Floris en Ivar zijn als ‘Sailors for Sustainability’ op een duurzame wereldreis

Vliegen op fossiele brandstoffen vond Ivar Smits (42) écht niet meer kunnen. Samen met zijn vriend Floris van Hees (38) besloot hij de gewenste wereldreis daarom via zeilboot te maken. Als 'Sailors for Sustainability' zoeken de heren onderweg naar oplossingen voor duurzaamheidsproblemen. Bedrock interviewde hen over hun zeilavontuur.

Waarom besloten jullie deze reis per zeilboot te maken?

“Ivar (rechts op de foto) werkte tot voor kort als duurzaamheidsmanager bij AkzoNobel, Floris werkte als advocaat. Vier jaar geleden leerden we elkaar kennen. Voor Ivar was zeilen toen al dé manier om ergens te komen. Floris moest nog wennen, maar hij zag al snel de voordelen. Je komt op de mooiste plekjes, hebt je eigen huis mee en beweegt je voort op windenergie. Na een zeilcursus als verjaardagscadeau zag ook Floris een wereldreis per zeilschip zitten.”

Waarom de focus op duurzaamheid tijdens jullie wereldreis?

“In een vreemd land doe je allerlei indrukken op. Veel dingen gaan zoals je gewend bent, andere zijn minder goed geregeld en op sommige gebieden lopen andere landen voorop. Daar zagen we kansen: als we de innovatieve voorbeelden verzamelen, goed bestuderen en met zo veel mogelijk mensen delen, dan kunnen we daarmee de verduurzaming van onze eigen samenleving versnellen. Want de behoefte hieraan is groot. Dat blijkt elke dag uit het nieuws waarin de economische crisis, sociale problemen en de achteruitgang van de natuur elkaar in rap tempo opvolgen. Tegelijkertijd ontstaan overal duurzame initiatieven. Denk aan hernieuwbare energieopwekking en -opslag, alternatieve geldsystemen, nieuwe manieren van recycling, lokale voedselvoorziening en systemen om spullen te delen. Door dit soort duurzame oplossingen op te zoeken, te onderzoeken en te delen, willen we het bewustzijn over duurzame verandering vergroten en mensen inspireren.”

De natuur is kwetsbaar en heeft onze bescherming nodig

Speelde duurzaamheid altijd al een rol in jullie leven?

“Floris groeide op in Zwitserland, omgeven door indrukwekkende natuur. De bescherming ervan is daar een prominent politiek thema. In zijn werk als jurist verdiepte hij zich vooral in de sociale kanten van duurzaamheid. Ivar besteedde veel tijd aan boord van schepen en ontdekte zo hoe kwetsbaar de prachtige natuur eigenlijk was. Het heeft onze bescherming nodig. Maar ook hoe afhankelijk we zijn van de natuur en hoe ingrijpend de gevolgen van klimaatverandering kunnen zijn als we niet tijdig van koers veranderen. In zijn werk ging hij zich daarom steeds meer op duurzaamheid richten.”

Hoe hebben jullie je voorbereid?

“Omdat we op zee op elkaar aangewezen zijn, stonden de laatste maanden voor ons vertrek in het teken van zelfredzaamheid. We oefenden hoe je midden op zee weerkaarten downloadt en interpreteert. We bootsten na dat we het schip moesten verlaten en klommen in een reddingsvlot. En we leerden hoe je een schouder weer in de kom zet en de verschijnselen van onderkoeling herkent. We hebben ook vrienden ingeschakeld om te helpen. Van zeilmaker Feitze kregen we naailes, zodat we zelf zeilen kunnen repareren. Oud-collega Pauline gaf fotografietips en Mirjam liet zien hoe je verse vis bereidt – die willen we namelijk zo veel mogelijk zelf vangen als we lang onderweg zijn.”

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Wat was een hoogtepunt tot nu toe?

“We zijn pas zeven maanden onderweg, maar het zijn er nu al te veel om op te noemen. We hebben vijftien duurzame oplossingen bezocht, zowel op milieu als sociaal gebied. Het is fantastisch om te zien wat er al werkt, gewoon doordat mensen het doen.

Zo heeft een eilandgemeenschap in Denemarken (Samsø) het samen voor elkaar gekregen dat zij zelf voldoende duurzame energie opwekken om energie-onafhankelijk te zijn. In Spanje zijn er veel coöperatieve bedrijven waarbij alle medewerkers samen eigenaar zijn, de belangrijkste beslissingen democratisch genomen worden en de opbrengsten eerlijk worden gedeeld.

Maar het belangrijkste zijn de inspirerende mensen die wij onderweg ontmoeten, de initiatiefnemers. Bijvoorbeeld Polly Higgins, die zichzelf “advocaat voor de aarde” noemt en de grootschalige vernietiging van de natuur tot internationaal strafbaar feit wil maken. Haar doorzettingsvermogen en energie werken aanstekelijk.”

Hebben jullie tips op het gebied van duurzaamheid?

“De rode draad is: ‘wees bewust en doe meer met minder’. Deel bijvoorbeeld je spullen of geef weg wat je niet meer nodig hebt. Koop seizoensgebonden en lokaal geproduceerd voedsel zonder verpakking. Fiets en geniet van de natuur om je heen. Als individu kan je met je gedrag veel invloed uitoefenen. Op anderen, maar ook op bedrijven en overheden. Daarom geven wij bij elke gevonden oplossing een paar concrete actiepunten mee die iedereen kan toepassen.”

Wat zijn de plannen voor nu?

“Onze zeilreis rond de wereld zal zo’n vijf jaar in beslag nemen. We zijn in juni 2016 vertrokken uit Amsterdam en zeilden via Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje naar Portugal. Dit jaar willen we in de Middellandse Zee zeilen. De grote oversteek naar Brazilië staat gepland in 2018. Via Uruguay en Argentinië zeilen we zuidwaarts om Latijns-Amerika heen, richting de Stille Oceaan. Vanaf daar is de route nu nog moeilijk te plannen, maar waarschijnlijk varen we via Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika weer terug naar Europa. We kijken beiden uit naar de ongerepte natuur van Patagonië in Argentinië, maar ook de tropische eilanden in de Stille Oceaan. Bovenal lokt het onbekende, de ontmoetingen die we nog gaan hebben.”

Beste reactie die jullie hebben gehad?

“Naast de vele steunbetuigingen en de interesse in onze missie, worden we blij van positieve reacties op onze artikelen en video’s. Naast alles dat met het zeilen te maken heeft, zoals de routeplanning, het weerbericht, de reparaties en de boodschappen, gaat er veel tijd zitten in onderzoek naar duurzame oplossingen, afspraken maken, er naartoe reizen en de interviews en beeldopnamen. Als een artikel en de bijbehorende videoclip dan af zijn, is het erg motiverend om daar een compliment voor te krijgen.

Ivar en Floris zijn te volgen via hun website sailorsforsustainability.nl of op Twitter, Facebook en Instagram onder de naam Sailors for Sustainability.

Meer lezen?

Dit zijn de tien duurzaamste steden ter wereld

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Floris en Ivar zijn als ‘Sailors for Sustainability’ op een duurzame wereldreis
Sluiten