Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 28 sep 2016

Dit zijn de belangrijkste levenslessen die je kunt halen uit de Lion King

De Lion King is een wereldwijde kaskraker. Vanwege de prachtige muziek, de hartverwarmende personages en het uitgestrekte Afrikaanse landschap. Maar wat de Lion King vooral bijzonder maakt, is het verhaal. Het bevat alle facetten uit het leven waar we mee te maken krijgen: van jeugdige naïviteit tot onvoorzien verlies en van verraad tot ontluikende liefde. Op de perspresentatie van de musical vroegen we de castleden welke levenslessen we uit het verhaal kunnen halen. Dit zijn de belangrijkste.

Het leven gaat altijd door

Wanneer Mufasa doodgaat is Simba intens verdrietig. Maar er is niets dat hij kan doen om de situatie te veranderen. Hoe pijnlijk het soms ook is, het leven gaat door. Volgens Albert Verlinde is dat de belangrijkste boodschap van het verhaal. “Het leven is een cirkel. Je wordt geboren, je gaat dood en je hebt verdriet, maar daar staat ook weer vreugde tegenover. Het leven gaat altijd weer door, met vallen en opstaan. Maar nieuwe ronde, nieuwe prijzen.”

Lesson learned: Wat er ook gebeurt, het leven gaat altijd door. Hoewel een situatie soms uitzichtloos lijkt, er gloort altijd weer licht aan de horizon.

Je kunt van je verleden wegrennen of ervan leren

Simba denkt dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. Zijn schaamte en schuldgevoel is zo groot, dat hij wegrent van zijn familie. Eenmaal in de jungle laat hij zijn problemen los en geniet hij van een zorgeloos leven. Uiteindelijk ziet hij in dat dit niet de oplossing is en keert hij terug naar het koninkrijk.

Hakuna Matata. Maak je niet teveel zorgen

Lesson learned: Het verleden kan pijn doen. Je kunt er voor kiezen om er voor weg te rennen, of er van te leren. Accepteer je gevoelens in plaats van ze weg te stoppen. Daarnaast is het nooit te laat om iets goed te maken of recht te zetten.

Heb geen zorgen

Wanneer Simba in de jungle terechtkomt wordt hij gevonden door Timon en Pumba. Timon (een stokstaartje) en Pumba (een wrattenzwijn) ontfermen zich over de jonge leeuwenwelp. Volgens Steve Beirnaert, die Timon speelt in de musical, worden het zijn surrogaatouders. Ze voeden hem op en beleven samen de leukste avonturen.

Steve: “Timon en Pumba hebben een hele bijzondere manier om kinderen op te voeden en een hele eigen visie op het leven. Ze maken zich niet snel druk en hebben een zorgeloos bestaan.”

Lesson learned: Hakuna Matata. Maak je niet teveel zorgen. Het is belangrijk om te genieten van het leven. Ook Steve neemt het in zijn dagelijks leven mee: “Hakuna Matata is wel een goede voor mij. Tijdens de repetities denk ik ook vaak; laat maar even los. Dat werkt het beste.”

Geloof in jezelf

Terwijl Simba ouder wordt en van een jong welpje in een volwassen leeuw verandert, probeert hij erachter te komen wie hij is. In de musical is dit te zien aan het halve masker dat hij draagt. Het masker heeft dezelfde karakteristieken als dat van Mufasa, maar mist een deel. Simba is nog in ontwikkeling en denkt dat hij niet in staat is om zijn oom Scar te verslaan. Maar na een visioen van zijn vader, waarin hij Simba dwingt naar zichzelf te kijken, realiseert Simba zich dat hij beter is dan wat er van hem geworden is. Zijn zelfvertrouwen groeit en hij vindt de kracht om terug te keren naar het koninkrijk.

Mufasa geeft Simba de kracht om te geloven dat hij sterk genoeg is om zijn rol als koning op te eisen

Lesson learned: Geloof in jezelf en onderschat jezelf niet. We zijn krachtig genoeg om dingen te bereiken in het leven. Alles wat we nodig hebben is het besef: ik kan het.

Humor relativeert

Hoewel Scar de slechte personage uit het stuk is, kunnen we ook veel van hem leren vindt Jorrit Ruijs, die de rol van Scar vertolkt. “Wat absoluut de kracht van Scar is, is dat hij humor heeft. Kijk, wat precies zijn voorgeschiedenis is wordt niet in het verhaal verteld, maar ergens is hij enorm gekwetst en gefrustreerd geraakt. Zijn grote kracht is de humor, waarmee hij het al jarenlang volhoudt. Daarmee weet hij dingen te relativeren, en daarmee weet hij ook respect af te dwingen en mensen op het verkeerde been te zetten.”

Lesson learned: Humor werkt goed om met moeilijke dingen in het leven om te gaan. Het relativeert en kan pijn verzachten.

Liefde overwint alles

Met het liedje ‘Can you feel the love tonight’ wordt duidelijk waar een groot deel van het verhaal om draait: de liefde. Liefde voor je kind, voor je ouders, voor je vrienden, voor je partner. Zelfs als Mufasa er niet meer is, helpt hij Simba bij het maken van de juiste keuzes. Mufasa geeft Simba de kracht om te geloven dat hij sterk genoeg is om zijn rol als koning op te eisen.

Lesson learned: Liefde overwint alles. Je put er kracht uit. Zelfs als geliefden er niet meer zijn, zullen ze altijd een deel van je blijven.

De personages

Naast de levenslessen waren we ook erg benieuwd naar de karakters achter een aantal van de personages. Zo vroegen we Albert Verlinde met welk personage uit de musical hij zich het meest verwant voelt: “Mufasa. De vader, de leider. Begrip hebben voor wat je zonen uithalen en tegelijk streng moeten zijn. Je verantwoordelijk voelen voor een hele groep, voor een heel land. En ook nog aardig zijn. Dat is een combinatie die ik heel boeiend vind.”

Volgens Jorrit Ruijs, die Scar speelt in de musical, heeft ieder mens een stukje van Scar in zich. Jorrit: “Ik denk dat ieder mens wel een bepaald gevoel van venijn of afgunst kan voelen. De een ontdekt het eerder dan de ander en geeft het eerder toe, maar ik denk dat we het allemaal wel herkennen. Al komt het er niet allemaal uit, in je hoofd gebeurt het wel.”

Steve Beirnaert lijkt niet alleen op Timon, maar belichaamt hem ook echt. Steve: “Wat ik de hele tijd hoor, en vooral ook van Gugwana (Rafiki) die hier gezongen heeft en de Lion King al heel vaak gedaan heeft, is: maar jij bent gewoon Timon, haha. Hoe meer ik met de scènes bezig ben en met de repetities denk ik, oh ja, dat ben ik ook wel.”

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Dit zijn de belangrijkste levenslessen die je kunt halen uit de Lion King
Sluiten