Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 1 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Doe eerst deze dingen, voordat je aan een nieuwe relatie begint

Is het nog niet zo lang over tussen jou en je ex? En voel je eigenlijk wel weer de behoefte om het datingcircuit in te stappen en een nieuwe liefde te vinden? First things first. Doe eerst deze dingen, voordat je aan een nieuwe relatie begint.

1. Ontdoe je leven van drama

Heb je nog onopgeloste problemen, of ben je nog niet over je ex heen? Kijk dan uit dat je je niet halsoverkop in een nieuwe relatie stort maar wacht tot je in rustiger vaarwater zit. Blijf single totdat je er zeker van bent dat je een relatie start om de juiste redenen. Dus niet omdat jij gewoon niet alleen kunt zijn, of zodat je afleiding hebt en niet meer hoeft te denken aan je ex.

Want eerlijk, daar schiet niemand wat mee op. Ban daarom eerst alle drama uit je leven: praat het uit met je ex, regel alle rompslomp rondom het huis en gezamenlijke spullen (als jullie die hadden) en verbreek ongezonde vriendschappen.

2. Leer van jezelf te houden

Het is misschien een beetje een dooddoener, maar wél eentje die klopt: je moet eerst van jezelf houden, voordat je echt van anderen kunt houden. Want hoe kun je tenslotte de tekortkomingen van je partner accepteren en diegene liefhebben met al zijn gebreken, als je niet eens oké bent met die van jezelf?

Precies. Leer dus eerst van jezelf houden voordat je aan een nieuwe relatie begint. Weet je niet goed hoe dat moet: zelfliefde? Eerder deelden we op Bedrock 18 manieren waarop je liever kunt zijn voor jezelf.

3. Zorg dat je een fijn leven hebt (alleen!)

Op de een of andere manier hebben we vaak het idee dat het leven pas écht leuk is als we een relatie hebben. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Besef dat je het ook prima naar je zin kunt hebben in je eentje, en dat een partner slechts een toevoeging is aan je toch al leuke leven. Zorg bijvoorbeeld dat je een leuke vriendengroep om je heen verzamelt en zoek werk dat bij je past. En trouwens, nu je alleen bent heb je alle tijd om dingen te doen die JIJ leuk vindt.

Waar moet een gezonde relatie aan voldoen? (test je relatie)

4. Neem de tijd

Is het nog maar pas over tussen jou en je ex, en heb je nu iemand ontmoet met wie het bizar goed klikt? Neem de tijd. Ontdek eerst wat je nou precies zoekt in een nieuwe partner en leer hoe een gezonde relatie eruitziet. “Gezonde relaties gaan langzaam van start, als vrienden”, zegt veranderingspsycholoog Kathryn Mitchem op Mindbodygreen. “Verbintenis, dan intimiteit, komt pas nadat er een fysieke, mentale en emotionele connectie is gemaakt die consistent blijkt over de tijd.”

5. Maak plezier tijdens het daten

Heb je besloten dat het tijd is om weer aan het daten te gaan? Zie het als één groot avontuur en vergeet niet om plezier te maken. Daten is niet iets dat moet, het is iets dat je graag wil. Hang er dus niet te veel gewicht aan en vertrouw erop dat het wel goed komt. En zo niet, dan kun je altijd nog terugvallen op dat leuke leven dat je in je eentje hebt gecreëerd.

Meer lezen over liefde en relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️