Julia van Buuren
Julia van Buuren Betere wereld 4 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Gelijkheid op de werkvloer? Dit zoeken vrouwen in een werkgever

Een goede werkgever voor vrouwen? Die zijn er genoeg volgens Best Workplaces for Women. Great Place To Work onderzocht welke kleine, middelmatige en grote bedrijven succesvol een inclusieve werkplek voor vrouwen hebben ontworpen. Dit is wat vrouwen zoeken op de werkvloer.

Zo staan Derksen & Drolsbach, ICM opleidingen & trainingen en AFAS Software bovenaan als het gaat om gendergelijkheid.

Gelijkwaardigheid op de werkvloer

Mannen en vrouwen zijn, zelfs in 2024, nog niet altijd gelijkwaardig op de werkvloer. Toch bewezen 28 bedrijven, volgens hun eigen medewerkers, dat dit wel kan.

Bij deze bedrijven werken evenveel of meer vrouwen dan de CBS-benchmark binnen de desbetreffende branche, meer dan 33 procent van de vrouwen heeft een leidinggevende functie en er werkt ten minste één vrouw binnen het hoogst haalbare management. Ook scoort het bedrijf, onder de vrouwen die er werkzaam zijn, 70 procent of hoger bij het medewerkersonderzoek. Hierbij zijn vertrouwen, trots en plezier de belangrijkste aandachtspunten.

Vrouwen hebben andere talenten

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat meer vrouwen aannemen niet alleen zorgt voor een inclusievere bedrijfscultuur, het zorgt ook voor meer winst en grotere successen.

Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde en dat is maar goed ook. Mannen zijn vaak assertiever en beter in onderhandelen, waar vrouwen juist goed kunnen netwerken en organiseren. Door zowel mannen als vrouwen aan te nemen, zorg je als werkgever voor een goede balans.

Dit zijn prioriteiten bij vrouwvriendelijke bedrijven

Die verschillen tussen mannen en vrouwen uiten zich ook op de werkvloer. Want waar een man het geen probleem vindt om 40+ uur per week te werken, geven vrouwen vaker de voorkeur aan parttime werken. Juist daarom is het voor vrouwen van belang dat er ook naar hun wensen en behoeftes wordt geluisterd. Maar wat zijn nou belangrijke punten bij vrouwvriendelijke bedrijven?

Zwangerschapsverlof en kolven

Uiteraard is aandacht voor een goede regeling rondom het zwangerschaps- en ouderschapsverlof voor vrouwen erg belangrijk. Ook wanneer de vrouw na haar verlof terugkomt en ervoor kiest om borstvoeding te geven, is het aan de werkgever om een goede kolfkamer beschikbaar te stellen.

Flexibiliteit

Veel vrouwen zijn moeder of hebben een kinderwens. Bedrijven kunnen hierop inspelen door parttime of thuiswerken mogelijk te maken, zodat vrouwen hun tijd flexibeler kunnen indelen. Want werk combineren met een gezin kan een grote uitdaging zijn.

Tegengaan van intimidatie op de werkvloer

Het is essentieel dat een vrouw zich veilig voelt op haar werkplek. Helaas krijgen vrouwen nog steeds te maken met (seksuele) intimidatie en dit belemmert hen op zowel werk als mentaal gebied. Duidelijke protocollen tegen intimidatie zijn dan ook van belang en zorgen ervoor dat wanneer iemand zich durft uit te spreken over negatieve situaties, er ook consequenties aan verbonden kunnen worden.

Het leven van een werkende vrouw makkelijker maken

Dan zijn er ook nog een hoop kleine dingen die het leven van een werkende vrouw net wat makkelijker kunnen maken, van maandverband op het vrouwentoilet tot een in house kinderopvang.

En uiteraard speelt ook het salaris speelt mee, want wanneer vrouwen in dezelfde positie altijd evenveel zouden verdienen als mannen, motiveert en stimuleert dit vrouwen alleen maar meer om (harder) te werken en de top te bereiken.

Wow: de loonkloof tussen man en vrouw kan oplopen tot drie ton in een mensenleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️