Julia van Buuren
Julia van Buuren Nieuws 8 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

9x vrouwen die inspireren op Internationale Vrouwendag

Vandaag, op 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Op Internationale Vrouwendag wordt er extra aandacht besteed aan alle vrouwen op de wereld enaan alles wat zij hebben bereikt.

Internationale Vrouwendag kwam in de twintigste eeuw tot leven, toen vrouwen opkwamen voor hun rechten. Sinds 1911 wordt Vrouwendag voor het eerst gevierd en sinds 1912 gebeurt dit ook in Nederland.

9x vrouwen die inspireren

Er zijn veel bekende vrouwen die in de spotlights staan. Acteren, zingen of schrijven? Deze vrouwen kunnen het allemaal. Maar naast dit alles zetten zij zich in voor hun medemens en dat maakt hen zo inspirerend.

1. Chimamanda Ngozi Adichie

Schrijfster Adichie groeide op in Nigeria en verhuisde later naar Amerika waar ze literatuur en Afrikaanse studies studeerde.

Haar boeken hebben meerdere prijzen gewonnen en ook haar TEDxTalks zijn veel beluisterd.

Ze schrijft onder andere over de impact die ras heeft op haar identiteit. Daarnaast spreekt ze over het feminisme en benadrukt ze hoe belangrijk het is dat mannen en vrouwen gelijkwaardig behandeld worden. Ook pleit ze zich in voor een rechtvaardigere en inclusievere wereld en hiermee inspireert ze velen.

2. Angelina Jolie

Jolie is een bekende Amerikaanse filmster. Ze heeft meerdere prijzen gewonnen en is al jaren succesvol in Hollywood.

Maar dit is niet alles, want naast haar acteerwerk zet ze zich in voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Al meer dan twintig jaar pleit ze voor meer steun, veiligheid en bewustzijn rondom vluchtelingen. Ze heeft zelfs al zestig veldmissies uitgevoerd en dat doen niet veel actrices haar na.

3. Amal Clooney

Amal Clooney werd bij het grote publiek bekend door haar man George Clooney, maar heeft zelf minstens net zo’n indrukwekkende carrière op haar naam staan.

Clooney is afkomstig uit Libanon en verhuisde op tweejarige leeftijd naar Engeland.

Ze is advocaat en gespecialiseerd in internationaal recht en mensenrechten Clooney werkte mee aan de erkenning van zowel de Armeense Geoncide als de Genocide op de Jezidi’s in Irak. En zo zijn er nog veel meer indrukwekkende en inspirerende zaken waar zij aan heeft meegewerkt.

4. Selena Gomez

Selena Gomez is een Amerikaanse actrice en zangeres die als tiener wereldwijd bekend werd.

En ook zij doet meer dan dit alleen, want op zeventienjarige leeftijd werd zij al ambassadeur voor UNICEF. Ze zet zich voor deze hulporganisatie actief in voor alle kwetsbare kinderen op de wereld.

Daarnaast maakt ze het onderwerp mentale gezondheid bespreekbaar, dit doet ze onder andere door middel van haar eigen documentaire en make-up merk Rare Beauty.

5. Rihanna

Rihanna is één van de bekendste zangeressen van de wereld. Ze heeft veel successen op haar naam staan, en zelfs een eigen make-up merk gecreëerd.

Ook zet zij zich in voor anderen, zo heeft ze meerdere stichtingen opgezet en staat ze bekend om het doneren van geld aan mensen in nood, zoals bij orkaan Sandy, COVID gedupeerden en slachtoffers van huiselijk geweld tijdens de lockdown.

Maar bovenal is zij niet bang om haar mening te delen over onderwerpen zoals seksisme, racisme en immigratie. Dit maakt ook haar een echte powervrouw!

Van eigen bodem

Nederland kent ook genoeg inspirerende, innoverende en spraakmakende vrouwen die zich inzetten voor meer verbinding en een betere wereld.

6. Karsu

Karsu zingt niet alleen de sterren van de hemel, ze gebruikt haar bekendheid ook om hulp te bieden aan bijvoorbeeld Turkije en Syrië na de allesverwoestende aardbevingen.

7. Miluska van T’ Lam

Ze is editor-in-chief van de Nederlandse Harpers Bazaar en een verbinder pur sang. Niet alleen geeft ze via het blad, maar ook via haar eigen Instagram, belangrijke vrouwen en topics een podium, ook weet ze met de Harpers Bazaar Business Club inmiddels meer dan vijfhonderd ambitieuze vrouwelijke professionals met elkaar te verbinden. Van designers tot coaches, van psychologen tot ontwikkelaars, ze stampte een waardevol netwerk met gelijkgestemden én smaakgenoten uit de grond. Want laten we wel wezen: de Harpers Bazaar lezer heeft stijl.

De nieuwste stap om het netwerk nog meer met elkaar in verbinding te brengen is een (online) platform.

8. Willemijn Verloop

Willemijn Verloop is oprichter van War Child en Social Enterprise NL, commissaris van Tony’s Chocolonely en founding partner van een van de eerste impactinvesteringsfondsen van Nederland. Daarmee wil ze impactvolle ondernemers die zich inzetten voor een betere wereld een duwtje in de goede richting geven.

9. Máxima

We mogen onze koningin in dit lijstje absoluut niet vergeten. Onze Maxime heeft grote betrokkenheid bij het onderwerp mentale gezondheid. Ze is erevoorzitter en mede-initiatiefnemer van de Stichting MIND Us, die werkt aan de verbetering van de mentale gezondheid van jongeren. Mede door haar persoonlijke ervaringen wil ze zich inzetten op dit gebied.

BEDROCK tipt: 7 films over krachtige vrouwen voor Internationale Vrouwendag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️