Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 28 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

7 lekkere en gezonde theesoorten die goed zijn voor lichaam en geest

Naast koffie is ook thee in Nederland ontzettend populair. Sterker nog: het drinken van verschillende ‘echte’ theesoorten (meestal niet uit zakjes) wordt steeds populairder. Volgens de Koninklijke Nederlandse vereniging voor koffie en thee consumeren we per dag zo’n 3,5 miljoen (!) liter thee. Dat komt neer op bijna 3 koppen thee per persoon per dag. 

Het is niet gek dat thee zo populair is, want je hebt ze in alle soorten en smaken. Maar naast dat thee ontzettend lekker is, is het ook erg gezond.

Maar welke theesoort is nou goed voor wat? Daar wilden wij zelf ook meer over te weten komen kwamen tot een interessant lijstje van 7 theesoorten die op een positieve manier bijdragen bij het gezond houden van ons lichaam.

1. Groene thee

Groene thee bevat krachtige antioxidanten, vitaminen en mineralen die helpen ziektes te bestrijden. Wanneer je 3 kopjes groene thee per dag drinkt zorgt dat ervoor dat je immuunsysteem versterkt. Word je toch ziek? Dan kan groene thee de tijd dat je ziek bent sterk verminderen.

Ook heeft onderzoek aangetoond dat groene thee ons cholesterolgehalte kan verlagen, maar dan moet de rest van je eetpatroon natuurlijk ook in orde zijn.

2. Kamillethee

Kamille thee is een kalmerende thee dat perfect is om te drinken wanneer je last hebt van stress, angst of slapeloosheid. De thee heeft namelijk kalmerende eigenschappen die ervoor zorgen dat je je meer ontspannen gaat voelen.

Ook helpt kamillethee de klachten van spijsverteringsproblemen zoals gas, brandend maagzuur, constipatie en diarree te verlichten. Last but not least is de thee een natuurlijke spierontspanner.

3. Gember thee

Gemberthee wordt gemaakt van de gemberwortel en zit vol met antioxidanten, vitamines en mineralen. Gemberthee kalmeert o.a. de maag, versterkt het immuunsysteem en verbetert de doorbloeding.

Ook schijnt de thee bijzonder goed te zijn voor zwangere vrouwen met ochtendmisselijkheid omdat het deze symptoom helpt tegengaan. Bij verkoudheid en griep kan een kopje gemberthee ook bijdragen aan herstel.

Lees meer: Gember als natuurlijk medicijn? Dit zijn de 7 bewezen gezondheidsvoordelen

4. Rozenbottelthee

Thee van de rozenbottel helpt mensen ook hun verkoudheid of griep te verlichten. Dit komt omdat de thee veel vitamine C en verschillende antioxidanten bevat. Ook voor mensen met blaasontsteking is het drinken van een paar kopjes rozenbottel thee verstandig. Het helpt de blaas reinigen en bij het wegspoelen van slechte bacteriën.

5. Brandnetel thee

Brandnetelthee bevat meestal geen cafeïne. De thee helpt tegen huidproblemen zoals acne, psoriasis en eczeem. Bij het vasthouden van veel vocht kan de thee het afvoeren daarvan stimuleren.

Must read: Het ubergezonde zusje van gember: dit zijn de gezondheidsvoordelen van kurkumathee

Ook is het een reinigende thee. Brandnetelthee wordt dan ook veel gebruikt bij mensen die hun lichaam willen ontgiften.

6. Zoethoutthee

Zoethoutthee is ideaal voor mensen die last hebben van een zere keel of van de luchtwegen. De thee bevat glycosiden. Dat zijn genezende stoffen die het dikke slijm in de luchtwegen afbreken.

Na het drinken van deze thee merken mensen vaak dat ze minder hoeven te hoesten en makkelijker kunnen ademen. Daarnaast helpt de thee ook de pijn in de keel te verlichten doordat het een zacht laagje in de keel aanbrengt.

7. Muntthee

Muntthee verbetert de alertheid van mensen. Daarnaast is het voornamelijk goed voor de spijsvertering omdat het verstoppingen helpt tegen te gaan in de darmen.

De thee is net als zoethoutthee goed voor de luchtwegen en het is ook nog eens slijmoplossend. Deze variant met venkel van De Tuinen is erg lekker.

Enjoy!

Smaakt naar meer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️