Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 9 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Namasté: gebruik je keelchakra en word vanzelf eerlijker (zo doe je dat)

Wie weleens doet aan yoga, mindfulness of meditatie, of op een andere manier bezig is met spiritualiteit heeft er ongetwijfeld van gehoord: chakra’s. Het zijn de energiecentra die door je lichaam lopen. In totaal hebben we 7 chakra’s met elk een andere focus en een ander soort energie. We zoomen in op de kracht van de keelchakra, die alles te maken heeft met communiceren en eerlijk zijn.

Vind je het moeilijk om te begrijpen wat er precies bedoeld wordt met chakra’s? In een eerder artikel over het chakra-systeem hebben we alle ins en outs opgeschreven. Een must read voor iedereen die zich wil verdiepen in de unieke energieën van het menselijk lichaam!

Hoe werkt de keelchakra precies?

De keelchakra zit in het gebied rond je keel. Deze chakra draait om manifesteren, communiceren en eerlijk zijn.

Tekenen dat de chakra uit balans is:

 • Je leeft niet in lijn met jouw waarheid
 • Hypothyreoïdie (een tekort aan schildklierhormonen)
 • Het lukt je maar niet om de dingen te maken die je wel wilt maken in het leven
 • Je wordt vaak verkeerd begrepen
 • Je voelt je schuldig
 • De sacrale chakra is vaak ook uit balans.

Teken dat de chakra wél in balans is:

 • Het lukt je om je dromen te manifesteren
 • Je hebt goede en duidelijke communicatie-vaardigheden
 • Je kunt jezelf zonder angst of schaamte uitdrukken

Zo maak je optimaal gebruik van je keelchakra

Je merkt dat je er alle belang bij hebt om je keelchakra in balans te brengen. Gelukkig zijn er tal van oefeningen om je chakra’s in balans te brengen. We delen 3 oefeningen om je keelchakra te ondersteunen:

1. Oefening in vergeven

Ga voor deze oefening in meditatiehouding zitten en sluit je ogen. Visualiseer jezelf (maakt niet op welke leeftijd). Spreek zachtjes de volgende zinnen uit tegen jezelf:

 • Ik vergeef je
 • Dankjewel
 • Sorry
 • Vergeef me alsjeblieft

Visualiseer vervolgens je ouders en spreek opnieuw dezelfde zinnetjes uit. Doe dit vervolgens met mensen in je leven waar je boos op bent. Kijk tot slot in de spiegel en kijk jezelf in de ogen. Herhaal dezelfde zinnen nu hardop.

2. Oefening in intentie

Identificeer voor deze oefening jouw intentie. Het helpt om jezelf daarbij de vraag te stellen wat je wilt creëren in je leven. Word jezelf vervolgens bewust van de manier waarop je je gedachten, gevoelens, aandacht, waarden en acties je kunnen leiden naar die intentie.

Lees ook: Zo maak je je intenties concreet én realiseer je ze

Als je intentie erin bestaat om je lichaam te verzorgen, genereer dan gedachten die bijdragen aan die intentie, zoals: “ik ben in staat om de beste verzorging aan mijn lichaam te geven” of “elke cel in mijn lichaam krijgt verzorging”.

Je keelchakra kan deze gedachten vervolgens omzetten in statements als: “ik zorg goed voor mijn lichaam”. Tot slot is het een kwestie van die statements omzetten in de praktijk, zoals een gezond dieet aanhouden of voldoende bewegen.

3. Oefening in het juiste woordgebruik

De magische eigenschap van de keelchakra zit ‘m in het vermogen om te spreken en om dingen te benoemen met woorden. Kies je woorden dus zorgvuldig uit!

Tip: Simpele stappen om van je negatieve gedachtes af te komen

Word je voor deze oefening bewust van alle taal die niet ondersteunt wie je bent, wie je wilt zijn en wat jouw intentie is. Denk aan zinnen als: “ik kan dit niet” of “ik ben niet gemaakt om…”. Detox jezelf van dit soort woorden en focus op wat je kracht geeft.

Als je je eenmaal hebt verdiept in het chakra-systeem van het lichaam, merk je al gauw dat er véél meer is dan die monkey mind waarmee we ons dagelijks in een wereld vol prikkels begeven. Chakra’s herinneren ons aan de kracht van lichaam en natuur, en een beetje meer bewustwording daarvan kan nooit kwaad.

Meer over lichaam en geest?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️