel van je lichaam ben je het meest trots?
 14. Op wie lijk je meer, op je moeder of je vader?
 15. Wat denk je dat andere mensen leuk aan je vinden?
 16. Welke eigenschap zou je graag bij jezelf willen veranderen?
 17. Wat is het raarste kledingstuk dat je ooit hebt gedragen?
 18. Als je nog een dag te leven had, hoe zou je die dan doorbrengen?
 19. Welke emotie speelt de grootste rol in je leven? Blijdschap, verdriet, woede, angst, afschuw, verbazing. Leg uit waarom je juist deze emotie hebt gekozen.
 20. Is dit het leven zoals je het zou willen leiden? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
 21. Noem 6 dingen die je in je leven nog wilt meemaken. Reizen die je wilt maken, mensen die je wilt ontmoeten, plekken waar je wilt wonen. Wie weet wil je niet sterven voor je de perfecte chocoladecake hebt gebakken, een keer diepzee hebt gedoken of Chinees hebt leren spreken. Het maakt niet uit hoe groot of klein je wensen zijn, zo lang ze maar in de lijn liggen van ‘Eerst Rome zien dan sterven’.
 22. Wat is de raarste sport (of andere bezigheid) die je ooit hebt gedaan?
 23. Als je een dier zou zijn, welk dier zou dat zijn en waarom?
 24. Je mag een maand het leven van een van je medespelers leiden. Wiens leven zou je kiezen, en waarom?
 25. Wat vind je de twee mooiste eigenschappen van de persoon links van je?
 26. Wat vind je het mooiste lichamelijke kenmerk van de persoon rechts van je?
 27. Met wie heb je voor het eerst in je leven gezoend?
 28. Hoe ziet je ideale partner er uit (qua uiterlijk en karakter).
 29. Welke collega (of buurman/-vrouw) zou je het liefst in de sauna tegenkomen en welke liever niet?

Meer lezen over eerlijkheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️