Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 15 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Moeite met doorzetten? Zo creëer je een gewoonte die blijft plakken

We kennen het allemaal: dat gevoel als je hebt besloten een nieuwe gezonde gewoonte toe te voegen aan je leven. Met frisse moed en motivatie neem je je voor dat je vanaf nu gaat mediteren, supplementen gaat nemen, voortaan op tijd naar bed gaat of regelmatig gaat hardlopen. Maar je enthousiasme verdwijnt vaak al snel naar de achtergrond. Het gevoel dat we krijgen als we de handdoek in de ring gooien en de gezonde gewoonte opgeven, kennen we namelijk ook allemaal.

Hoe zorg je er nou voor dat je jouw enthousiasme vasthoudt en uiteindelijk écht een nieuwe gewoonte creëert?

Nieuwe gewoonte aanleren

Het creëren van een nieuwe gewoonte kan iets heel kleins zijn, zoals mediteren, tot iets heel groots, zoals vegan gaan eten. Deze gewoontes hebben één overeenkomst: we houden van het implementeren van deze veranderingen. Alleen al denken aan hoe we deze gewoonte toevoegen aan ons leven, laat ons goed voelen. Vaak zijn het namelijk gewoontes die ons op de lange termijn helpen gezonder en gelukkiger te leven.

Op MindBodyGreen vertelt neurowetenschapper en psychiater Jud Brewer dat het geheim om je nieuwe gewoonte door te zetten daarom ook aan het ‘waarom’ ligt. Het is belangrijk om je bewust te worden van waarom je die nieuwe gewoonte überhaupt wil doorvoeren.

Gewoonte zorgt voor beloning

“Gewoontes die je nu al hebt, kun je doorzetten omdat je de beloning kent van als je ze hebt uitgevoerd”, legt Brewer uit. Het is daarom lastiger met nieuwe gewoontes door te zetten als die beloning op de lange termijn is. Hoe zorg je er op het moment dat je de handdoek in de ring wil gooien voor dat jij je herinnert hoe belangrijk die beloning is?

Waar we onszelf bewust van willen maken noemt Brewer de ‘bigger better offer’ (BBO). Snoozen lijkt misschien de beste optie op dat moment, maar de echte BBO is opstaan, zodat we de dag zonder stress en haast beginnen. Met behulp van mindfulness is het nodig om op dit soort momenten bewust te worden van hoe de nieuwe gewoonte je leven zal verbeteren.

Hoe die bewustwording er precies uitziet, is helemaal aan jou. Het kan bijvoorbeeld het bedenken van een mantra zijn, die aansluit op de voordelen van je nieuwe gewoonte.

Lees ook: Waarom mantra’s werken (en hoe je de juiste voor jou kiest)

Tips om gewoontes écht vol te houden

Hieronder delen we nog een aantal tips om het aanleren nog makkelijker te maken.

Probeer niet te veel nieuwe gewoontes te starten

Het is makkelijk om meegesleept te worden door je eigen enthousiasme als je opeens hebt besloten dat het anders moet. Probeer je op één nieuwe gewoonte te focussen, in plaats van én op tijd naar bed te gaan, én meer te gaan sporten, én elke dag mediteren, én meer te gaan lezen… You get the point. Als je één gewoonte hebt doorgezet, dan kan je doorgaan naar de volgende.

Houd je gewoontes realistisch en behapbaar

Stel, je hebt besloten dat je een ochtendmens gaat worden. Toch kunnen we je alvast vertellen dat het niet gaat lukken om van ‘6 uur opstaan’ een gewoonte te maken als dat nu negen uur is. Sta eerst een tijdje om 8 uur op, vervolgens kan je naar 7 uur en uiteindelijk kom je uit op die 6 uur. Nieuwe gewoontes creëren, kost tijd!

Maak er een dagelijkse gewoonte van

Komiek, schrijver en producer Jerry Seinfeld maakt gebruik van de chain-methode (vrij vertaald ketting van productiviteit). Het idee van deze methode is dat je elke dag aan je nieuwe gewoonte werkt, zonder een dag over te slaan. Dat hoeft overigens niet meteen uren te zijn, 5 of zelfs één minuut is ook al goed. Als je maar iéts doet.

Je maakt het nog makkelijker als je een overzicht maakt van bijvoorbeeld 30 hokjes en er elke dag één afvinkt als je je nieuwe gewoonte hebt doorgezet. Voor je het weet heb je het overzicht niet meer nodig en kunnen we pas écht spreken van een gewoonte. You got this!

Lees ook: 5 gemakkelijke gewoontes om je dag goed mee te beginnen

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moeite met doorzetten? Zo creëer je een gewoonte die blijft plakken
Sluiten