Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 1 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Is te veel fruit eten écht ongezond?

Fruit is gezond. Daar zijn we het allemaal over eens, toch? Verschillende soorten fruit zijn rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Een lekkere appel of peer gaat er dan ook altijd in. Er wordt soms echter beweerd dat de suikers die in fruit zitten een ‘dikmaker’ zijn. Kan je daar dan ook te veel van eten? En hoe zit dat dan?

Is te veel fruit eten écht ongezond?

Fruitsuiker

Stel, je hebt trek en je moet kiezen tussen een bakje aardbeien of een stuk chocola. Dan kies je natuurlijk altijd voor de aardbeien. Daar zitten de vitaminen en mineralen in die chocola simpelweg niet bevat. In fruit zit echter ook fructose, of fruitsuikers.

Is ingevroren fruit écht even gezond als de verse variant?

Fructose heeft dezelfde eigenschap als ‘gewone’ suiker of glucose. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van lichaamsstof insuline. Voordat je je zorgen gaat maken over te veel fruit, onthoud dat er naast die suikers ook vezels en vitaminen in fruit zitten.

Wat is te veel fruit?

Het advies is om minimaal 2 stuks fruit, of 200 gram, per dag te eten. En ja, fructose lijkt dus op glucose. Een beetje te veel aan fructose neemt nog niks weg van de gezondheid van fruit. Om de suikers in fruit ongezond te willen noemen, zou je dus wel heel veel meer fruit moeten eten.

Maar hoeveel is dan te veel, vraag je je waarschijnlijk af. Daar is niet helemaal een hapklaar antwoord op, want dit verschilt eigenlijk per persoon. Het kan zijn dat jij gevoeliger bent voor fructose dan anderen, of omgekeerd. In principe zit je goed met 2 of 3 stuks fruit per dag.

Bestaat er ook zoiets als te gezond leven?

Wel kan je het volgende in je achterhoofd houden. Eet je vaak meer dan 3 of 4 stuks fruit per dag en heb je last van kleine kwaaltjes waar je niet meteen een oorzaak voor kan aanwijzen? Dan is het misschien goed om je fruitconsumptie iets te verminderen.

Nadelen

Te veel fructose is voor je lichaam relatief belastend. Eet je veel fruit tussen maaltijden door, dan kan je door de grote hoeveelheid aan fruitsuiker buikpijn, diarree of een opgeblazen gevoel krijgen.

Ook bevat fruit veel zuren. Als je fruit eet, wordt je tandglazuur een beetje aangetast, maar in principe lost zich dat vanzelf op. Als je je tanden even de tijd geeft om te herstellen na het eten van fruit, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Drink uit een kokosnoot: hoe gezond is kokosmelk eigenlijk?

Doe je dat niet en eet je snel weer fruit, meerdere keren achter elkaar? Dan heeft je tandglazuur geen tijd om daarvan bij te komen. Ieder volgend stukje fruit vormt dan een grotere aanslag. Dat zie je niet meteen, maar op lange termijn is dit belastend.

Andere soorten fruit

Hoe zit het dan met gedroogd fruit? En met vruchtensap? Hiervoor geldt eigenlijk het volgende. Gedroogd fruit is een stuk geconcentreerder dan ‘normaal’ fruit, en bevat dus ook meer calorieën en suikers. Ter perspectief: één gedroogde abrikoos heeft ongeveer dezelfde voedingswaarde als een hele abrikoos.

Die 2 stuks fruit moeten ook wel echt fruit zijn. Vruchtensap telt eigenlijk niet. Vitaminen kan je hier misschien wel in vinden, maar de vezels zitten er niet meer in. Dat is jammer, want die vormen nou net zo’n groot deel van het gezondheidsvoordeel. Wil je toch liever drinken, dan is een smoothie een veel betere optie.

Gezond ouder worden? Dan wil je deze voeding eten, aldus de wetenschap

Twijfel je? Onthoud dan dat het woordje eigenlijk nooit goed is. Met 2 stuks fruit per dag zit je goed, en als je niet elke keer hetzelfde fruit eet, ben je nog beter bezig. Ten slotte is het goed om te benoemen dat fruit altijd gezonder is dan bijvoorbeeld een handvol snoep. Bij twijfel: eet dat stuk fruit. Zolang je het niet overdrijft, vormt die suiker echt geen probleem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️