Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psychologie 28 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Comfortabel worden met het onbekende? Een psychiater legt uit hoe je dat doet

Als er iets een grote rol speelt de afgelopen tijd, is het wel het onbekende. Dat klinkt vaag, en grappig genoeg is dat het (natuurlijk) ook. Want als er één onderwerp bepalend is tijdens de quarantainetijd, is het wel dat het steeds weer spannend is wat ons te wachten staat. Emoties als angst en onzekerheid zijn ons dan ook zeker niet vreemd.

Angst voor het onbekende is volkomen normaal en juist in deze tijd heel actueel. Maar het is natuurlijk niet fijn om je bezorgd, bang of onzeker te voelen.

Psychiater Roxanna Namavar legt aan Mind Body Green uit hoe we ervoor kunnen zorgen dat we comfortabel worden met het onbekende en onze angsten kunnen laten varen.

Zo word je comfortabel met het onbekende

Gedurende de afgelopen weken is gebleken hoe belangrijk het is dat je je prettig en gemakkelijk kunt voelen bij het onbekende.

Maar niet alleen in deze tijden speelt het een rol, eigenlijk is het hele leven één groot, onbekend vraagteken en zijn er talloze momenten waarop we niet weten wat ons te wachten staat.

Weten we ooit écht het antwoord op vragen als ‘wie ben ik?‘ en ‘wat maakt gelukkig?‘? Precies. En daarom kan je er maar beter voor zorgen dat je die onwetendheid accepteert.

Namavar deelt 4 manieren waarop je op een bewuste en spirituele manier met het onbekende kunt dealen.

1. Focus op de dingen die je wél weet

Er is veel wat je niet weet, maar er zijn ook dingen die wél bekend zijn bij je. Focus je daarom eerst op de zaken die je wel weet. Een simpele manier om je gedachtes snel van de paniek-modus terug te brengen naar een meer kalmerende staat van zijn, die uitgaat van de feiten. Het zorgt ervoor dat je sterk blijft en rechtop blijft staan.

Ga dus bij jezelf na wat de dingen zijn waar je wel controle over hebt. Misschien is dit het creëeren van een fijne werkplek waar je je goed voelt, of het aanmeten van een gezond dieet of een kalmerende ochtendroutine. En vergeet niet het onderhouden van je sociale connecties, want ook dat is iets wat je zelf in de hand hebt.

Hoe makkelijker het voor jou is om de dingen in te zien waar je wel controle over hebt, hoe makkelijker het is om ook het onbekende te accepteren en hier nieuwsgierig naar te zijn.

Handig: Bescherm je mentale gezondheid extra tijdens corona (met deze tips)

2. Gebruik spiritualiteit

Spiritualiteit en het geloven in een hogere kracht kan je helpen om je veilig en rustig te voelen. Door je hoop in de handen van die hogere kracht (wie of wat dat dan ook is) te leggen en hierop te vertrouwen, kan je onzekere gevoelens laten varen en accepteren dat je niet alles onder controle hebt.

Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar als je het eenmaal doorhebt, brengt het meer bewustzijn en innerlijke rust. Handig: zo pas je spiritualiteit toe op je dagelijks leven.

Verder lezen: Wat is het nut van spiritualiteit?

3. Vertrouw op je intuïtie

Volgens Namavar is het belangrijk om jezelf af te vragen: “Is dit waar of niet? Is dit de informatie die ik krijg vanwege m’n angsten of is dit echte informatie vanuit m’n intuïtie?”. Op deze manier leer je op je intuïtie af te gaan en het kaf van het koren te scheiden wat betreft informatie waar je wat mee moet.

Vertrouwen op je eigen gevoelens, gedachtes en dingen waarin je gelooft, helpt je om erachter te komen welke gevoelens zijn gebaseerd op dingen die er zijn gebeurd en welke gevoelens je jezelf simpelweg hebt aangemeten.

Leren vertrouwen op je intuïtie is niet iets wat je van de ene op de andere dag kan. Het duurt even voordat je doorhebt hoe het precies werkt – maar laten we daar precies nu juist de tijd voor hebben!

Aan de slag met je intuïtie: 5 manieren om in contact te komen met je intuïtie

En als je dan eenmaal voelt wat je intuïtie je te vertellen heeft, is het een sterke tool waar je op kan vertrouwen als je je angstig voelt of niet weet wat je precies moet doen.

4. Accepteer het onbekende

Als de bovenstaande manieren lastig zijn of niet voor jou zijn weggelegd, kun je altijd nog simpelweg accepteren dat je niet weet hoe dingen zullen lopen. Omarm het onbekende.

De kunst van het accepteren: Zo leer je dat volgens een psycholoog

Het accepteren van de situatie zoals die is, helpt om een gedeelte van je angsten te laten varen. Neem genoeg rust (als je lichaam en geest uitgerust zijn kan je stress en angsten beter aan, vertelt Namavar) en focus je bijvoorbeeld op je ademhaling. Je ademhaling is een natuurlijke remedie tegen o.a. spanning en stress.

Al met al is het belangrijk dat je mindful met de onbekende situatie omgaat. Vertrouw op je onderbuikgevoel en intuïtie, accepteer de situatie en focus op hetgeen wat je wel hebt en weet. Wedden dat ook jij op deze manier nieuwsgierig wordt naar het onbekende?

Jezelf kalmeren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️