Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 2 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Droom je raar? Dat ligt misschien hieraan

Je gaat naar een pretpark, en onderweg daarheen rijd je in een gouden koets. Of je komt ‘s ochtends beneden voor het ontbijt, en dan ontdek je dat een aap iets lekkers voor je heeft klaargemaakt. Klinkt vreemd? Bizarre scenario’s komen in dromen veel voor. Maar daar is een verklaring voor.

Misschien ervaar je sinds corona nog wel meer vreemde of heftige dromen dan normaal. Je bent hierin niet de enige. Toch komen rare dromen altijd voor. Waar komen die dan vandaan?

Waar komen dromen vandaan?

Het is nog altijd moeilijk om dromen precies te begrijpen, er is nog veel onbekend. Toch denken veel mensen dat dromen een middel zijn om je herinneringen op te slaan.

Het antwoord op: dromen we allemaal? + De meest voorkomende dromen en hun betekenis

Vanuit die gedachte zegt therapeut en droomexpert Leslie Ellis tegen Mindbodygreen dat dromen volgens haar voortkomen uit een combinatie van onze emoties, onze omgeving en, tot op zekere hoogte, de dingen die we overdag tegenkomen.

Waar we over dromen, kunnen simpele dingen zijn zoals een film die je gezien hebt of een gebeurtenis die je hebt meegemaakt. De simpele situaties die we overdag zien komen terug in onze dromen, om emotionele gebeurtenissen te verwerken.

Vreemd is goed

Het is duidelijk dat we in onze dromen soms de gekste dingen zien. Je buurman kan zomaar voorbijkomen in een tijgerpak. Dat is niet zonder reden; volgens Ellis moeten we vreemde dromen als iets positiefs zien om twee redenen.

Lucide dromen: zo kun je jouw dromen sturen

Ten eerste zit er in een droom soms een belangrijke boodschap. Die moeten we goed kunnen onthouden. Dat kunnen we natuurlijk het beste doen als de droom intens is en bizarre details bevat, zoals een rappende giraffe.

Ook lijken de dromen waarin stress en stressvolle gebeurtenissen voorkomen in plaats van leuke dingen, vaak het meeste op je dagelijks leven. Hoe verder een droom afstaat van de realiteit, en hoe minder waarschijnlijk het is dat iets in je droom ook echt zou kunnen gebeuren, hoe beter dat eigenlijk is.

Dromen kunnen dus verschillen van doodnormaal tot wereldvreemd. Maar: hoe gekker ze zijn, hoe beter. Ben je benieuwd naar wat je dromen betekenen? Met deze guide kan je je dromen goed interpreteren.

Op deze manier onthoud je dromen (het is makkelijker dan je denkt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️