Sophie Borghouts
Sophie Borghouts Welzijn 18 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Vruchtensapjes of suikerbommetjes? Drankjes uit pak zijn een stuk minder gezond dan je denkt

Nederlanders zijn van alle Europeanen het meest dol op drank met toegevoegde suikers. Jaarlijks drinkt de gemiddelde Nederlander 93 liter aan frisdrank, fruitsappen, energie- en sportdranken. Dat is de hoogste consumptie binnen Europa. En bij kinderen liggen deze cijfers zelfs nog hoger. Omgerekend drinken wij ongeveer een beker suiker per dag. Dit verhoogt het risico op diabetes type 2 en kan leiden tot ernstig overgewicht en tandbederf.

Pas op met drinkpakjes

Dat liters cola en andere frisdranken niet heel gezond voor je zijn weten de meeste ouders en volwassenen heel goed. Maar lang niet iedereen is zich ervan bewust dat de drinkpakjes die je meegeeft aan je kinderen, en de pakken vruchtensap die je tijdens het ontbijt op tafel zet ook vol met toegevoegde suikers en lege calorieën zitten.

Lege calorieën zitten in voedingsstoffen die wel energie geven, maar geen gezonde stoffen als vezels en vitaminen bevatten. Suiker is hier een voorbeeld van. De helft van de kinderen in Nederland drinkt meer dan een halve liter gesuikerde drankjes per dag. Hierbij kan je denken aan frisdrank, vruchtendrank en zuiveldranken.

Door al die suikerdrankjes lopen kinderen een verhoogd risico op diabetes type 2, hartziekten en beroertes. En daarnaast richten deze suikerdrankjes grote schade aan in het kindergebit. Footwatch onderzocht wat er in de populaire drinkpakjes zit die veel kinderen mee naar school krijgen. Het blijken echte suikerbommetjes!

Vruchtensap boordevol gezonde vitamientjes, of toch niet?

Een van de drankjes waar veel verwarring over is zijn vruchtensappen uit pak. Veel mensen denken dat vruchtensap een gezonde keuze is. Maar niets is minder waar. We worden misleid door verpakkingen met mooie foto’s van vers fruit en teksten als ‘100% puur sap’ en ‘100% natuurlijk’.

Luister ook: Bedrock Talks: een podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

Maar tijdens het proces van fruit naar sap verdwijnen uiteindelijk de meeste gezonde stoffen, zoals de vezels. Wat overblijft is vooral (vruchten)suikerwater. Je lichaam verwerkt dit soort suikers anders dan wanneer ze nog in een heel stuk fruit zitten, wat deze suikers extra ongezond maakt.

De vezels in vers fruit zorgen er namelijk voor dat je lichaam de suiker langzamer opneemt waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Omdat vruchtensap en andere drinkpakjes geen vezels bevatten komt de suiker direct in de lever terecht. Deze wordt overspoelt met suikers (de zogenaamde ‘sugar rush’), de bloedsuikerspiegel stijgt enorm snel en het gevolg is dat de lever niet anders kan dan de suikers direct omzetten in vet.

Zoetstoffen en suikertax

Maatregelen vanuit de overheid komen maar langzaam op gang. En het is maar de vraag of de oplossing die zij op dit moment bieden wel zo’n gezonde oplossing is, namelijk het vervangen van suiker door zoetstoffen. De drankjes blijven op deze manier ontzettend zoet en er is nog niet genoeg bekend over de lange termijn gevolgen van al die onnatuurlijke zoetstoffen.

Wel worden ze steeds vaker in verband gebracht met diabetes type 2 en kunnen zoetstoffen je verzadigingsgevoel in de war brengen met juist gewichtstoename tot gevolg. Daarnaast heeft de overheid, zowel bij ons in Nederland als in de Verenigde Staten veel vertrouwen in zelfregulering en vindt het daarom belangrijk om niet teveel in te grijpen in de vrije keuze van de consument en de voedselindustrie. Helaas wordt hier wel voorbij gegaan aan het feit dat de gezondheid van kinderen geen prioriteit is voor de voedselindustrie en dat zij voornamelijk handelen vanuit winstgevend oogpunt.

Ook interessant: Dit onderzoek legt precies uit hoe suiker je hersenen uitput

Ondertussen puilen de drinkpakjes in supermarkten en scholen uit van de suiker en zijn gezonde alternatieven amper voorhanden. De keuze voor kinderen is vaak een drankje bomvol suiker, of een drankje bomvol zoetstoffen. Mierzoet is de norm en dat verpest de smaakontwikkeling van kinderen al jong.

Op een bepaalde manier zullen onze kinderen toch beschermd moeten worden tegen alle aantrekkelijke reclames, verpakkingen en andere misleidende informatie waarmee zij omringd worden. Een belangrijke stap zou bijvoorbeeld het invoeren van een suikertaks kunnen zijn. Op dit moment wordt daar in verschillende landen al mee geëxperimenteerd. En liggen er plannen voor de invoer van een suikertaks in Engeland en Zuid Afrika. Ook zouden opdringerige reclames voor ongezonde producten, gericht op kinderen aan banden moeten worden gelegd. En zouden gezondheids- en voedingsclaims op ongezonde producten verboden moeten worden, om de consument een eerlijker beeld te geven.

Eet en drink met je verstand

Het beroemde gebod van de Amerikaanse voedseljournalist en bestsellerauteur Michael Pollan: ‘Eat food. Not too much. Mostly plants’, geldt eigenlijk ook voor wat we drinken. Zo lang je bewerkte drankjes zoveel mogelijk vermijdt en voornamelijk kiest voor water en kruidenthee, zorg je ervoor dat je niet teveel ongewenste suikers en lege calorieën binnenkrijgt via deze bewerkte dranken.

Lees etiketten en kies zo min mogelijk voor producten waarvan je de ingrediënten niet herkent. Hier vind je een handig overzicht van veelgebruikte schuilnamen voor suiker.

Wil je meer over dit onderwerp weten dan is de documentaire Fed Up een echte aanrader! Fed Up geeft een verontrustend beeld van de nare consequenties van de hoeveelheid suiker die wij binnen krijgen en de leugens die de voedselindustrie ons voorhoudt.

Meer over gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Vruchtensapjes of suikerbommetjes? Drankjes uit pak zijn een stuk minder gezond dan je denkt
Sluiten