Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Betere wereld 25 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Feest vieren op een duurzame manier: zó doe je dat!

Waarom lijkt een feest geven altijd direct gepaard te gaan met massaconsumptie en milieuvervuiling? Pakjes servetten, wegwerpbekers, flessen cola… om over de vracht aan cadeautjes nog maar te zwijgen. Helemaal niet nodig, want je feest wordt minstens zo feestelijk als je ‘t op een duurzame manier viert. Bedrock zet 9 duurzame verjaardagtips op een rijtje!

Ga digitaal

Uitnodigingen per post versturen? Zo passé. En zo slecht voor het milieu, by the way. Al dat papier belandt binnen een mum van tijd toch weer bij het oud papier. Dus ga digitaal en stuur de allerleukste e-vite met dansende bananen die je maar kunt bedenken.

Cadeautjes

Leuk hoor cadeautjes, maar wacht even: hebben we eigenlijk niet alles al? Eh, ja. Als je ‘t zo bekijkt… Veel duurzamer is het om je vrienden te vragen voor je feest een donatie te doen aan een goed doel. Een mooi initiatief daarvoor is bijvoorbeeld Ik Geef Niks, van Greenpeace.
En kan je écht niet zonder cadeautjes, vraag ze dan om niet naar de winkel te hollen, maar in plaats daarvan iets zelfgemaakts of iets wat ze zelf al hadden voor je mee te nemen. Tweedehands cadeaus zijn misschien nog wel leuker dan iets wat iedereen zo in de winkel kan kopen.

Blijf weg van servetten & rietjes

Je grist het zo makkelijk mee: even een pakje servetten of van die leuke (plastic) rietjes voor je feestje. Leuk, maar deze wegwerpartikelen maken Moeder Natuur natuurlijk niet zo happy. Laat je dus niet verleiden tot de aanschaf van die servetten met kattenhoofdjes of die vrolijke rietjes, maar doe het zonder. Kan je best. En wanneer gebruik je nou thuis een servet? Ook nooit, toch?

Red cups zijn een no-go

Ze zijn super populair voor feestjes en wij snappen eigenlijk niet precies waar dat vandaan komt (behalve dan dat we het ook altijd zien in Amerikaanse films en tv-series): Red Cups. Niets meer of minder dan een plastic wegwerpbeker met een rood glanslaagje.
Gebruik liever je eigen glazen (of vraag je vrienden om allemaal wat glazen mee te nemen). Bang dat straks iedereen z’n glas kwijt is? Welnee, je hebt tegenwoordig ook van die handige glass markers die je erop kunt plakken. En ga anders voor biologisch afbreekbare wegwerpbekers.

Geen slingers, maar bloemen

Als het feest is, mag de hele wereld dat weten natuurlijk. Dus hup, omhoog met die slingers en ballonnen! Tenzij je thuis een pakje slingers hebt liggen dat je trouw voor elke feestelijke gelegenheid afstoft, zijn slingers natuurlijk behoorlijk niet-milieuvriendelijk. Om over ballonnen nog maar te zwijgen. Dé oplossing: simpele, natuurlijke decoratie. Bosjes bloemen uit je eigen tuin (of die van je ouders), potjes met kruidenplanten (kun je die later nog gebruiken om duurzaam mee te koken) of zelfgemaakte slingers van oude tijdschriften.

Dit vind je vast ook interessant: Kijktip: de Prijsvechter (over massaconsumptie en goedkooplust)

Maak je eigen drankjes

Grote flessen cola en sinas inslaan is écht niet nodig als je zelf limonade maakt. Winkels als HEMA en Tiger verkopen van die grote dispensers met een tapkraantje, waar je je eigengemaakte water met fruit of limonade in kunt doen. Veel lekkerder dan cola en nog lekker eigenzinnig ook. Kijk voor recepten voor limonade (zoals Mexicaanse watermeloenlimonade) en water met fruit op ons zusje Culy.nl.

Duurzame confetti

Bij sommige feestjes hoort confetti. We hate to be a party-pooper, maar confetti is niet milieuvriendelijk. Tenzij… je voor natuurlijke confetti gaat. Niko Niko verkoopt fantastische milieuvriendelijke confetti waar veldbloemen uit groeien. Of strooi met bloemblaadjes of herfstblaadjes. Ja, dat is even fröbelen, maar dan heb je confetti en een cursus Mindfulness inéén.

Food waste dinner

Deze is een beetje voor gevorderde Duurzaamheids-Diva’s, maar wél supercool. Organiseer je een etentje? Maak daar dan een food waste dinner van. Op diverse plekken in Nederland zetten chefs en restaurants zich al in om de restanten uit de voedselstroom te redden en daar heerlijke maaltijden van te maken. Restaurant Instock is er een bekend voorbeeld van. The Wasted Chef komt zelfs bij jou thuis koken, met minimal waste als leidraad. Een diner tegen voedselverspilling, da’s pas lekker!

Left-overs

Heb je aan het eind van het feest een heleboel taart, eten en drinken over? Gooi het niet weg, maar maak er iemand anders blij mee. Misschien moesten de buren nog boodschappen doen. Of kan je nog een boel slijten aan vrienden en familieleden. Er zijn online ook initiatieven en zelfs Facebook-groepen te vinden om left-overs te delen. Denk aan Amsterdam deelt/geeft. Ook is er de Bubba-app, waarmee je eten kunt weggeven.

Dit vind je vast ook interessant:

Nieuwsbrief

Wil je meer tips en interessante artikelen ontvangen? Schrijf je dan in voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feest vieren op een duurzame manier: zó doe je dat!
Sluiten