Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 3 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Wow: zoveel dieren worden met uitsterven bedreigd

Weet jij eigenlijk hoeveel dieren ter wereld op de lijst van bedreigde diersoorten staan? Nee? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat we denken dat er zo’n honderd dieren op de lijst staan. En dat is not even close (helaas). Het zijn er namelijk meer dan tien keer zoveel! Omdat je over het algemeen niet zo snel met de exotische bedreigde diersoorten in aanraking komt (de gelukkige reiziger en dierentuinbezoeker uitgezonderd), voelt het misschien als een ver-van-je-bed-show. Want dat er weinig panda’s zijn, wisten we wel, maar aan alle knuffels, campagnes en documentaires te zien, ze zijn er nog steeds. Toch?

De helft van de dieren verdwijnt als er niets gebeurt

Het is eigenlijk pas sinds 1973 dat er überhaupt zo’n lijst van bedreigde diersoorten bestaat. Als er niks verandert aan de huidige situatie van de bedreigde diersoorten (denk aan omgekapte bossen, jagen en de klimaatverandering) zijn deze dieren er dus straks écht niet meer. Het Wereld Natuur Fonds schat dat we vijftig procent van alle dieren ter wereld – ja leest het goed: de helft! – verliezen als er niets aan de leefomstandigheden van deze bedreigde dieren verandert. Maar hoeveel weten we over deze dieren? Eigenlijk niet zoveel, blijkt uit onderzoek.

Onbekende, maar ook bekende dieren

Er staan nu 1459 verschillende dieren op de lijst van bedreigde diersoorten. De Association of Zoos and Aquariums (AZA) onderzocht wat wij nu eigenlijk weten van deze lijst en de dieren erop. Veel mensen wisten van de meesten soorten niet eens af. Dat is op zich niet zo gek, want heb jij wel eens gehoord van een vaquita of een saola? Schaam je vooral niet, want bijna zeventig procent dacht dat het een kledingmerk of iets te eten was. Just so you know: een vaquita is een vissoort ‘De panda van de zee’ en saola is een antilopesoort en wordt ‘De laatst overgebleven eenhoorn’ genoemd. Wat het goede nieuws was? Bijna negentig procent van de ondervraagden willen wél graag helpen om deze dieren te redden.

Naar de dierentuin gaan: wel of niet oké?

Zelfs de bekende giraffe en de kolibrie

Het gaat er natuurlijk niet om of je het exacte cijfer van deze bedreigde dieren kent en ze allemaal uit je hoofd kan opdreunen. Maar om te helpen aan een betere leefomgeving van dieren die straks misschien niet meer op deze aardbol rondlopen, kan het geen kwaad om je een beetje in de lijst te verdiepen. Wist je namelijk dat de giraffe en de kolibrie erop staan? In de laatste dertig jaar zijn 36 tot veertig procent van alle giraffes verdwenen door de grote stukken land die ze verliezen, illegale stroperij en door het niét duurzame mijnen.

Verdwijnt ook het snelste dier ter wereld?

Ook het prachtige jachtluipaard – ook wel ‘cheetah’ genoemd – staat op deze lijst. Het bijzondere dier is het snelste zoogdier op het land en kan binnen een paar seconden snelheden van honderd kilometer (!) per uur bereiken (is het eraan af te lezen dat al mijn spreekbeurten hier vroeger over gingen?). Veel mensen kennen de cheetah, maar weten niet dat het op deze treurige lijst staat, sterker nog: er is nog maar tien procent van de originele populatie over.

Ver-van-je-bed-show

Nu zie je jachtluipaarden misschien niet dagelijks voorbij rennen als je naar je werk fietst, maar met andere bedreigde diersoorten kom je wél dagelijks mee in aanraking. Wat dacht je van de zalm? Thank god voor de overgevlogen Hawaiiaanse food trend de poke-bowl, maar wist je dat het kleine beetje zalm (ook al is hij biologisch gevangen en duurzaam verkregen) dat op het bedje van rijst, mango en avocado ligt te pronken, met uitsterven wordt gedreigd?

Wat kan ik doen?

Als je je graag wilt inzetten voor bedreigde diersoorten, is het belangrijk om je goed in te lezen: om welke dieren het gaat? In welke gebieden leven zij? En waarom worden zij met uitsterven worden bedreigd? Gelukkig zijn er een boel Nederlandse, maar ook veel internationale organisaties die zich hiermee bezig houden, zoals het Wereld Natuur Fonds en AZA. Onderzoek achter welk fonds jij het meeste staat en of jij dit wilt steunen. De organisaties zijn altijd op zoek naar donateurs en houden je met alle liefde op de hoogte van de projecten en onderzoeken die ze met de donaties kunnen doen.

Wil jij ook graag een steentje bijdragen? Dan kan je bijvoorbeeld beginnen met je te verdiepen in het verschil tussen de milieubelasting van plantaardige en dierlijke producten. Blijf je graag op de hoogte van meer inspirerende verhalen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wow: zoveel dieren worden met uitsterven bedreigd
Sluiten