Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 3 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

7x complimenten om te geven die níet over het uiterlijk gaan

We zijn zoveel meer dan ons uiterlijk of gewicht. En hoewel een compliment over looks fijn kan zijn, betekent een goed woord over je karakter of een behaald resultaat nog veel meer. Deze complimenten die niet over uiterlijk gaan, zijn waardevol.

Van zowel complimenten geven als krijgen, worden we volgens de wetenschap een gelukkiger mens. Het is dan makkelijk om een compliment te geven over iemands haar of nieuwe jurk, maar een compliment over iets anders dan looks komt vaak nog beter binnen. Tijd om iemands dag te maken met één van onderstaande voorbeelden.

Complimenten die niet over uiterlijk gaan

  • Ik ben trots op je.’ Of de ander nou door een moeilijke periode gaat of juist een groot succes heeft behaald: het is altijd fijn om te horen dat anderen trots op je zijn. Het is een erkenning van je werk en tegelijkertijd een houvast in moeilijke tijden.
  • Wat heb je een mooie uitstraling.’ Uiterlijk is heel wat anders dan uitstraling, want van een positieve en vrolijke uitstraling wordt iedereen vanzelf knap. Dit is tegelijkertijd een compliment voor iemands persoonlijkheid.
  • Je hebt een fijne energie.’ Grote kans dat een fijne energie het gevolg is van veel zelfreflectie en positieve eigenschappen. Iemand hiermee complimenteren, maakt dus waarschijnlijk veel impact.
  • Ik waardeer het dat je zo jezelf bent.’ Niets is belangrijker dan jezelf zijn, toch? De juiste mensen komen dan vanzelf naar je toe en dat laat dit compliment maar weer eens zien.
  • Je bent een goede vriend(in).’ Zo’n compliment dat eigenlijk heel veel complimenten in één is: een goede vriend(in) is namelijk empathisch, zorgzaam, liefdevol, opbeurend en een goede luisteraar…
  • Ik heb goede herinneringen aan de tijd die ik met jou doorbracht.’ Of je daar nou mee op een vakantie, een verbroken relatie of gewoon een dagje samen doelt: hiermee vertel je de ander dat zijn/haar aanwezigheid wordt gewaardeerd.
  • Jouw advies is waardevol voor me.’ Zo vertel je die ander eigenlijk: ik respecteer jouw mening en leer graag van je.

Slecht in complimenten aannemen? Zo leer je complimentjes écht te accepteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️