Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 4 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Vrouwencirkels: dit gebeurt er als vrouwen samenkomen

In het hart van Amsterdam, bij De Nieuwe Yogaschool, faciliteert Ella Giljam women’s ceremonies: vrouwencirkels. Maandelijks komen vrouwen hier samen voor verbinding, groei, inzicht en de kracht van zusterschap. Ontdek in dit artikel waarom vrouwencirkels een verademing zijn in onze individualistische samenleving en creëer je eigen vrouwencirkel.

Ella Giljam, facilitator bij De Nieuwe Yogaschool en Marije van Liere, storyteller bij De Nieuwe Yogaschool delen in dit artikel alles over vrouwencirkels.

Wat zijn vrouwencirkels?

Vrouwencirkels zijn geen moderne uitvinding, maar vinden al eeuwenlang plaats. Door de geschiedenis heen hebben vrouwen zich verzameld in ceremoniële cirkels.

Cirkels gebaseerd op de ritmes van de maan, de zon en de sterren en de ritmes van ons eigen lichaam, zoals de menstruatiecyclus. Het waren rituelen om met de natuurlijke wereld en elkaar te verbinden en het vrouwelijke te vieren.

In sommige culturen was er bijvoorbeeld maandelijks een ‘moon lodge’ of ‘rode tent’. Een bijeenkomst voor vrouwen die menstrueerden om hun eigen cyclus en die van de maan te eren, naar binnen te keren, van elkaar te leren en zich te verbinden met het heilige. Vaak werden deze cirkels gefaciliteerd door een medicijnvrouw die haar wijsheid deelde en een veilige ruimte creëerde om te delen.

Hoe het vrouwelijke onderdrukt raakte

Voor lange tijd zijn deze bijeenkomsten echter verloren geraakt. Tijdens de heksenvervolgingen werden vrouwen vervolgd voor het eren van de natuurlijke wereld.

Daarnaast werd onze westerse maatschappij steeds individualistischer en kwamen vrouwelijke kwaliteiten zoals de verbinding met intuïtie meer op de achtergrond.

De kracht van sisterhood: dit gebeurt er in een vrouwencirkel

Vandaag de dag beginnen vrouwencirkels echter weer terug te keren. In een tijd waarin het individualisme hoogtij viert, zijn vrouwencirkels een helende plek. Ze bieden een veilige ruimte om emoties te doorvoelen, om te delen en support te vinden bij elkaar.

Bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam faciliteert Ella Giljam maandelijkse Women’s Ceremonies. Met een combinatie van astrologie, sjamanisme, ademwerk en tantra creëert ze een ceremonie die past bij de energie van het seizoen.

Ella deelt: “Er zit een ontzettende kracht in samen helen. Onze problemen lijken soms heel persoonlijk, maar als je erover deelt in een cirkel, dan kom je erachter dat je niet de enige bent.

Ik herinner me de vlinders in mijn buik toen ik zelf voor het eerst naar een vrouwencirkel ging, omdat ik niet wist wat ik kon verwachten. Maar op het moment dat ik binnenstapte voelde ik me veilig.

Vrouwencirkels hebben me ontzettend veel gegeven. Ik voel me niet langer alleen op mijn eigen pad, omdat ik me gedragen voel door andere vrouwen. Tegelijkertijd voel ik een diepere verbinding met mezelf, meer acceptatie voor mijn lichaam en vrouwzijn en kan ik beter naar mijn intuïtie, behoeftes, gevoelens en grenzen luisteren. Ik leef meer in harmonie met mijn eigen ritmes en die van de natuur om me heen.

Een vrouwencirkel is niet zomaar een bijeenkomst. Het is een zachte plek om te landen, jezelf te vieren, te voelen, aangemoedigd te worden of te verstillen. Als je op zoek bent naar deze dingen, dan is er een vrouwencirkel die wacht op jou. Je loopt je eigen pad op jouw tempo, maar in een vrouwencirkel hoef je het niet alleen te doen.”

7 tips om je eigen cirkel te creëren met de vrouwen om je heen

Een vrouwencirkel kan ook een geweldige manier zijn om op een diepgaande manier verbinding te maken met de vrouwen om je heen. Ella deelt haar tips voor het creëren van je eigen vrouwencirkel.

Beeld via De Nieuwe Yogaschool

1. Kies een dag. Bijvoorbeeld een dag die aansluit bij de maancyclus. Zowel de volle maan als de nieuwe maan zijn mooie dagen om samen te komen. De volle maan voor meer verbinding, de nieuwe maan om naar binnen te keren.

2. Kies een thema voor de ceremonie, zoals ‘zelfliefde’, ‘genezing’, ‘moederschap’ of laat je inspireren door astrologie en het teken waarin de maan zich bevindt.

3. Kies een gids, iemand die de ceremonie leidt en spaceholder kan zijn.
4. Creëer de ceremoniële ruimte: maak een cirkel van kussens met een altaar in het midden. Je kunt kaarsen, bloemen, kristallen of andere mooie items gebruiken.
5. Draag iets comfortabels, waarin je je mooi voelt.
6. Open en sluit de ceremonie: zorg ervoor dat je de ceremonie ‘opent’ en ‘sluit’ door iedereen aan het begin welkom te heten en aan het einde op jouw eigen manier iedereen te bedanken.
7. Creëer je eigen ceremonie: dans, deel, mediteer samen. Doe wat je helpt om verbinding te maken met je thema. Straal! Bij het delen: laat de andere vrouwen spreken zonder advies te geven of te reageren. Zo ontstaat een veilige ruimte om te delen.

Ella Giljam organiseert elke maand een Women’s Ceremony bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam, waarin ze werkt met de energie van het seizoen, de wijsheid van de ritmes van de natuur, (ademwerk) en sjamanisme.

Hoe je familiesysteem je leven beïnvloedt en wat je eraan kunt doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️