Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 28 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Complimenten krijgen én geven maakt je volgens de psychologie een positiever mens

Een complimentje geven kost slechts een paar seconden tijd, maar kan iemands complete dag veranderen. Dat geldt niet alleen voor de ontvanger, maar dus ook voor de gever. Ontdek meer over de kracht van complimenten.

We kennen allemaal die dagen waarop ons spiegelbeeld niet helemaal aan onze wensen voldoet of waarop werk voor een onzeker gevoel zorgt. Op zo’n dag kan een simpel compliment een wereld van verschil maken. Maar dat blijkt niet het enige voordeel.

Waarom je vaker complimenten zou moeten geven

Een complimentje ontvangen voelt als een cadeautje krijgen. Figuurlijk, maar ook letterlijk: wetenschappers van Leiden University kwamen er door middel van MRI-scans achter dat complimenten en cadeaus hetzelfde effect op het brein hebben. De ontvanger van een compliment wordt automatisch blij. Tegelijkertijd zorgt een complimentje bij de ontvanger voor meer zelfvertrouwen, betere prestaties en positief gedrag op alle vlakken van het leven.

Wanneer je iemand anders complimenteert, kan dat dus van geweldige impact op zijn of haar dag zijn. Maar wist je dat het ook een positief effect op jou als gever heeft?

Volgens Anthony Jack, een Amerikaanse professor in filosofie, psychologie en neurologie, zorgen random acts of kindness voor een gelukkiger gevoel bij de gever. Welgemeende complimentjes kunnen daar onderdeel van zijn. Ook zorgt het geven van complimenten volgens Jack voor een gevoel van dankbaarheid, een positievere kijk op het leven en sterkere onderlinge relaties. Last but not least zorgt het geven van een compliment voor een minder eenzaam gevoel, wat op z’n beurt weer leidt tot minder stress en een betere geestelijke gezondheid.

Gemeende complimenten

Om die positieve voordelen van complimenten geven te behalen, moet het om gemeende complimenten gaan. Deel ze dus niet lukraak uit om er zelf een beter mens van te worden, maar ga er bewust mee om.

Hoe je dat doet? Met deze tips van psychologen zit je goed:

  • Denk eens verder dan het uiterlijk: een compliment over iemands mooie karakter of goede kwaliteiten is zoveel meer waard.
  • Deel duidelijke complimenten uit en let op de details. Een compliment zal langer bijblijven wanneer het minder algemeen is.
  • Ga voor kwaliteit, niet kwantiteit. Eén gepersonaliseerd en gemeend compliment is beter dan zes simpele complimentjes over iemands jurk.
  • Zorg voor een omgeving waarin de ontvanger zich veilig voelt; niet iedereen vindt het makkelijk om complimenten in ontvangst te nemen, en dus is één op één vaak fijner dan in een grote groep die meeluistert.
  • Onthoud belangrijke momenten van dierbaren. Een compliment over iemands doorzettingsvermogen na een belangrijke presentatie op werk of na een moeilijke periode, zal gegarandeerd met open armen ontvangen worden.

Slecht in complimenten aannemen? Zo leer je complimentjes écht te accepteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️