Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 4 jan 2021
Leestijd: 6 minuten

8 gezonde gewoontes om in het nieuwe jaar mee te starten

Nieuw jaar, gezond leven, goede voornemens… Blahblahblah. Ik kan hier starten met een hele standaard intro waarvan je direct terug je bed in wilt kruipen en doen alsof de dag niet is begonnen. Maar dat doe ik niet, want ik denk dat het veel beter is om van de ‘goede voornemens’ eerder ‘goede of gezonde gewoontes’ te maken. Niet voornemen, maar gewoon doen. Net als Nike. Dat lijkt misschien moeilijk, maar dat kan jij ook. No doubt ’bout that.

Deze gezonde gewoontes zijn relatief makkelijk, nemen niet teveel tijd in beslag, maar brengen je enorm veel goeds. What else is there to love?

Gezonde gewoontes om (per direct) mee te starten

Mijn advies? Begin met het implementeren van één van deze gewoontes en denk vooral niet dat je ze direct alle 8 in één keer moet toevoegen aan je routine. Dat zorgt er alleen maar voor dat je het niet volhoudt.

Tip: start met de laatste tip, want daar hebben we een leuke winactie bij.

1. Koud (af)douchen

Ik zeg dit heel stoer, maar stiekem sluit ik lang niet elke douche af met een koude straal. Toch is dit een gezonde gewoonte om jezelf per direct aan te leren. Koud douchen geeft een (gigantische!) energiekick (it’s better than coffee), verbetert je lichamelijke prestaties, versnelt je bloedcirculatie maakt je blijer én is goed voor je huid en haar.

Ik ken zelfs mensen die ‘s ochtends eerst een duik nemen in het koude water van de gracht tegenover hun huis… Je weet wat je morgenochtend te doen staat.

2. 5 minuten stretchen

Velen van ons hebben kantoorbanen waarbij we uren per dag achter de computer zitten. Helaas niet zo goed voor onze lichamen. Maar ook als je veel in de weer bent of moet sjouwen belasten we ons lichaam. Stretchen zorgt ervoor dat we flexibeler worden, maar het verbetert ook je postuur, vermindert stress en pijntjes in je lijf, stimuleert de bloedsomloop in je lijf en kalmeert je gedachtes.

Stretchen is typisch zo’n dingetje van ‘ik weet wel dat het goed is, maar ik neem er de tijd niet voor’. Tot nu. Go for it! En heb je een beetje hulp nodig? Zo creëer je een gewoonte die blijft plakken.

Doen: Volg deze 5-minuten-durende routine voor een heerlijke ochtend stretch

3. Je tong schrapen

Het schrapen van de tong is een welbekend Ayurvedisch ritueel. Sinds we de podcast over Ayurveda hebben opgenomen met Kim van der Veer heb ik ook direct zo’n schrapertje aangeschaft.

‘s Ochtends je tong schrapen helpt bij een goede mondhygiëne, omdat de tong een voedingsplek is voor bacteriën. Als je merkt dat er een abnormale witte laag op je tong ligt, kan dit een teken zijn van onverteerd voedsel wat kan leiden tot ziekten.

4. Geen schermen na 21:00

Stiekem weten we allemaal dat je vlak voor het slapen beter niet naar je laptop, telefoon of tv kan kijken. Maar wat doen we massaal? Series bingen, social media uitspelen en tot in de late uurtjes met je vriendinnen appen.

Een echte no-go voor een goede nachtrust. Het zorgt ervoor dat je zo’n 30 minuten aan kwalitatieve slaap per nacht mist. En dat terwijl een goede nachtrust zó belangrijk is.

Uit mijn eigen ervaring is gebleken dat ik veel (en dan bedoel ik ook echt véél) beter slaap als ik m’n schermen bijtijds wegleg en voor het slapen gaan een boek lees. Maar ik ben (uiteraard) niet de enige, uit allerlei onderzoeken blijkt dat men slaapklachten ervaart als later in slaap vallen, korter slapen en ’s nachts wakker worden door het gebruik van schermen voor het slapen gaan.

5. Denk positief

Creëer dagelijks een moment om te reflecteren op de goede dingen in het leven en geef jezelf wat positieve self-talk. Schrijf het op in een boekje (of in een app) of sta voor de spiegel en zeg het hardop tegen jezelf. In het begin is het misschien een beetje gek, maar het helpt je om innerlijke rust te vinden en de doelen die je voor ogen hebt te bereiken. Geloof ons, alle succesvolle mensen doen het.

6. Bewust ademhalen

Je ademhaling is meer dan ‘iets om je in leven te houden’. Het is een krachtige tool met helende krachten. Diep ademhalen werkt als een direct anti-stressmiddel, maar kan ook helpen bij angsten en pijn én het helpt je dingen beter te onthouden.

Trek dagelijks als je wakker wordt – of juist gedurende je drukke dag – 5 minuten uit om je even te focussen op je ademhaling. Een handige app die je hierbij kan gebruiken is de Wim Hof Methode, maar je kan ook je ene hand op je buik en je andere hand op je borst leggen en je adem verlengen. Adem rustig in door de neus, hou even vast, en adem weer uit door de neus. En dat doe je voor vijf minuutjes, all you need.

Leer hier meer over: Wat diep ademhalen doet met je lichaam (spoiler: het heeft helende krachten)

7. Niks

Het is heel gezond om vaker niks te doen. En met niks bedoelen we ook daadwerkelijk niks. Nul, nada, noppes. Geen telefoon, geen boek, maar gewoon even zitten op de bank, met een kopje thee en lekker staren uit het raam.

Want in deze wereld waarin onze stressniveau’s soms hoog oplopen, we allerlei doelen nastreven en we het moeilijk vinden om onze rust te pakken, is het belangrijk om vaker te niksen. Het zorgt ervoor dat je energieniveau op peil blijft, stress vermindert en het wakkert je creativiteit aan.

Filosofe Viktoria Susovits zegt hierover in het flow zomerboek: “Doelen en plannen geven richting, vorm en zin aan het leven, maar het probleem van deze tijd is dat doelen wel heel belangrijk zijn geworden. (…) Daarmee maken we de toekomst belangrijker dan het moment zelf.”

Lees hier meer over: ‘Niksen’ hoort nu ook thuis in het rijtje van hygge, lagom en ikigai

8. Doe een detox(-kuur)

Waar we in het nieuwe jaar (na alle uitgebreide diners gepaard met wijn en bubbels) vaak ook behoefte aan hebben, is gezonde voeding en het ‘ontgiften’ van het lichaam. Dat doen we door te bewegen, minimaal 2 liter water te drinken, genoeg groente (400 tot 500 gram per dag!) en fruit te eten en vooral gevarieerd te eten.

Een andere manier waarop je ongezonde gewoonten kunt loslaten en je lichaam even kunt ontzien van al het vette en wellicht ietwat ongezonde voedsel van de afgelopen tijd, is met een detox-kuur. Zo worden je organen tijdelijk minder belast en kunnen ze beter ontgiften. Een sapkuur kun je zien als onderdeel van een gezond en gebalanceerd leven, aldus het sapjesmerk Sapje.

Win een detox-kuur!

En om jullie met jullie gezonde gewoontes op weg te helpen (echt doen hè!), mogen we 3 x een detox-kuur van sapje weggeven via Instagram. Het jaar goed beginnen? Check onze Instagram-pagina om te zien hoe je mee kunt doen.

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️