Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 18 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Een oefening voor elke keer als je in de spiegel kijkt

Heb je moeite met zelfliefde? Misschien moet je wat vaker in de spiegel kijken! En de kunst is dan om niet af te dwalen en in te zoomen op eventuele putjes, vetjes of pukkels. Nee, je gaat voor langere tijd naar jezelf staren, terwijl je jouw spiegelbeeld positief toespreekt. Weird? Ja. Moeilijk? Ja. Helpt het? Vaak wel.

Als de gedachte van de staredown met jezelf jou al ongemakkelijk maakt, dan is dat heel normaal. Maar het kan goed betekenen dat het precies is wat je nodig hebt.

Positieve filosofie

Spiegelwerk houdt in dat je jezelf – in de spiegel – diep in de ogen kijkt, terwijl je affirmaties zegt als ‘Ik hou van mezelf’ en ‘Ik ben sterk’. Het werkt het beste als je deze affirmaties echt hardop zegt. Eigenlijk zijn het een soort boodschappen aan je onderbewustzijn, die bepaalde gewoonten creëren.

Deze methode is ontwikkelt door zelfliefde-expert Louise Hay. Zij wordt gezien als een van de grondleggers van de zelfhulp en bekend is van haar wereldwijde bestsellers, zoals Je kunt je leven helen en Wees lief voor jezelf. Met haar inzichten en positieve filosofie heeft ze miljoenen mensen op weg naar een fijner leven geholpen.

Hoe werkt spiegelwerk?

Het doel is om je innerlijke criticus te killen, van jezelf te leren houden en te gaan geloven in de positieve affirmaties, die je in de spiegel tegen jezelf zegt. Volgens Louise moet je dit 21 dagen achter elkaar doen om zaadjes van zelfliefde in je hoofd te planten.

Lessen over zelfliefde van bekendheid en auteur Louise Hay

“Het zal je helpen om je een gevoel van eigenwaarde op te bouwen, jezelf te vergeven en zelfverzekerder te worden. Spiegelwerk heeft zelfs de kracht om relaties te herstellen, je boosheid vrij te laten en je verleden los te laten,” aldus Louise.

Kies persoonlijke affirmaties

De affirmaties die je kiest zijn een belangrijke factor, dus je wilt er een paar kiezen die speciaal en specifiek voor jou zijn. Mocht je inspiratie nodig hebben, dan zijn hier een paar mooie voorbeelden:

  • Ik geloof in mezelf.
  • Ik ben een geweldig mens.
  • Mijn zelfvertrouwen is hoog.
  • Ik weet wat ik waard ben.
  • Ik hou van wie ik ben.
  • Ik ben sterk.
  • Ik ben in staat om alles te overwinnen.
  • Geen uitdaging is te groot voor mij.
  • Mijn leven is bevredigend.

Rustig opbouwen

In plaats van meteen 21 dagen te comitten aan dit programma, kun je ook beginnen met 3 keer per week. Als je dit 2 weken hebt gedaan, verhoog je naar 5 keer per week. Het uiteindelijke doel is 10 minuten lang elke dag, maar misschien wil je beginnen met 5 minuten. En als je dat in het begin al te veel vindt, dan is dat helemaal niet erg! Begin langzaam en wees mild voor jezelf.

5 boosters voor instant meer zelfliefde

Stel een timer in voor 1 minuut en bouw dat rustig op. Gebruik je ademhaling om in het moment te blijven en als je het lastig vind om alleen jezelf te horen, kan het ook helpen om op de achtergrond een rustige playlist op te zetten. Vaak is het dan iets minder ongemakkelijk en kun je wat beter ontspannen.

Waar het op neerkomt

Je kunt er echt een ritueel van maken, met kaarsen en wierook, maar je kunt het ook integreren in je dagelijkse gewoontes. Zeker op dagen dat je weinig tijd hebt. Dan is het iets meer casual, tijdens je beauty routine bijvoorbeeld. Gewoon een snelle ‘Je bent goed bezig’ of ‘Ik hou van je’ werkt ook al heel goed.

Zelfliefde is niet altijd makkelijk, maar met een paar stevige affirmaties kun je langzaam je onzekerheden loslaten en de persoon worden die je wilt zijn. Grote kans dat je jezelf elke dag in de spiegel bekijkt, dus de volgende keer dat je dat doet, zeg dan even iets liefs tegen jezelf.

Luister ook: Bedrock Talks: over (het níét zoetsappige) zelfliefde met selflove-expert Nadja van Osch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️