Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Betere wereld 30 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

De 8 leukste kinderfilms met een boodschap

Een filmavond met kinderen kan behalve leuk en ontspannend ook hartstikke leerzaam zijn. Deze kinderfilms zijn perfect om samen met je kids, neefjes, nichtjes of oppaskindjes te zien. Maar stiekem ook heel leuk om in je eentje van te genieten.

Deze kinderfilms inspireren, motiveren en raken je. Ze brengen je mee naar andere landen en zitten vol wijze levenslessen. Er zitten klassiekers tussen en wat minder bekende films, maar stuk voor stuk absolute aanraders.

The Lion King

De klassieker The Lion King kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. In de film komen zovéél leerzame momenten aanbod. Over de dood, liefde, familie en natuurlijk de bekende term hakuna matata dat betekent: maak je geen zorgen!

The Lion King vertelt het verhaal van een jonge leeuw die zich gedwongen voelt om zijn familie achter te laten. Hij groeit vervolgens op met het komisch duo Timba en Pumba. Op oudere leeftijd keert hij alsnog terug naar zijn familie om zijn koninkrijk terug te winnen.

De emotionele bekende scene waarin de vader van Simba overlijdt kan heftig zijn voor de allerkleinste, maar voor iedereen boven de zes jaar is dit een absolute aanrader.

leerzame kinderfilms

Queen of Katwe

Het waargebeurde verhaal van Phiona, een jong meisje uit de sloppenwijk is prachtig en inspirerend. Phiona groeit op in Oeganda waar ze net zoals vele andere kinderen niet de mogelijkheid heeft om naar school te gaan.

Het jonge meisje ontmoet een docent die schaaklessen geeft aan kinderen in de wijk. En wat blijkt: Phiona is een natuurtalent. Haar moeder staat eerst sceptisch tegenover haar droom om schaakkampioen te worden, maar de jonge Phiona geeft niet op.

Tegen alle verwachtingen in wint ze meerdere wedstrijden. Het is een film die je ongetwijfeld zal raken. Ook hier draait het om het najagen van dromen, maar tegelijkertijd realiseer je tijdens het kijken van de film dat dit voor veel kinderen geen mogelijkheid is.

Dit vind je vast ook interessant: Wat we kunnen leren van Donald Duck

Up

Carl droomde samen met zijn vrouw Ellie van een wereldreis. Helaas komen ze daar nooit aan toe, omdat er altijd iets tussen komt. Als Carl vervolgens zijn vrouw verliest, stort zijn wereld in.

De oude man besluit daarom om alsnog hun droomreis te maken. En dit doet hij op een wel heel bijzondere manier. Hij bindt gigantisch veel ballonnen aan zijn huis en zweeft de wereld over. Samen met een onverwachte gast, de jonge padvinder Russel met wie hij goed bevriend raakt.

Het moraal van het verhaal is overduidelijk: je bent nooit te oud om je dromen na te jagen. Ook laat de film zien dat er na een groot verlies nog steeds ruimte is voor liefde en plezier.

Kinderfilms Up

The Breadwinner

De Breadwinnner vertelt het fictieve verhaal van een twaalfjarig meisje dat opgroeit in Afghanistan onder de talibanbeweging. De vader van Parvana wordt ten onrechte gevangen genomen en daarmee verliest het gezin ook de enige kostwinner. Parvana besluit daarom om haar haren af te knippen en zich als jongen te verkleden zodat ze kan werken.

De film is een aanrader want: girl power! Maar ook omdat een actueel onderwerp vanuit de ogen van kinderen wordt weergegeven. Het is een film die geschikt is voor oudere kinderen vanaf twaalf jaar.

Planet Earth 2

Het liefst reist je de hele wereld over met je mini-me, maar een wereldreis ziet er meestal niet zo snel in. De zesdelige natuurdocumentaire is daarom een must see voor kids. De documentaire brengt ons mee naar prachtige eilanden, hoge gebergten en andere prachtplekken en de dieren die er leven. Leuker dan de dierentuin!

De afleveringen van Planet Earth 2 zijn korter en compacter dan de eerste deel van Planet Earth en daarom beter geschikt voor jonge kijkers. Houd er rekening mee dat dat de film geschikt is voor kijkers vanaf zes jaar. Het natuurgeweld is voor jonge kinderen best heftig.

Een fijne toevoeging is dat volgens wetenschappelijk onderzoek je gelukkiger wordt van de film. Ook verlaagt het je stressniveau en met het besef dat er zoveel wonderlijks leeft op onze planten begrijpen wij dat heel goed.

https://www.bedrock.nl/foute-films/

De kleine prins

De kleine prins is een klassieker die je als kind vast wel een keer bent tegengekomen in verplichte boekenlijsten. In de bijzondere verfilming van het boek vertelt een oude man het verhaal van de kleine prins aan een jong meisje.

Het leven van het meisje is volledig uitgestippeld door haar moeder. Luisteren naar het verhaal van de oude man past dan ook niet in het schema van het meisje. Toch laat ze zich niet weerhouden. Net zoals in het boek draait het verhaal om vriendschap en geluk. De twee werelden van het jong meisje en de prins worden dan ook prachtig aan elkaar gevlochten.

Vaiana

In dit verhaal geen prinses die gered wordt door een prins, maar een prinses die haar volk redt van de ondergang. Viana vindt geluk in zichzelf en leert dat ook zij nog veel te leren heeft.

Het is een prachtige film over zelfliefde en dat is precies wat deze film zo bijzonder maakt. Vaiana is een stoere meid die niet bang is en weet wat ze wil.

leerzame kinderfilms

Finding Nemo

De film die The lion King versloeg als best bezochte film ooit kan natuurlijk niet ontbreken in ons lijstje. Finding Nemo vertelt het verhaal van een vader die op zoek gaat naar zijn verloren zoon. Tijdens zijn zoektocht maakt hij veel vrienden en leert hij zijn angsten overwinnen.

Finding Nemo raakt, vermaakt en inspireert. De lessen van de film zijn er niet alleen voor kinderen, maar ook voor ons volwassenen. Zo leert de vader van Nemo dat hij zijn zoon niet beschermt door hem over te beschermen. De film heeft alle ingrediënten in huis voor de perfecte filmavond.

leerzame kinderfilms

Meer inspirerende films:

Nieuwsbrief
Wil je meer inspirerende verhalen en tips lezen? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️