Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 2 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

5 boosters voor instant meer zelfliefde

In een maatschappij die soms sneller lijkt te razen dan de snelheid van de veranderende corona-cijfers, kan tijd voor jezelf nemen en jezelf gunnen om regelmatig op adem komen, zéker geen kwaad. Wanneer het leven om je heen soms zo ontiegelijk snel gaat, iedereen om je heen gelukkig lijkt te zijn en jij eigenlijk geen idee hebt wat je precies doet en waarom (join the club!), kan het een goed idee zijn om even in te tunen bij jezelf. We geven 5 manieren voor een instant zelfliefde boost.

Omdat het soms gewoon fijn en broodnodig is om eraan te herinnert te worden dat je perfect bent zoals je bent, met alle gebreken en vraagtekens van dien. Net als iedereen.

Tips voor een instant zelfliefde boost

Zelfliefde kan ervoor zorgen dat je je beter voelt over jezelf, maar ook dat je leven (weer) in een positieve flow komt. Je gelooft in jezelf en kan de wereld aan. En dat gunnen we iedereen, daarom deze 5 tips:

1. Neem een paar pauzes op een dag

Als je wakker wordt kan je er al mee beginnen, voordat je opstaat om aan de dag te beginnen. Eén minuutje maar; check je bij jezelf in. Hoe voel ik me? Hoe voelt mijn lichaam? Een heerlijk en mindful moment om je dag mee te beginnen en een laagdrempelige tool om vaker te gebruiken tijdens je dag.

Neem even pauze van je werk en adem even diep in en uit en doe een aantal stretches. Hoe voel ik me? Hoe voelt mijn lichaam? Wees heel even aandachtig van het moment nú. Heb je zin in een koffie of juist een sapje? Het is een perfect moment om goed voor jezelf te zorgen.

2. Maak tijd voor jezelf

Het meest kostbare wat we hebben in ons leven is tijd. En toch plannen we ons leven op de één of andere manier zó vol dat we haast geen tijd voor onszelf hebben en voornamelijk bezig zijn met lijstjes afvinken en aan het einde van de dag uitgeteld op de bank neerploffen.

Tijd voor jezelf helpt je herinneren aan waar jíj behoefte aan hebt, waar jij van oplaadt en het geeft je tijd om na te denken en reflecteren over de dag, de maand of het leven. Onderzoek wijst uit dat verveling leidt tot creativiteit. Geef jezelf dagelijks de tijd om je te vervelen. Stap eens op de fiets zonder muziek of een podcast op.

Ga eens op de bank liggen zonder boek. Waar heb je zin in? Heb je vandaag behoefte om te bewegen, te stretchen of een fijne yoga flow?

Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

3. Zet jezelf eens op #1

We zijn snel geneigd om niet onszelf, maar anderen op nummer #1 te zetten. Je wilt immers niet overkomen als een egoïst en er juist zijn voor een ander. Een prachtige eigenschap, maar het één hoeft het ander gelukkig niet uit te sluiten.

Nog niemand is er ooit een betere helper, lover, vriend of familielid van geworden door zichzelf constant weg te cijferen voor de ander. Je mag zoals #2 tijd maken voor jezelf en trots zijn op wat jíj kan, leuk vindt of graag doet.

Met die energie steek je anderen vanzelf aan. Wedden?

De 9 regels voor meer zelfliefde van Oprah Winfrey

4. Geef aan wat je nodig hebt

Bij goed voor jezelf zorgen en van jezelf houden, hoort ook dat je je grenzen leert aangeven. Wanneer neemt iets je energie en wanneer geeft iets je energie? Wanneer heb je tijd voor jezelf nodig en wanneer kan je een ander helpen? Dit geldt voor vrienden, maar ook op de werkvloer.

Zorg evengoed voor jezelf als je voor een ander zou zorgen.

5. Zelfliefde is meer dan een lekker bad nemen

Zelfliefde heeft – als je het aan mij vraagt – altijd een ietwat zoetsappig imago. Een vrouw met opgestoken haar en een masker op in bad. Zéker een heerlijk voorbeeld van zelfliefde, maar even voor de goede orde: zelfliefde gaat dus een stuk verder dan alleen dat bad en je nagels lakken.

Het gaat om het zorgen en veilig stellen van je mentale gezondheid. Bij jezelf in checken, jezelf de tijd gunnen om uit te zoomen, tot rust te komen en op te laden.

Geniet ervan!

Luister ook: Bedrock Talks: over (het níét zoetsappige) zelfliefde met selflove-expert Nadja van Osch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️